Bloomberg για εκλογές: «Όσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο καλύτερα»

Bild: Eπιστρέφει η ελληνική κρίση; - LiberationH Ελλάδα στο χείλος της πολιτικής κρίσης - Ο ξένος Τύπος χύνει τόνους από μελάνι για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας 

Μία καλή είδηση για τους επενδυτές θα μπορούσαν να είναι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμούν ξένοι επενδυτές, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στο «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου.

«Η Ελλάδα δοκιμάζει τη σταθερότητά της καθώς βρίσκεται στο χείλος μιας πολιτικής κρίσης, που προστίθεται στην αβεβαιότητα της Ευρωζώνης», όπως επισημαίνουν τα περισσότερα διεθνή δημοσιεύματα. Μετά την πολιτική κρίση, έρχεται η οικονομική κρίση...

Bloomberg: Η Ελλάδα δοκιμάζει τη σταθερότητά της

«Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι μία καλή είδηση για τους επενδυτές», τονίζει η εταιρεία Teneo Intelligence, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται στο «διαζύγιο» του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας μας, το οποίο, όπως επισημαίνει, προστίθεται στην αβεβαιότητα της Ευρωζώνης.

«Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας πρόκειται να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το αν τα χρόνια των αναταραχών έχουν μείνει στο παρελθόν»,υπογραμμίζει το δημοσίευμα του «Bloomberg». Το πρακτορείο αναφέρεται στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης αυτής της εβδομάδας, που αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές.

«Με τις εκλογές να διεξάγονται κανονικά μετά τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να έρθει στην εξουσία η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υπηρετήσει όλη τη θητεία του και να φέρει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας».

Όπως επισημαίνει το «Bloomberg», «η επιβίωση του Τσίπρα, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα σε μία διάσωση υψηλού δράματος και σφυρηλάτησε έναν απίθανο δεσμό με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξαρτάται από τον πρώην κυβερνητικό του σύμμαχο, ηγέτη των ΑΝΕΛ, με επτά θέσεις στην βουλή των συνολικά 300 βουλευτών που του δίνουν την ισορροπία εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα κατέχει 145 έδρες».

«Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εγκατέλειψε το υπουργείο Αμυνας και την κυβέρνηση την Κυριακή μετά τη διαμάχη που είχε με τον Τσίπρα για τη γειτονική «Μακεδονία.» Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος θέλουν πιθανόν να κρατήσουν ζωντανό τον κυβερνητικό συνασπισμό», σχολιάζει το πρακτορείο.

Ωστόσο, «οι πρόωρες εκλογές είναι "καλά νέα" για τους επενδυτές», σημειώνει ο Βολφγκάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, με έδρα το Λονδίνο, γράφει το πρακτορείο «Bloomberg».

«Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα», προσθέτει.

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενέχει πάντως κινδύνους», υπογραμμίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι υπέρ της διεξαγωγής τους πριν από τις ευρωεκλογές, στις 23 Μαίου, όπου το κόμμα του ρισκάρει να έχει βαριές απώλειες.

«Κι ενώ η Ελλάδα βγήκε από μία σειρά προγραμμάτων διάσωσης το 2018, η τελευταία κατάσταση στη χώρα αντανακλά την ευρύτερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη σε μία εποχή γεωπολιτικών αλλαγών – από τη Μέρκελ στο Βερολίνο μέχρι τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του Εμανουέλ Μακρόν – προς μία άνοδο του λαϊκισμού, που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο».

«Η έξοδος του Καμμένου βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει κάποια από την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις εναλλαγές στη στάση του», αναφέρει ο ο Μουτάμπα Ραχμάν, διευθυντικό στέλεχος της Eurasia Group στο Λονδίνο.







«Bild»:«Eπιστρέφει η ελληνική κρίση;»

«Eπιστρέφει η ελληνική κρίση;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild» σε σχετικό της άρθρο.

«Μετά την οικονομική κρίση, τώρα ξεσπά και κυβερνητική κρίση.Το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνητικός συνασπισμός - της αριστεράς και της δεξιάς διαλύθηκε. Επιστρέφει η ελληνική κρίση», προσθέτει.

«Ο Πάνος Καμμένος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ, έβαλε βόμβα χθες το πρωί στην έδρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Αποσύρεται από την κυβέρνηση - μαζί με όλους τους υπουργούς του κόμματός του!», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Liberation»

«H Ελλάδα στο χείλος της πολιτικής κρίσης», γράφει το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

«Ο υπουργός Άμυνας και βασικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή, πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το νέο όνομα της «Μακεδονίας», στην οποία ο ίδιος αντιτίθεται σθεναρά. Ο Αλέξης Τσιπράς ζήτησε από το ελληνικό κοινοβούλιο να προχωρήσει "αμέσως" σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του», προσθέτει.

Ελβετική εφημερίδα «Basler Zeitung»

Για το «τίμημα της συμφιλίωσης», κάνει λόγο η ελβετική εφημερίδα «Basler Zeitung», απεικονίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρώην εταίρο του στον συνασπισμό, Πάνο Καμμένο.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται στην κυβερνητική συνεργασία ενός αριστερού ηγέτη και ενός δεξιού λαικιστή αρχηγού κόμματος.

Η γερμανική ιστοσελίδα οικονομικών θεμάτων:«Deutsche-wirtschafts-nachrichten»

«Η κυβέρνηση διαλύεται, διαφαίνονται σημάδια για νέες εκλογές», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα σχολιάζοντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Οι πιθανότητες επιστροφής της Δεξιάς στην εξουσία δεν είναι κακές», προσθέτει.

Σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post»

«Ο Τσίπρας καλά θα έκανε να σκεφτεί όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τη χώρα του και να προκηρύξει γρήγορα νέες εκλογές»

«Μόλις η χώρα της κρίσης φάνηκε να σταθεροποιείται, ξεκινά στην Αθήνα κυβερνητική κρίση. Ο συνασπισμός αριστεράς και δεξιών λαϊκιστών βρίσκεται στο τέλος του», υποστηρίζει σε άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Τώρα τι , Τσίπρα;», γράφει ο Χέλερ κάνοντας αναφορά στη διάλυση της συμμαχίας της ευκολίας.

«Η διαμάχη για το όνομα της «Μακεδονίας» είναι μόνο η ευκαιρία για το «διαζύγιο». Ο πραγματικός λόγος είναι ότι και οι δύο εταίροι έχουν τώρα άλλα συμφέροντα», επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Ο Καμμένος φοβάται ότι θα αποτύχει στις επόμενες εκλογές καθώς πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο του 3%. Με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ευελπιστεί ότι θα ακονίσει το δεξιό του εθνικιστικό προφίλ. Ο Τσίπρας ξέρει ότι πιθανότατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Εάν θέλει να προετοιμάσει στην επιστροφή του στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, πρέπει το κόμμα του να κάνει άνοιγμα στο κέντρο. Ως εκ τούτου, ο Τσίπρας αναζητά συμμάχους στα διασπασμένα κόμματα της Κεντροαριστεράς», προσθέτει.

«Ο Κάμενος έχει κάνει το καθήκον του. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία στο Μακεδονικό θα είναι η γενική πρόβα γι' αυτές τις νέες συμμαχίες.Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά με μία κυβέρνηση μειοψηφίας , η Αθήνα κινδυνεύει με πολιτική παράλυση.

Ο Τσίπρας καλά θα έκανε να σκεφτεί όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τη χώρα του - και να προκηρύξει γρήγορα νέες εκλογές», καταλήγει ο Γκερντ Γκέλερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr