Δημοσκοπήσεις: Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ σε επτά βασικούς τομείς

Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγουν οι πολίτες στην πρόθεση ψήφου, την καταλληλότητα για πρωθυπουργία και την παράσταση νίκης - Δεν κλείνει την ψαλίδα η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης με υποσχεσιολογία και σκανδαλολογία - Όχι στα σκάνδαλα και τις παροχές από τους πολίτες που δείχνουν ευαισθησία στα φαινόμενα ανομίας

Κατά κράτος επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους δημοσκοπικούς δείκτες δείχνει το νέο κύμα των μετρήσεων της διάθεσης της κοινής γνώμης που βλέπει το φως της δημοσιότητας.





Στον απόηχο του φιάσκου στο οποίο κατέληξε η απόπειρα επαναδιευθέτησης των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας και στην έναρξη μιας ακόμη επικοινωνιακής αντεπίθεσης που επιχειρεί το κυβερνητικό στρατόπεδο με καταιγισμό υποσχεσιολογίας για παροχές και προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και με μεγάλες δόσεις σκανδαλοθηρίας, το πολιτικό σκηνικό δείχνει να παραμένει αμετάβλητο.

Τόσο στους κλασικούς ποσοτικούς δείκτες –πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης, ηγετικά χαρακτηριστικά αρχηγών- όσο και στα πιο «ποιοτικά» στοιχεία, η διάταξη των δυνάμεων παρουσιάζει πολλές μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Το σαφές προβάδισμα, αντιθέτως, που διατηρούν τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται άκαμπτο τόσο στην έρευνα της Public Issue που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο όσο και στη μέτρησης της Pulse που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό Σκάι.

Η υπεροχή της ΝΔ είναι εμφανής σε επτά διαφορετικά δημοσκοπικά ευρήματα των δύο μετρήσεων:

*Πρώτον, πρόθεση ψήφου: Η διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την Pulse, βρίσκεται στις 9 μονάδες (30,5% έναντι 21,5%) και είναι μια μονάδα μικρότερη από τις δέκα που είχε βρει η ίδια εταιρία τον Οκτώβριο. Η διαφορά γίνεται 9,5 μονάδες στην αναγωγή επί των εγκύρων και με υπολογισμό των αναποφάσιστων στο 13,5%. Στον αντίστοιχο δείκτη της Public Issue, τον οποίο οι αναλυτές της εταιρίας αποκαλούν διαχρονικά «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», το «γαλάζιο» προβάδισμα είναι στις 16,5 μονάδες (38,5% έναντι 22%) και με αυτή την επίδοση η ΝΔ κατακτά άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.



*Δεύτερον, καταλληλότητα για την πρωθυπουργία: Η Pulse βρήκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει μπροστά με 11 μονάδες διαφορά, αφού αποσπά το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι του 24% που δείχνει προτίμηση στον Αλέξη Τσίπρας (που ανέβασε την επίδοσή του από 22% που ήταν τον προηγούμενο μήνα). Η Public Issue η οποία μετρά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, κατέγραψε το προβάδισμα του αρχηγού της ΝΔ στις 20 μονάδες (46% για τον κ. Μητσοτάκη έναντι 26% για τον κ. Τσίπρα).



*Τρίτον, παράσταση νίκης: Η Public Issue αποτύπωσε θηριώδη διαφορά 54 μονάδων υπέρ της ΝΔ (το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι 17% που έχει την άποψη ότι νικητής της κάλπης θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την Pulse, η διαφορά είναι στις 35 μονάδες (58% βλέπουν νίκη της ΝΔ και 23% του ΣΥΡΙΖΑ).



*Τέταρτον, υποσχεσιολογία: Το 64% των ερωτηθέντων δεν δείχνει να επηρεάζεται από το κυβερνητικό αφήγημα για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο. Αντιθέτως, μόνον το 17% απαντά ότι μπορεί αυτό να επηρεάσει την ψήφο που θα δώσει στις επόμενες εκλογές.

*Πέμπτον, σκανδαλοθηρία: Στο 53% φθάνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ανεπηρέαστοι από τυχόν καταγγελίες για σκάνδαλα, ενώ στο 26% περιορίζονται όσοι απαντούν ότι μπορεί να επηρεαστούν.

*Έκτον, αντιμετώπιση της ανομίας: Τρεις στους τέσσερις πολίτες ή ποσοστό 73% δείχνει να ενστερνίζεται τη θέση της ΝΔ ότι η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει σωστά και με επάρκεια τα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια και στους δημόσιους χώρους. Μόλις ένα ισχνό ποσοστό της τάξης του 14% εκτιμά το αντίθετο και υιοθετεί τις κυβερνητικές θέσεις και απόψεις.

*Έβδομον, επενδύσεις και ανάπτυξη: Μόνον ένας στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα της Pulse (33%) συμφωνούν με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας διευκολύνεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Η πλειονότητα (52%) έχει την άποψη ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε εδώ όλη τη δημοσκόπηση της Pulse

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα της Public Issue
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr