Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε τι προβλέπει - Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην επίσπευση των διαδικασιών και κατέθεσε νωρίτερα του αναμενόμενου την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Σολομώντειες λύσεις στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Δεν κρύβεται η «πρεμούρα» της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με βασικό στόχο να αλιεύσει πολιτικά οφέλη σε θεσμικά νερά, αλλά και να ρίξει το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλώντας για «συναίνεση». Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του protothema.gr, επισπεύδεται η κοινοβουλευτική διαδικασία και κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, νωρίτερα του αναμενόμενου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - με τις απαιτούμενες 50 υπογραφές.


Ενδιαφέρον έχει η αιτιολογική έκθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία φαίνεται η διάθεση να στριμώξει την αντιπολίτευση τονίζοντας πως «η πρόταση μας επιδιώκει τις συναινέσεις, εκεί που είναι δυνατές. Περιλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις Αναθεώρησης της Νέας Δημοκρατίας του 2014, αλλά και από τα σημεία αναθεώρησης που πρότεινε πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ. Μαζί με άλλες, βεβαίως, που αποτελούν το δικό μας πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, όπως κάθε πολιτική δύναμη έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να καταθέτει στον κοινοβουλευτικό διάλογο».

Παράλληλα, αναφέρει πως βασικός στόχος της αναθεώρησης, είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό σύστημα. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών, η ανεξέλεγκτη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στις σύγχρονες κοινωνίες".


Οι βασικοί άξονες συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κυβερνών κόμμα κατέληξαν σε σολομώντεια λύση στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε μία ντεμί αλλαγή για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, χωρίς τελικά την κατάργηση του άρθρου 3. Αν και ο διαχωρισμός αποτελούσε από τα πάγια αιτήματα του κόμματος προτιμήθηκε μία μεσοβέζικη λύση προκειμένου να μη διαταραχθούν αφενός οι σχέσεις με την Ιεραρχία και αφετέρου με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.


Η διαδικασία

Οι πρoτάσεις για την αναθεώρηση τoυ Συντάγματoς πρoσδιoρίζoυν τις αναθεωρητέες διατάξεις και συνοδεύονται από την αιτιoλoγική έκθεση. Στην συνέχεια συγκροτείται Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που οφείλει εντός προθεσμίας να υποβάλει την έκθεση. Με την λήξη των παραπάνω διαδικασιών οι προτάσεις μπαίνουν στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Να σημειωθεί πως σε αυτή την διαδικασία το Σώμα δεν ψηφίζει για το νέο περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων αλλά μόνο για τα άρθρα που θα κληθεί να τροποποιήσει η επόμενη Βουλή.


Η διαδικασία περιλαμβάνει δύo oνoμαστικές ψηφoφoρίες, πoυ απέχoυν μεταξύ τoυς έναν τoυλάχιστo μήνα. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν κάθε υποψήφια προς αναθεώρηση διάταξη ξεχωριστά. Οι διατάξεις που θα λάβουν και στις δύο ψηφοφορίες τουλάχιστον 151 ή τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους εισάγονται αυτόματα στην επόμενη Βουλή που θα κληθεί να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους. Στην επόμενη Βουλή οι τροποποιημένες διατάξεις εγκρίνονται εφόσον λάβουν 151 θετικές ψήφους (σ.σ. εάν στην προηγούμενη είχαν ψηφιστεί με 180) ή 180 (σ.σ. εάν στην προηγούμενη είχαν λάβει λιγότερες από 180)

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε ΕΔΩ τον συγκριτικό πίνακα ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης