Νοτοπούλου για Θεσσαλονίκη: Την πόλη εξουσίαζαν συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις

Νοτοπούλου για Θεσσαλονίκη: Την πόλη εξουσίαζαν συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις

«Η στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας μας», δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Νοτοπούλου για Θεσσαλονίκη: Την πόλη εξουσίαζαν συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις
Ομιλία στην εκδήλωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ) στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κυρία Νοτοπούλου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόσκληση στην ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών που είναι αφιερωμένη στην 20η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, μία μέρα που, όπως είπε «κουβαλά τον πόνο και την οργή από τη δολοφονία του Ζακ λόγω των πολλαπλών του ταυτοτήτων, αλλά και των κάθε Ζακ που πέρασαν από τη γη».

Όπως ανέφερε στην ομιλία της «ήδη στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, βρίσκονται στην καρδιά της φιλοσοφίας μας, αποτελώντας εν αντιθέσει με παλιές κυβερνήσεις, πυρηνικό μέρος της ταυτότητας της κυβέρνησης μας».

Η κυρία Νοτοπούλου ανέφερε ενδεικτικά κάποιες από νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, «καταφέραμε την θέσπιση του νέου ενισχυμένου σύμφωνου συμβίωσης και την επέκτασή αυτού στα ομόφυλα ζευγάρια, την εξίσωση των κοινωνικοασφαλιστικών και φορολογικών δικαιωμάτων με τους έγγαμους, τη δυνατότητα που τους παρέχεται να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση και οικογενειακά επιδόματα. Επίσης, η κατάργηση του κατάπτυστου ρατσιστικού άρθρου του 347 του Ποινικού Κώδικα, που έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «παρά φύσιν ασέλγεια αρρένων» και που σημειωτέων καταψήφισε το ΚΙΝΑΛ. Τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, όπου πλέον δίνεται η δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αλλά και την ψήφιση του νόμου για την ίση μεταχείριση, όπου έπειτα από 16 χρόνια καθυστέρησης, διευρύνθηκε μεταξύ άλλων η εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης προς τρανς και ίντερσεξ άτομα, σε θέματα εργασίας, απασχόλησης, πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο κοινό. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, επισημαίνεται ότι μεταξύ των χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβάνεται και η οροθετικότητα, διότι ακόμη και με τη Διεθνή Σύσταση Εργασίας 200 (2010) για το HIV/AIDS και τον κόσμο της εργασίας, αναγνωρίζεται ως γενική αρχή ότι δεν πρέπει να γίνεται διάκριση ή στιγματισμός εργαζομένων, αιτούντων εργασία, λόγω της πραγματικής ή υποτιθέμενης οροθετικότητάς τους. Και φυσικά, τη ψήφιση της νομικής αναγνώριση ταυτότητας φύλου κατά την οποία τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάζουν τα έγγραφα τους, χωρίς το προαπαιτούμενο χειρουργικών επεμβάσεων ή ψυχοϊατρικών διαγνώσεων.

Αναφερόμενη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η κυρία Νοτοπούλου σημείωσε πως «για πολλά χρόνια ζήσαμε σε μια πόλη που την εξουσίαζαν συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις, μια πόλη στην οποία το κάθε τι διαφορετικό όχι απλά ασφυκτιούσε, αλλά πολλές φορές περιθωριοποιούνταν με ακραίο και βίαιο τρόπο. Που δεν είχε χώρο, που ήταν καταδικαστέο, που ήταν ντροπή. Τα τελευταία χρόνια είχαμε εκτιμώ την ευτυχή συγκυρία η πραγματικότητα αυτή να αρχίσει να αλλάζει. Η πόλη μας γίνεται πόλη ανοιχτή. Πόλη που χωρά τους ανθρώπους της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης