Welcome back, madame Merkel

Τσίπρας: Πρότυπο μελλοντικών συμφωνιών η Συμφωνία των Πρεσπών - Μέρκελ:  Ένα  αποφασιστικό βήμα τόσο για την Ελλάδα, όσο και τη Βόρεια  Μακεδονία και την Ευρώπη - Τόνισε ότι εργάστηκε για να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της - «Θα δουλέψουμε μαζί για το προσφυγικό» δήλωσαν οι δύο ηγέτες -  Υποδοχή με χαμόγελα και φιλιά  στο  Μαξίμου  

Welcome back, madame Merkel
Η  Συμφωνία των Πρεσπών και η σημασία της τέθηκε, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πρώτης της επίσκεψης στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική, θέλω να πιστεύω, από αυτήν της προηγούμενης επίσκεψής της. Ο Ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα για τους πολίτες, ορισμένα ήταν άδικα. Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση με πληγές, αφήνουμε πίσω την εποχή των ελλειμμάτων και είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση των πολιτών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο μετά το τέλος της συνάντησής  τους.

«Νομίζω ότι διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με δύσκολες στιγμές, με συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά, αλλά βρήκαμε κοινό τόπο, γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος της κρίσης, είναι πλέον μέρος της λύσης», πρόσθεσε. 

«Επισήμανα στην καγκελάριο το πρόβλημα της διόγκωσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον ρόλο που έχουν στο φαινόμενο αυτό οι οικονομικές πολιτικές. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα, το μεταναστευτικό... Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στις πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχουν η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

«Μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης... Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο από τη γειτονική μας χώρα. Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις, απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «δεν ξεχνάμε το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις... Συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020. Ευχαριστώ την Γερμανίδα καγκελάριο για την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η επίσκεψή της κλείνει έναν σημαντικό κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο».
Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας

Μέρκελ:  Λύση σε ένα πρόβλημα  ετών η Συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τις δηλώσεις της, τονίζοντας ότι την πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο τα πάντα ήταν διαφορετικά και ότι αναζητούνταν ένα κοινό σημείο αναφοράς για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

«Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας (σ.σ. με τον Τσίπρα). Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε η Καγκελάριος.

«Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να είμαστε η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε τα 4.000.000 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών μόνο φέτος στην Ελλάδα... Η κατάσταση (με το προσφυγικό) στα νησιά είναι πολύ κρίσιμη και καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Στηρίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να προωθήσει μια λύση σε ένα πρόβλημα ετών (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Δίνει την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, για να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι' αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλη η Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα  Καγκελάριος απάντησαν σε ερωτήσεις  των δημοσιογράφων.

«Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός. Έχει αλλάξει και το γεγονός ότι, όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού, οφείλεις να εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εκπροσωπείς και όσους διαδηλώνουν και όσους φοβούνται τις διαδηλώσεις. Εκπροσωπείς και όσους έχουν δουλειά και όσους είναι άνεργοι. Άρα, πρέπει να βρεις τη συνισταμένη που θα είναι επωφελής για όλους όσους εκπροσωπείς», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση Deutsche Welle για το ονοματολογικό και τη σύνδεσή του με τη μη περικοπή των συντάξεων, ανέφερε: «Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό. 

 Απαντώντας σε ερώτηση για την  οικονομία, η Γερμανίδα  Καγκελάριος, σημείωσε ότι εργάστηκε σκληρά για να ξανασταθεί στα πόδια της Ελλάδα. «Όλη η δουλειά μου είχε τον σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να βγει στις αγορές, να βρει τον καλύτερο δρόμο. Υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μου. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται από την γερμανική πλευρά στην Ελλάδα δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το προσφυγικό

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει δείξει κάποια επιτυχία, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα θέλαμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, ώστε να βελτιωθούν ορισμένα τμήματα της συμφωνίας», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ

«Η Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Και σήμερα ακόμα είμαστε η πρώτη χώρα σε αφίξεις προσφύγων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κάθε κράτος-μέλος θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνο του ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει στη βάση της αλληλεγγύης. Αυτό συζητάμε σε όλες τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής εδώ και τρία χρόνια. Βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι με την Μέρκελ. Ζητάμε από την ΕΕ μια κοινή υπηρεσία ασύλου», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.


Υποδοχή με φιλιά και χαμόγελα
 
Νωρίτερα, χαμογελαστοί μπρστά στην είσοδο του Μεγάρου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της συνάντησης. 

Κλείσιμο
«Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Περάσαμε και μεταξύ μας αρκετές δυσκολίες αλλά κατορθώσαμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς και κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ.


«Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος, μέρος της κρίσης, σε μέρος της λύσης. Αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της ΕΕ και ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Προβάλουμε σταθερά την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Απέναντι στην κοινή πρόκληση της ακροδεξιάς, όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη θα βρούμε λύσεις», σημείωσε.

«Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και είμαι βέβαιος ότι με την επίσκεψή σας κλείνει ένας δύσκολος κύκλος και ανοίγει μία νέα προοπτική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παίρνοντας το λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φιλοξενία, τονίζοντας: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο το οποίο καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά που πέτυχε η Ελλάδα και αυτά που έχει προσφέρει η Ελλάδα»


Η άφιξη της Μέρκελ στην Αθήνα

Το αεροσκάφος της Μέρκελ προσγειώθηκε στις 17.30 στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εκεί την υποδέχθηκαν ο  διευθυντής εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλότνερ. Η Καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος φορώντας ένα πράσινο σακάκι, και έπειτα από τις απαραίτητες χειραψίες, επιβιβάστηκε στο όχημα που την περίμενε, προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε βίντεο από την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου:

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ήδη από νωρίς στρωθεί κόκκινο χαλί για το «Herzlich Willkommen» -αυτή τη φορά- της «Σιδηράς Καγκελαρίου» από τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συνάντησή τους να ξεκινά λίγο  μετά τις 6 το απόγευμα.

Η Μέρκελ στο Μαξίμου


Δείπνο στην Καστέλλα

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων, στις 8 το βραδυ, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της Μέρκελ σε εστιατόριο της Καστέλας, ενώ η 
 Καγκελάριος θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων.

«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ (...) Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο», τόνισε στην Καθημερινή ενόψει της επίσκεψής της η Γερμανίδα  Καγκελάριος. 

Welcome back, madame Merkel
Welcome back, madame Merkel

Την Παρασκευή η συνάντηση με Παυλόπουλο - Μητσοτάκη

Την Παρασκευή  στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια, στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

Η Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30 το απόγευμα. 

Παράλληλα, θα συναντηθεί με ανθρώπους του πνευματικού κόσμου. Θα συζητήσει επίσης για το μέλλον της Ευρώπης με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και νωρίς το μεσημέρι θα συμφάγει με επιχειρηματίες.
Welcome back, madame Merkel
Welcome back, madame Merkel
Welcome back, madame Merkel
Welcome back, madame Merkel

«Φρούριο» η πρωτεύουσα - Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα έχει μετατρέψει σε «αστακό» την πρωτεύουσα με την Ελληνική Αστυνομία να έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, «μυστικοί» αστυνομικοί, σκοπευτές σε ταράτσες, έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και από εκπαιδευμένα σκυλιά της Αστυνομίας συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ για την επίσκεψη της Καγκελαρίου.

Προβλήματα θα σημειωθούν στην κυκλοφορία καθώς οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της Μέρκελ θα κλείνουν αφού πρώτα θα ελέγχεται πολύ σχολαστικά κάθε διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει.

Επιπλέον στο πλάισιο της επίσκεψης της Μέρκελ, αποφασίστηκε και η απαγόρευση συγκεντρώσεων σε μεγάλο μέρος της Αθήνας.

Όσον αφορά στα μέτρα Τροχαίας, έκτατκες  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Από τη διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ήδη από τις 4 έχει κλείσει ο σταθμός «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και στις 16:30 οι σταθμοί «ΚΑΤΕΧΑΚΗ», «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και «ΣΥΝΤΑΓΜΑ».

Επίσης, λόγω της άφιξης της κυρίας Μέρκελ, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του Μετρό των 16:57 και 17:27 από το σταθμό «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» προς ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, καθώς επίσης και αυτά των 17:30 και 18:00 από ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

Αύριο Παρασκευή ο σταθμός «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Κατά τις ώρες που οι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί, οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάσεις.

Επίσης, λόγω της αναχώρησης της Καγκελαρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 15:27 και 15:57 από το σταθμό «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» προς ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ και των 16:00 και 16:30 από ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

Αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια του Προαστιακού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης