Κουμουτσάκος: Στα Βαλκάνια οι σαθρές λύσεις επιστρέφουν ως εφιάλτες

Υπάρχει μια άγαρμπη πολιτική συμπαιγνία των δύο κυβερνητικών εταίρων πάνω στο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού


«Το δημοψήφισμα παρήγαγε γενικότερη αβεβαιότητα. Αποδείχθηκε ένα μετέωρο βήμα» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ επιθυμεί τη λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» και τονίζει ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι στα Βαλκάνια οι αδύναμες, σαθρές λύσεις, επιστρέφουν ως εφιάλτες».
Τέλος, εκφράζοντας τους φόβους του για την έξαρση του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές συνολικά σε όλη την ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπισθεί παρά το ότι είναι ορατή η εξέλιξή του εδώ και χρόνια. «Ο λαϊκισμός απειλεί να αποδομήσει όσα έχουμε χτίσει από κοινού στην Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   
Ερ.: Κύριε Κουμουτσάκο, εκτιμάτε ότι τελικώς απέτυχε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ;

Απ.: Το δημοψήφισμα παρήγαγε γενικότερη αβεβαιότητα. Αποδείχθηκε ένα μετέωρο βήμα. Τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, όσο και για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπ' αυτήν την έννοια, σίγουρα, δεν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να δώσει πολιτική ώθηση για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και εν συνεχεία για την πιθανή κύρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα, όλα είναι αβέβαια.

Ερ.: Ωστόσο, εάν τελικώς προχωρήσει η ΠΓΔΜ τις συνταγματικές αλλαγές πιστεύετε ότι θα περάσει από την ελληνική Βουλή; Και αν δεν έλθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την πλήρη τετραετία;

Απ.: Δεν γνωρίζω πως έχει σκοπό να επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία η κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν εξαντλήσει ακόμα και την τελευταία σταγόνα αξιοπιστίας. Με αυτό το δεδομένο κρίνονται οι δημόσιες δηλώσεις τους. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια σταθερή θέση. Δεν θα ψηφίσει αυτήν τη Συμφωνία, είτε έρθει σε αυτή τη Βουλή, είτε στην επόμενη. Τη θεωρούμε ετεροβαρή και επιζήμια για την Ελλάδα. Όποια μεθόδευση κι αν ακολουθήσει η κυβέρνηση εργαλειοποιώντας αυτό το εθνικό ή άλλα θέματα όπως αυτό των συντάξεων, θα χάσει τις εκλογές. Όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ερ.: Συμφωνείτε με την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά ότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικός όρος της συμφωνίας; Ή αντίθετα ότι είναι άκυρο όπως ισχυρίζεται ο κ. Καμμένος;

Απ.: Το δημοψήφισμα είναι ένα μετέωρο βήμα υψηλής αβεβαιότητας και μικρής προβλεψιμότητας. Ήταν μια πολιτική επιλογή που κρίθηκε από το αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα ο κ. Καμμένος έσπευσε πρώτος να μιλήσει για ακυρότητα πριν καν μιλήσουν οι πολιτικοί παράγοντες της γείτονος. Απύθμενη επιπολαιότητα σε μια εναγώνια προσπάθεια να γλιτώσει μια θορυβώδη πτώση από τις ασταμάτητες πολιτικές ακροβασίες που κάνει σε τεντωμένο σχοινί. Στην Ελλάδα έχουμε την παραδοξότητα ακόμα και μετά το δημοψήφισμα τρίτης χώρας, άλλα να λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και άλλα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών. Και όμως τίποτα να μη συμβαίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια άγαρμπη πολιτική συμπαιγνία των δύο κυβερνητικών εταίρων πάνω στο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού στη σημερινή του μορφή.

Ερ.: Μιλάτε για συμπαιγνία. Πώς το τεκμηριώνετε αυτό;

Απ.: Τι άλλο μπορεί να είναι; Διαφωνούν κάθετα σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα, αλλά ταυτόχρονα, σα να μη συμβαίνει τίποτα, συνεχίζουν να νέμονται την εξουσία. Εδώ και ένα χρόνο, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια συνειδητά σχεδιασμένη πολιτική και θεσμική ύβρις που προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Ο κ. Καμμένος όμως δεν μπορεί να συνεχίζει να περπατά στο τεντωμένο σκοινί της κυβερνώσας αντιπολίτευσης. Η πτώση έρχεται και θα κάνει πάταγο.

Ερ.: Ωστόσο θα ήθελα να σας ρωτήσω, στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών πάει στις καλένδες εσείς ως κυβέρνηση εάν κληθείτε να χειριστείτε το θέμα πώς θα αγωνιστείτε για την ακύρωση της «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» ή και για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»;

 Απ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ακριβώς ο συνδυασμός αυτών των τριών, διότι συνθέτουν ένα θερμοκήπιο εθνικισμού και αυτό είναι επικίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τη συμφωνία όχι υπό το πρίσμα μιας υφιστάμενης συγκυρίας, αλλά των προοπτικών που υπάρχουν σε βάθος χρόνου. Ίσως κάποιοι στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται ότι για τέτοια μεγάλα θέματα δεν συνομιλούν με το κομματικό τους ακροατήριο, αλλά με την ιστορία της πατρίδας. Για αυτόν το λόγο καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε στην αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας, της ύπαρξης «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας». Το έκανε όμως αυτή η κυβέρνηση και θα το βρούμε μπροστά μας. Για αυτό η Νέα Δημοκρατία κοινοποίησε έγκαιρα και προς όλους τη διαφωνία της και δηλώνει δια στόματος του Προέδρου της ότι δεν θα κυρώσουμε αυτήν τη συμφωνία.

Ερ.: Με δεδομένο ότι τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την επίλυση του προβλήματος στην αντίθετη περίπτωση ποια είναι η πρόβλεψή σας για τα Βαλκάνια συνολικά;

Απ.: Και η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Θέλουμε μια λύση που δεν θα εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον. Διότι η ιστορία έχει δείξει ότι στα Βαλκάνια οι αδύναμες, σαθρές λύσεις επιστρέφουν ως εφιάλτες. Και αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να το θέλει κανείς.

Ερ.: Αυτό ήταν το κλίμα που εισπράξατε από το Βελιγράδι από όπου μόλις επιστρέψατε; Διότι υπάρχει και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου…

Απ.: Η επίσκεψή μου στο Βελιγράδι για το συνέδριο του Economist μου έδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρω μήνυμα του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργό Μπρνάμπιτς, για ισχυρή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην Ε.Ε.
Εισέπραξα ανταπόκριση και πολύ θετικό κλίμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνοσερβικών σχέσεων. Επιβεβαίωσα την άποψη ότι στις βαλκανικές υποθέσεις χρειάζονται προσεκτικά βήματα και όχι βιαστικές επιλογές. Αυτό ισχύει και για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η όποια συμφωνία, εάν τελικώς επιτευχθεί, θα πρέπει να είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου εντάσεων στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Όχι ένα πράσινο φως για την έναρξη ενός καινούργιου.

Ερ.: Ενόψει των ευρωεκλογών σας φοβίζει η έξαρση της ακροδεξιάς και η αύξηση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων συνολικά σε όλη την ΕΕ;

Απ.: Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπισθεί, παρά το ότι είναι ορατή η εξέλιξή του εδώ και χρόνια. Η έξαρση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, η διατήρηση της οικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη, η αίσθηση μεγάλης μερίδας πολιτών ότι οι εξελίξεις τρέχουν ερήμην τους, έχουν δημιουργήσει εύφορο έδαφος για να ευδοκιμούν ακραίες απόψεις. Ο λαϊκισμός έρχεται να εκμεταλλευτεί υπαρκτά προβλήματα χωρίς όμως να δίνει ρεαλιστικές λύσεις. Πουλάει αβάσιμες ελπίδες στους ανθρώπους που πραγματικά αγωνιούν για το αύριο. Ο λαϊκισμός απειλεί να αποδομήσει όσα έχουμε χτίσει από κοινού στην Ευρώπη. Για αυτό οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι πολύ κρίσιμες για τη φυσιογνωμία της Ευρώπης. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις κοινές μας δημοκρατικές αρχές και αξίες. Να τις ενισχύσουμε εφαρμόζοντας παράλληλα ρεαλιστικές - αποτελεσματικές πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά καθημερινά προβλήματα, των ευρωπαίων πολιτών, χωρίς να τα κρύβουν κάτω από το χαλί.

Ερ.: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα των συντάξεων. Πιστεύετε ότι τελικά θα καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει το «ναι» για την ακύρωση του νόμου για την περικοπή συντάξεων; Μια τέτοια εξέλιξη δυσκολεύει τη ΝΔ;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει να μην κοπούν οι συντάξεις. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Αναλάβαμε άλλωστε σχετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε. Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν θυμάται ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφάσισε και ψήφισε την περικοπή των συντάξεων.Ας μην προσπαθούν να πουλήσουν τώρα καθρεφτάκια σε ιθαγενείς περί δήθεν ευαισθησίας. Οι πολίτες ξέρουν, έχουν καταλάβει γι' αυτό και υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Βλέπουν άλλωστε ότι παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς η οικονομία στέλνει ανησυχητικά μηνύματα.

Ερ.: Και τέλος, η Νέα Δημοκρατία γιόρτασε τα 44 χρόνια της. Αλλάζει εικόνα ή και ιδέες;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι καταφέρνει να εξελίσσεται, να αλλάζει εν κινήσει και να δίνει τις σωστές απαντήσεις στα αιτήματα της εποχής, στις ανάγκες της κοινωνίας.
Μπορούμε να το κάνουμε γιατί μπορούμε να αξιοποιούμε τους ανέμους της κάθε εποχής, χωρίς να «σπάμε» από την ορμή τους. Το μπορούμε γιατί έχουμε στέρεα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια στη βάση των ιδρυτικών μας αρχών και αξιών, όπως τις διαμόρφωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: Δημοκρατία, Ευρώπη, αποφασιστικότητα και μέτρο, και πάνω από όλα, εθνική ενότητα. Δηλαδή, η διαρκής ευθύνη να βάζεις πάντα το εθνικό πάνω από το κομματικό και το προσωπικό.
Στη βάση αυτή δίνουμε στη χώρα την πνοή ανανέωσης και εθνικής ενότητας που χρειάζεται για να κλείσει οριστικά τον κύκλο της κρίσης και της παρακμής.
Για αυτό και στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα κόμμα που θα αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης και θα δώσει ελπίδα στην κοινωνία με ρεαλιστικές, μετρημένες πολιτικές, όχι με αυταπάτες που έκρυβαν απάτες και απογοήτευση.

  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr