Κατρούγκαλος για «μακεδονική γλώσσα»: Πλήρης σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας»

Κατρούγκαλος για «μακεδονική γλώσσα»: Πλήρης σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας»

«Στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Κατρούγκαλος για «μακεδονική γλώσσα»: Πλήρης σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας»
Σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

«Αδιαπραγμάτευτες οι ελληνικές θέσεις για τη μειονότητα στην Αλβανία»

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κλείσιμο
«Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι' αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά είχαμε δυστυχώς συμβάν Κατσίφα».

«Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια κοινή βούληση και των δύο χωρών να προωθήσουν αυτά τα θέματα.

Για τις δηλώσεις Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος της συνάντησης και προσέθεσε: «Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο (της συνάντησης) αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών για να μπορέσουν να ξεπεράσουν και τα προβλήματα που δημιούργησε ο θάνατος Κατσίφα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης