Συνταγματική αναθεώρηση: Για παιχνίδια μικροπολιτικής και διχασμού κατηγορούν τα υπόλοιπα κόμματα την κυβέρνηση

Συνταγματική αναθεώρηση: Για παιχνίδια μικροπολιτικής και διχασμού κατηγορούν τα υπόλοιπα κόμματα την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμίξει την αναθεώρηση με την Συμφωνία των Πρεσπών, τον κρατικό προϋπολογισμό και τα περίφημα αντίμετρα, σε ένα πολιτικό «μπλέντερ», για  να αποκομίσει οφέλη - Αναλυτικά οι ενστάσεις και οι προτάσεις όλων των κομμάτων

bouli-nomosxedio
Σε πολιτικό μπλέντερ αναμένεται να μετατραπεί το επόμενο διάστημα η Βουλή καθώς η διάθεση της κυβέρνησης είναι να αναμίξει τις διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης με την Συμφωνία των Πρεσπών, τον κρατικό προϋπολογισμό και τα περίφημα αντίμετρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου στοιχηματίζει πως η κοινοβουλευτική αναστάτωση θα μετατραπεί σε… ωραία κατάσταση και θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη απομονώνοντας της ΝΔ ή στήνοντας το πλαίσιο για νέες πολιτικές συμμαχίες. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθεί κοινοβουλευτικό χάος και οξεία πολιτική αντιπαράθεση που θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το κλίμα συναίνεσης που απαιτείται για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης η έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναμένεται άμεσα ενώ η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας αναμένεται τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός του Νοεμβρίου θα έρθουν στην Βουλή τροπολογίες για τα αντίμετρα.

Τον Δεκέμβριο θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ενώ Φεβρουάριο – Μάρτιο αναμένεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν όλα τα στάδια από το κοινοβούλιο της ΦΥΡΟΜ.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί η συνταγματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα δοθεί προθεσμία περίπου 10 ημερών στα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για να εισαχθούν για συζήτηση στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί εφόσον υπογράφονται από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Πιθανότατα στις 12 Νοεμβρίου η Ολομέλεια θα αποφασίσει την συγκρότηση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που θα έχει περιθώριο εως δύο μήνες προκειμένου να καταθέσει την τελική της έκθεση. Θα ακολουθήσουν οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις – ψηφοφορίες της Ολομέλειας (η μια πρέπει να απέχει 1 μήνα από την άλλη) που θα καθορίσουν ποια άρθρα θα προκριθούν στην επόμενη Βουλή προκειμένου να αναθεωρηθούν. Υπενθυμίζεται πως η αρμοδιότητα της παρούσας Βουλής περιορίζεται μόνο στον καθορισμό των άρθρων που πρέπει να αναθεωρηθούν και η επόμενη αποφασίζει για την τελική μορφή της υπο αναθεώρησης διάταξης.

ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την κυβερνητική παράταξη η πρόταση που θα καταθέσει περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος

2. Kαθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας ώστε προταση δυσπιστίας να μην γίνεται δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός. Στόχος η ενίσχυση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

3. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Προβλεπεται εκλογή Προέδρου με αυξημένη πλειοψηφία (200 και 180) με διαδικασία που μπορεί να περιλάβει εως και εννιά (!) ψηφοφορίες στην Βουλή. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογή προέδρου από τον λαό

4. Απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών

5. Ίδρυση νέων Ανεξάρτητων αρχών μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

6. Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

7. Εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

8. Τροποποίηση του άρθρου 86 με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν απο υπουργους κατα την άσκηση των καθηκόντων τους

9. Προσδιορισμός ειδικής δικονομικής διαδικασίας για τον διαχωρισμό των αδικημάτων που τελούνται κατα την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και επ ευκαιρία αυτών

10. Η Βουλή αποφασίζει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελούνται κατα την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων

11. Καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτες

12. Έναρξη διαλόγου για εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησιας με στόχο την ρητή συνταγματική κατοχύρωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους κανονιστικά και πρακτικα.

13. Αποσαφήνιση διατάξεων που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας

14. Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικού δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό

Νέα Δημοκρατία

Πάντως πριν ακόμα ξεκινήσει επισήμως η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Βουλή Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία έχουν επιδοθεί σε ανταλλαγή ανακοινώσεων φανερώνοντας ότι η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιστρέφοντας το γάντι που της πέταξε ο κ. Τσίπρας κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ήδη από το 2016 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να εγκριθούν όλες οι προτάσεις που θα καταθέσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για Αναθεώρηση «και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών». «Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του» τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι μετέχει στην συζήτηση προκειμένου να αναδείξει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Η τελική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρό της στην συνεδρίαση της ΚΟ την ερχόμενη Τρίτη ενώ γενικός εισηγητής στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας.

Στην πρόταση της ΝΔ θα προτείνεται μεταξύ άλλων:



1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν πρόωρη διάλυσή της όπως λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.



2. Πενταετής θητεία της Βουλής.



3. Κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών.



4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του

5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.



6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.



7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.



Δημοκρατική Συμπαράταξη

Με κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος το Κίνημα Αλλαγής.

«Αφού οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης καλλιεργώντας την πόλωση και τον διχασμό, εντείνουν τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην χώρα, τώρα οδηγούν και σε θεσμικό αδιέξοδο χρησιμοποιώντας την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη..

Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2016 η κυρία Γεννηματά παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για την συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Ενίσχυση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας που όμως δεν θα συνιστούν επιστροφή στη «διαρχία» του αρχικού Συντάγματος 1975. Εμπλοκή του Προέδρου στην διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, ενίσχυση της αρμοδιότητάς του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και η ενεργοποίηση του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

2. Ορθολογικότερο σύστημα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και αποσύνδεση της διαδικασίας με την πρόωρη πτώση της κυβέρνησης.

3. Θωρακισμός της τετραετούς κυβερνητικής θητείας

4. Κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από υπουργούς. Η άσκηση της ποινικής δίωξης παραμείνει στη Βουλή με τη συνδρομή Δικαστικού οργάνου

5. Διευκόλυνση στελέχωσης Ανεξάρτητων Αρχών με μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στα 3/5 από 4/5 που ισχύει.

6. Θεσμική κατοχύρωση της εθνικής συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΚΚΕ

Ως απόπειρα αναπαλαίωσης του «σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος» χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση το ΚΚΕ. «Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ), όσο και με τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν "εμβάθυνσης της δημοκρατίας" και "προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων", που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος.

Ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους– εκκλησίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Περισσού τονίζοντας παράλληλα πως «Το ΚΚΕ τονίζει πως «η "δημοκρατία" και η εφαρμογή της "συνταγματικής νομιμότητας" για το λαό κρίνεται απ΄ τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, απ΄ τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ' την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.ά., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ποτάμι

Για μικροπολιτικά παιχνίδια κατηγορεί την κυβέρνηση και το Ποτάμι παρουσιάζοντας παράλληλα την δική του συνταγματική πλατφόρμα επτά σημείων.

1. Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.

2. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή.

3. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.

4. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης.

5. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

6. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

7. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Ενωση Κεντρώων

Την αντίθεσή της με την «θεσμική μείωση» του ρόλου της Εκκλησίας εκφράζει η Ενωση Κεντρώων υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούν κάποιοι υπό τον μανδύα του εκσυγχρονισμού να φέρουν την Επίσημη Εκκλησία μας στο ίδιο επίπεδο με τα χίλια άλλα δόγματα που υπάρχουν».

Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη προτείνει επίσης:

Την αλλαγή του νόμου περι ευθύνης υπουργών

Την περικοπή των υπουργικών – βουλευτικών προνομίων

Την απαγόρευση της ανεξαρτητοποίησης βουλευτών μέσω της υποχρεωτικής επιστροφής της βουλευτικής έδρας στο κόμμα

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Πάντως, η πρόταση της πλειοψηφίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση δεν αναμένεται να έχει τις υπογραφές και των βουλευτών του Πάνου Καμμένου που μάλλον διαφωνούν με διατάξεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά όμως οι ΑΝΕλ είναι υπερ της τροποποίησης του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΛ είχαν παρουσιάσει την δική τους πρόταση πριν από περίπου δύο χρόνια που μεταξύ άλλων αναφέρει:
1. Καθιέρωση ανωτάτου ορίου για τη συνολική θητεία όλων των αιρετών αξιωμάτων και ιδίως:
• Ο Πρόεδρος να έχει αυξημένες ρυθμιστικές εξουσίες, όπως αυτές ίσχυαν πριν την Αναθεώρηση του 1986.
• Εκλογή βουλευτών μόνο για δύο τετραετίες
2. Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής. Επίσης, θέσπιση νόμου για τη δέσμευση εξ αρχής των καταθέσεων και όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή τους όσων Υπουργών ή Υφυπουργών διωχθούν ποινικά και εφόσον καταδικαστούν να δημεύονται, κατά το μέρος που δεν δικαιολογείται η απόκτηση τους.
3.Ορισμός δικαστικής ηγεσίας από τις Ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων και όχι από το υπουργικό συμβούλιο

4. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.
5. Καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος.
6. Θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς των ΜΜΕ.
7. Θέσπιση ρητής πρόβλεψης για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
8. Θέσπιση πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
9. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
10. Θεσμοθέτηση τεσσάρων (4) Μόνιμων Υφυπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας, Προϋπολογισμού και Ναυτιλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης