Μητροπολίτης Πειραιώς στο ΘΕΜΑ 104,6: Δεν θεωρώ δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Χαρακτήρισε «δυσμενή» τη συμφωνία και «δίκαιες» τις διαμαρτυρίες των κληρικών

Την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο» η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσθέτοντας ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Όπως είπε «πρέπει να υπάρξει μια ποινική ρήτρα σε περίπτωση αθέτησης (σ.σ. της συμφωνίας) και αυτό θα χρειαστεί πολλά χρόνια».



Ο κ. Σεραφείμ έκανε λόγο για μια προσπάθεια αποσυνδέσεως του κράτους από το έθνος» χαρακτηρίζοντας «μείζον νομικής τάξης θέμα» τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει «θράσος άγνοιας» σε ορισμένους που μιλούν για τα θέματα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας απάντησε ότι «μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν νομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Κάτα τον Μητροπολίτη Πειραιώς η συμφωνία «είναι δυσμενής γιατί καλεί την εκκλησία να παραιτηθεί από την απαίτηση της περιουσιάς της χωρίς καμία διασφάλιση και να διαγραφύν από το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου οι κληρικοί». Επικαλέστηκε, μάλιστα, ό,τι συνέβη το 1952 όταν το Δημόσιο συμφώνησε με την Εκκλησία να του δώσει 770.000 στρέμματα γης και σε αντιστάθισμα δόθηκαν 164 ακίνητα με όρο να μην φορολογείται και τελικά η εκκλησία πήρε μόνο 60 ακίνητα. «Με τέτοιες ιστορικές καταβολές μπορούμε να συμφωνήσουμε έναντι της πειρουσίας που εχουμε δώσει στο κράτος;» αναρωτήθηκε ο κ. Σεραφείμ.

Επιμένοντας στο θέμα της περιουσίας και της μισθοδοσίας είπε ότι «η Εκκλησία είνα αυτόνομη και αυτοδιοίκητη. Η μισθοδοσία είνα έννομη υποχρέωση αλλιώς ας μας δώσει πίσω την περιουσία».

«Να μας δώσει την περιουσία μας που αξίζει τρισεκατομμύρια» πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ σχολιάζοντας ότι «τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα πεθαναν, δεν μπορουμε να παντρέψουμε τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα αυτά με κράτη δικαίου που είναι η Ευρώπη».

Αν και είπε ότι δεν έχει αντίρρηση στο 50-50 έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αναρωτήθηκε «γιατί όμως να μπει το δημόσιο να μπει συνέταιρος; Για να άρει την αμφισβήτηση; Έχει έννομη πράξη η αμφισβήτηση».

Τόνισε, δε, ότι «βεβαίως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κληρικοί γιατί διακυβεύεται το μέλλον τους. Έχουν επενδύσει τη ζωή τους με αποκλειστική προσφορά στην Εκκλησία».

Παρέθεσε, τέλος, έναν διάλογο που είχε με τον Πατριάρχη της Ρωσίας όταν αυτός συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και «του είπε ότι "εμείς για 70 χρόνια πεινάγαμε, εσείς που είστε νέος άνθρωπος πιστεύετε ότι η σωτηρία είναι η ιδεολογια που κατέρρευσε εδώ;" και δεν πήρε απάντηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr