Πολιτική θύελλα για τη «θεσμική εκτροπή» Πολάκη και την κάλυψή του από το Μαξίμου

Πολιτική θύελλα για τη «θεσμική εκτροπή» Πολάκη και την κάλυψή του από το Μαξίμου

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για όσα κατήγγειλε μέσω του protothema.gr ο Νίκος Μανιαδάκης - Οργή Δικαστών και Εισαγγελέων για τον αναπληρωτή υπ. Υγείας - «Ομπρέλα» στον Πολάκη από το Μαξίμου και τον υπ. Δικαιοσύνης

Πολιτική θύελλα για τη «θεσμική εκτροπή» Πολάκη και την κάλυψή του από το Μαξίμου
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η ανατροπή του έως τώρα σκηνικού στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, μετά τις αποκαλύψεις του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη ή «Γιάννη Αναστασίου» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr.

Οι εξελίξεις εγείρουν τεράστια ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθότι φέρεται να ασκήθηκαν πιέσεις στον μάρτυρα να κατονομάσει τρία συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για χρηματισμό από την Novartis. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ξεκινήσει έναν ανηλεή “πόλεμο” ανακοινώσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά μέσω κύκλων στην Νέα Δημοκρατία αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι του κ. Μανιαδάκη του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα γιατί ενδεχομένως να έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας. 

Το ζήτημα λαμβάνει προφανώς πολιτικές διαστάσεις καθότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση καλλιέργησε τις προσδοκίες περί αποκάλυψης του “μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και όσα έρχονται στο φως τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να γκρεμίζουν το οικοδόμημα στήριξης αυτού του επιχειρήματος. Θυμίζουμε πως το Φεβρουάριο του 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξερχόμενος από σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων, ενώ κάλεσε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις, να μην το κάνουν, γιατί εκτίθενται. Όπως εξήγησε, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ' ευκαιρία αυτής.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχεται το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί πλέον ανοιχτά για σκευωρία, ειδικά μετά τη συνέντευξη του κ. Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι εκλήθη από τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση στις 27 - 28 Δεκεμβρίου και δέχθηκε πιέσεις να ομολογήσει ότι έχουν δωροδοκηθεί πολιτικοί ή πως ο ίδιος έχει πάρει χρήματα για λογαριασμό των πολιτικών. Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ξέσπασε πολιτική «θύελλα»

Οι αποκαλύψεις του κ. Μανιαδάκη προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους εμπλεκόμενους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών» και για ευθεία απειλή της διάκρισης εξουσιών στη χώρα. Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τόσο την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά των δικαστών όσο και τους χειρισμούς για την υπόθεση του Νίκου Μανιαδάκη κάλεσε «τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν» ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές τους καλεί «να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ειρωνική η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, που καταλογίζει «πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση» στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ «ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens». Μάλιστα, το πρωθυπουργικό γραφείο συνιστά ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη στον κ. Μητσοτάκη. «Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”», πρόσθεσε, με φανερή διάθεση ειρωνείας.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Μαξίμου, το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει ότι η καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί θεσμικής εκτροπής «δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση». Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία διερωτάται αν επί της ανακοίνωσης «έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει την κυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;»

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως. Είχα πει ότι θα τους πάω ως το τέλος. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αντώνης Σαμαράς.

«Εάν υπάρχει συνωμοσία και αποδειχθεί, ο Τσίπρας θα είναι ένοχος εσχάτης προδοσίας!» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΘΕΜΑ 104,6. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμη πως ο Παύλος Πολάκης ήξερε παρότι δε θα έπρεπε τον προστατευόμενο μάρτυρα και εστίασε τα πυράτου στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση: «Η κυρία Τουλουπάκη και οι υφιστάμενοι εισαγγελείς της έχουν παραβιάσει το νόμο».

Κλείσιμο
Η Δικαιοσύνη μπήκε στο στόχαστρο και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ο οποίος έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έρευνα, γεγονός που από αρκετές πλευρές ερμηνεύθηκε ως άσκηση πίεσης. Ο Παύλος Πολλάκης επανήλθε στο θέμα μετά τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη στο protothema.gr και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Δεν λεει το αρχιλαμογιο πως ηταν ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ και βασικός διαμορφωτής της φαρμακευτικής πολιτικής του Λοβερδου του Αδωνη (στον οποιο έστελνε εντολές με μειλ) του Σαλμα και του Βορίδη ,την ίδια στιγμή που μεςω της εταιρείας Evroston που ηταν στο ονομα της γυναίκας του της τραγουδίστριας Φαρμακη ,έπαιρνε ενα ΣΚΑΣΜΟ χρηματα απο φαρμακευτικές εταιρείες (και τη Νοβαρτις)για "μελέτες"και καλα πως εκανε για πάρτη τους!!!!

Η βίλα στο διονυσο και τα ακριβά αυτοκίνητα απο που τα ειχε αγοράσει ;;; απο το μισθό του καθηγητή της ΕΣΔΥ;;; ή ηταν προικιά απο τη γυναίκα του ;;; Πήγε αυτοβούλως το λαμόγιο να το παίξει προστατευόμενος μάρτυρας για να γλυτώσεις τα αφεντικά του».

Από προστατευόμενος, κατηγορούμενος - Η αφαίρεση διαβατηρίου και Εισαγγελία

Όταν η κυβέρνηση έκανε σημαία το λεγόμενο σκάνδαλο της Novartis, ο Νίκος Μανιαδάκης βαπτίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας και έλαβε την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου». Έτσι, ως ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, έχει κληθεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έχει καταθέσει συνολικά 4 φορές, καθώς θεωρείται ότι γνωρίζει πολλά για πρόσωπα και πράγματα που σχετίζονται με την υπόθεση της Novartis. Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση της Novartis είχε καταθέσει και στο FBI, χωρίς ωστόσο εκεί να χαρακτηριστεί προστατευόμενος μάρτυρας.

Φέρεται ότι συμμετείχε στην διαδικασία διαμόρφωσης της τιμής των φαρμάκων, έτσι ώστε με υπερτιμολόγηση κάποιων φαρμάκων να κέρδιζε η Novartis και να είχε απώλειες το Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης φέρεται ότι συμμετείχε και σε μεθόδους επιρροής της τιμής των φαρμάκων, κάτι που ο ίδιος το απέκρουσε κατά την κατάθεσή του την 25η Ιανουαρίου 2018 ενώπιον της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Στον Νίκο Μανιαδάκη δυο 24ώρα πριν την αλλαγή του έτους και ενώ ήταν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να αναχωρήσει για Μαδρίτη της Ισπανίας, του ανακοινώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ότι δεν μπορεί να ταξιδεύσει και του κατασχέθηκε το διαβατήριο.

Ο Νίκος Μανιαδάκης επρόκειτο να μεταβεί οικογενειακά στην Ισπανία, για τις γιορτές. Κατά άλλους φέρεται ότι είχε βρει εκεί νέα εργασία και θα μετακόμιζε οριστικά, ενώ κατ΄ άλλους η Μαδρίτη ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός, καθώς είχε τελικό προορισμό την Αμερική.

Να διευκρινιστεί ότι ως προστατευόμενος μάρτυρας δεν έχει κανέναν περιορισμό, μόνο την υποχρέωση να ενημερώνει τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές σε περίπτωση εξόδου του από την χώρα. Πράγματι, κατά το παρελθόν ενημέρωνε τις αρμόδιες αρχές για τα ταξίδια που επρόκειτο να κάνει εκτός Ελλάδος.

Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται ότι είχε ενημερώσει την εισαγγελία διαφθοράς για την αναχώρησή του προς την Ισπανία, όχι όμως και τις αστυνομικές αρχές, ενώ τελούσε σε διακριτική παρακολούθηση από την Ασφάλεια.

Έτσι, όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να εξέλθει από την χώρα, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος αγώνας μεταξύ του ίδιου και του δικηγόρου του από την μια πλευρά και από την άλλη της εισαγγελίας διαφθοράς, αλλά και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για τους λόγους απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα και την άσκηση ποινικής διώξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης