Live-Βουλή: Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Καμμένος: Ο Τσίπρας μου είχε πει ότι η Συμφωνία θα ερχόταν στη Βουλή μετά τις εκλογές  - Θεοδωράκης: Θετική ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Περίπου στις 11 αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – κουρελού.

Η περιστρεφόμενη πόρτα που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου ανακατεύοντας βουλευτές και συμπιέζοντας τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικές ομάδες φαίνεται πως εξασφάλισε τους 151 για την κρίσιμη διαδικασία γι αυτό και οι περισσότεροι στην Ολομέλεια αλλά και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου ασχολούνται με την Συμφωνία των Πρεσπών και με το πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά νέα σύνθεση «εξάδας» βουλευτών από αυτή που της εξασφαλίζει την ψήφο εμπιστοσύνης.


Υπενθυμίζεται ότι ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι: Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης. Από αυτούς όμως οι Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις υποστηρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της Βουλής αναζητούν τρόπους με τους οποίους η πλειοψηφία που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση να αποτυπωθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζεται από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 145 βουλευτών. Η συγκεκριμένη παραδοξότητα, προϊόν της πολιτικής συναλλαγής Τσίπρα – Καμμένου που ανακάτεψαν την κοινοβουλευτική τάξη προκειμένου να μεθοδεύσουν τις προσωπικές τους σκοπιμότητες, ίσως να οδηγήσει σε υπερβάσεις του Κανονισμού της Βουλής ώστε να μην «σκοντάψει» η Συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, ενδεχόμενες διαδικαστικές μεθοδεύσεις είναι πιθανό να οξύνουν υπέρμετρα την αντίδραση της αντιπολίτευσης.



Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Φώφη Γεννηματά: Από τις κάλπες θα βγείτε χαμένος και καμένος

Οι πολιτικές διαφορές λύνονται στις κάλπες, εκεί κύριε Τσίπρα σας περιμένει ο ελληνικός λαός, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Είστε πιο παλιό από το παλιό, έχετε γίνει βαρίδι για την Αριστερά» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά.

«Αποδείχτηκε ότι θέλατε να κατακτήσετε με κάθε μέσο την εξουσία και χρησιμοποιήσατε τα παρακρατικά ερείσματα της βαθιάς Δεξιάς, τα οποία σας ανταποδίδουν τώρα τη συνεργασία με τη στήριξή τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Είχε πει ο κ. Καμμένος ότι θα σας μάθει να γράφετε με το δεξία, εσείς το παρακάνετε, υπογράφετε κιόλας» προσέθεσε.

«Ξέρω ότι δε μπορείτε να το αποδεχθείτε, αλλά πάρτε το απόφαση: τελειώσατε!» είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. «Κύριε Τσίπρα είστε πλέον τοξικός» σημείωσε.

Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη εκλογών και δεσμεύθηκε να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 86 με συμφωνία ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Βουλής θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις.

«Από τις κάλπες θα βγείτε και χαμένος και.. καμένος» κατέληξε.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εφαρμόζετε πλήρως τα μνημόνια των προηγούμενων

Φαίνεται ότι οι συμμαχίες που φτιάχνετε εκτός από τους ΑΝΕΛ με σεσημασμένους συγγραφείς πιάνουν τόπο κυριε Τσιπρα. Απευθυνόμαστε στην νεολαία και τους λέμε ντόμπρα ότι καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που εξαπατά το λαό με υποσχεσεις για τις δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται στη μεταμνημονιακή περίοδο την ώρα που εχει δεσμευτει να εφαρμόσει δεσμεύσεις
Καταψηφίζουμε τη κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των προηγουμενων που πετσόκοψαν συντάξεις και μισθούς
Καταψηφίζουμε την κυβερνητική πολιτική που αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ
Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπων που θέλει να φυλακίσει τις χώρες στις αλυσίδες του ΝΑΤΟ
Μία κυβέρνηση που δεν τολμά να περασει και αστικούς εκσυγχρονισμούς. Όπως είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική. Πληρης καταργηση του αρθρου 86. Προσπαθείτε απεγνωσμένα να κάνετε το μαύρο άσπρο.
Ακολουθείτε πιστά την παραίνεση της Μερκελ στην προηγουμενη επισκέψή της. Η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης απλά αποτυπώνει λογιστικά την μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εισοδημάτων και τα εισοδήματά τους. Εφαρμόζετε πλήρως τα μνημόνια των προηγούμενων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία συνεχίζει να είναι ενισχυμένη. Ερχονται στην Αθήνα οι δανειστές και ήδη σας φωνάζουν: για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια. Τα μέτρα που έχετε υπογράψει εκτείνονται πολύ μετά το 2019. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μετά τον Αυγουστο τα πράγματα είναι διαφορετικά και τα μέτρα θα μπορούσε να τα είχε γράψει ο ΣΕΒ. Η Ελλάδα του κεφαλαίου, η δική σας Ελλάδα πατά πάνω στον εργαζόμενο. Είστε αθεραπευτα τυχοδιώκτες. Ποιος λοιπόν να σας δώσει ψήφο εμπιστοσυνη;


Πάνος Καμμένος: Ο πρωθυπουργός μου είχε πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ερχόταν στη Βουλή μετά τις εκλογές


Θυμάμαι από τις πρώτες ομιλίες μου, το 1993, όταν είχε προκύψει η συνθήκη του Σένγκεν. Διαφωνούσα μαζί με άλλους συντρόφους μου, πολλοί εκ των οποίων είναι εδώ. Πριν από 4 χρόνια αποφασίσαμε να κάνουμε την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, δεν έχει να κάνει με την έξοδο από τα μνημόνια, ούτε με το οικονομικό πρόγραμμα. Έχει να κάνει με ένα δίλημμα το οποίο ο πρωθυπουργός λανθασμένα έφερε προς συζήτηση, αν συμφωνούμε ή όχι με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή τη συμφωνία, με την οποία διαφώνησα, διαφωνώ και θα διαφωνώ. Την ίδια θέση είχα και την περίοδο του Σημίτη, όταν έγινε το πρώτο μεγάλο έγκλημα. Η παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Ενδιάμεση συμφωνία στην οποία στήριξαν τότε οι δήθεν ευρωπαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις της ΝΔ. Διαφώνησα και το 2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, στις προγραμματικές της δηλώσεις, έθεσε ως στόχο την ονομασία με προσδιοπρισμό Erga Οmnes. Τότε διαφώνησα και είναι καταγεγραμμένα αυτά.

Οι ΑΝΕΛ, συμφώνησαν ότι το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει ποτέ με ονομασία που να έχει αναφορά στον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι η πάγια θέση μας και ποτέ δεν άλλαξε. Είμαστε σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Στη Βουλή μέσα δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις. Εκείνοι που συμφωνούν και εκείνοι που δεν συμφωνούν. Συγκρουόμαστε τρεις απόψεις. Εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί όπως έχει διαμορφωθεί, με την άποψη της αντιπολίτευσης και με τη θέση που εκφράζουμε εμείς και προσφάτως ο κ. Λεβέντης.

Στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης και στη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας με εμένα, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ψηφίσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Τον Ιούνιο μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Τον Νοέμβριο άλλαξε και μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει τον Μάρτιο. Δύο φορές ο κυβερνητικός εταίρος μου άλλαξε.
Θέλω να καταθέσω δύο έγγραφα: ΝΔ, 8/5/2017: Ο κ. Κουμουτσάκος και οι 17 βουλευτές της ΝΔ, αναγνωρίζουν σλαβομακεδονική ονομασία.

Δεύτερο έγγραφο. Ο κ. Κοτζιάς έστειλε επιστολή σε όλα τα κόμματα, προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας για την ονομασία των Σκοπίων. Του απάντησα ότι οι ΑΝΕΛ υιοθετούν την απόφαση των αρχηγών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 1992. Οτιδήποτε άλλο, προϋποθέτει τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών κομμάτων.

Αν αποχωρούσαμε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση, τι θα γινόταν; Θα έπεφτε η κυβέρνηση και θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί όνομα με Erga Omnes, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία. Τι άλλο θα είχε συμβεί; Δεν θα είχε βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Γι' αυτό δεν αποχωρήσαμε τον Ιούνιο του 2018 από την κυβέρνηση.

Θα κάνουμε την ύστατη προσπάθεια. Σε αυτήν την προσπάθεια, δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές, όπως ειπώθηκε. Αυτό που ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο, είναι σε μία έντιμη συμφωνία, οι κ.κ. Κουίκ, Κουντουρά, Χρυσωβελώνη, να μην παραμείνουν υπουργοί. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην περάσει η συμφωνία. Σε κάποιους από εσάς, ισχύει η παροιμία στα χωριά: Ο άντρας αν γεύεται τη γλύκα του κεράτου...

Η Νέα Δημοκρατία εκεί κατάντησε. Παραδίδουν τον όρο Μακεδονία και κάνουν τους Μακεδονομάχους.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τη βαθιά μας διαφωνία. Η συμφωνία έχει περάσει από τα βαθιά συνταγματικά ανομήματα, όπως η έγκριση χωρίς την υπογραφή του προέδρου. Η συμφωνία που θέλετε να φέρετε εδώ, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που υπέγραψε ο Κοτζιάς. Θα πρέπει να δούμε γιατί επελέγη η περιοχή των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάει σε έγκριση της Συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ένα αντεθνικό, αντιπροοδευτικό και αντισδημοκρατικό κείμενο. Το 80% του ελληνικού λαού και η ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το απορρίπτουν. Για όλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε. Σας καλώ κ. Τσίπρα, να φέρεται σε δημοψήφισμα τη Συμφωνία. Φίλε Αλέξη, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνάντηση που είχαμε τον Αύγουστο, μετά τη συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους, που ήταν αντίθετη με τη λαϊκή εντολή που είχαμε, όταν μου είπες ότι θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό το δημοκρατικό αίσθημα επικαλούμαι.


Σταύρος Θεοδωράκης: Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε τα πάντα για την πολιτική αλλαγή

Την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχείρησε να συνδέσει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση.

«Ψηφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες. Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει όμως σε άλλο σημείο «Ο λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει. Το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Γι αυτό καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Ζητάμε και θα το κάνουμε πράξη το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο με κάθε δύναμη να πολεμήσουμε για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία»

«Οι βουλευτές του κ. Καμμένου που θα προστεθούν στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης που έχουμε μπροστά μας; Με τη Συνταγματική Αναθεωρηση και το διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας; Ο αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκει σύμφωνο τον κ. Δανέλλη; Οι κ.κ. Κόκκαλης και Ζουράρις που έκαναν καριέρα ως μακεδονομάχοι θα ψηφίσουν την Συμφωνία Πρεσπών την ερχόμενη εβδομάδα; Ή είναι ψήφος εμπιστοσύνης μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης;» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Βασίλης Λεβέντης: Κύριε Καμμένο θα μπορούσατε να είχατε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι αν ήθελε και δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες, θα μπορούσε να είχε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα.
Ξεκινώντας την ομιλία του, είπε:

Πολλή συζήτηση γίνεται για κάποιες απειλές κατά βουλευτών για να ψηφίσουν αντίθετα με τη συνείδησή τους και να απειλείται ένας βουλευτες είναι ανεπίτρεπτο. Θέτω όμως και το αντίθετο ερωτημα που πρέπει να απαντηθεί. Η βουλη θα περάσει μία Συμφωνία που είναι αντίθετο με τη συνείδηση του λαού. Τι αντίδραση μπορεί να έχει ο πολίτης; Η αντίθεση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεδομένη. Τι μπορεί να κάνει; Η Βουλή δεν εκφράζει τη συνείδηση του λαού. Προτείνουμε δηλαδή στο λαό να βάλει κατω και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ είστε οι μόνοι έξυπνοι, εσείς κρίνετε μόνο αν είναι επωφελής. Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών νομίζετε θα είστε νικητές; Νικητές θα ήσασταν μόνο αν μιλούσατε με το λαό και συμφωνήσετε. δεν υπάρχει δημοκρατία με το να αγνοείται ο λαός. Τι να κάνει ο λαός για να περάσει το Μακεδονία; Συμβούλιο αρχηγών δεν κάνατε. Γιατί τετοια βασύνη, τέτοια πρεμούρα; Ποιος είναι από πίσω;

Συνεχίζοντας, ο κ.Λεβέντης, είπε: Φώναζαν κατά της Ευρώπης, αλλά τωρα προτιμούν όλοι τον Τσίπρα γιατί υπογράφει τα πάντα και τους κάνει τα χατίρια. Αλήθεια είστε ευτυχείς τις ημέρες αυτες;
Πιος χάραξε η εθνική γραμμή που λέτε; Ονομάζετε εθνική γραμμή τις υποχωρήσεις. Αυτό ονομάζεται εθνική γραμμή και είναι αυτός λόγος να βασίσει ο Τσίπρας μία εθνική μειοδοσία. πως θα αισθάνονται οι άνθρωποι από τη Λάρισα και παω. Τους συμμετέχοντες στα συλλαλητηρια τους ονομασατε φασίστες.

Για το όνομα γίνεται τα συλλαλητηρια. Υπομονή λέω στους Μακεδονες. Εγώ λέω θα ακυρωθεί. Ό,τι κυρώνεται χωρίς την κοινωνία, χωρίς το λαό ακυρώνεται στην πράξη. Κανείς δεν θα σεβαστεί και που καταδικάζει ο ελληνικός λαός.
Να πω για τον Καμμενο, που μόλις εισήλθε στη αίθουσα, αν ήθελε όντως να σταματήσει τον συνέταιρο του στη μειοδοσία επρεπε να τον σταματήσει πιο εγκαιρα δεν ήταν ανάγκη να βυθιστεί το πλοίο και στο παρα πέντε να φύγετε από το πλοίο. Είχατε πει πως έχετε εμπιστοσύνη Κοτζιά και τώρα καταγγείλατε κάτι για τον Σόρος. Δεν είχατε καταλάβει τη πάνε να φέρουν. Η ιστορία θα σας χρεώσει. Που δεν τον σταμάτησατε. Θα μπορούσατε να είχατε κόψει την εξουσία, να του κόψετε τα πόδια. Αν όντως θέλατε να εμπορίσετε τον πρωθυπουργό που προδήλωσε ότι θα κάνει έπρεπε να αφαιρέσετε την εμπιστοσύνη.

Σχετικά με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη είπε ότι δεν γίνεται να παίρνεις σύνταξη από στρατηγός και μετά να ορκίζεσαι υπουργός, έπρεπε να κρατήσει την αξιοπρέπεια του. Τον είχαμε ως έμβλημα των ενόπλων δυνάμεων και τώρα τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εϊναι ένας δημοκρατικός αξιωματικός ο κ. Αποστολάκης. Στα καναλια με τρώνε τον χρόνο με ερωτησεις αντί να με αφήσουν να πω το πρόγραμμα της Ενωσης Κεντρωων. Γιατί πρέπει να μιλήσει ο σχολιαστής του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ετοιμάζεται στημένος δικομματισμός. Επαναφέρετε τη χώρα σε συνθήκες δικομματισμού.
Ενα μήνυμα προς τη Μακεδονία, η ψήφος η σημερινή και για τις Πρέσπες θα μας ακολουθεί σε όλη τη ζωή μας. Οι πρωθυπουργοί δεν βγαινουν για να επισφραγίσουν με νεότερα λάθη την πολιτική του παρελθόντος. Υπάρχει και το σπίτι σας δεν είστε ιδιοκτήτες της αιθουσας αυτής. Ο λαός είναι ιδιοκτήτες. λεω προς την μακεδονία θα φανεί ποιο κόμμα μέχρι τέλος θα μείνει μέχρι τέλους και δεν το λέω για ψηφοθηρία. Εγω βλεπω σκιναούς να βλέπουν τη Μακεδονία του Αιγαίου. Τότε η Ελλάδα θα πληρώσει το κόστος της επιπολαιοτητας της ψήφου που ετοιμάζεται σήμερα και για τις Πρέσπες.

Πλέον, στη συζήτηση το λόγο έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί.  Στην σημερινή συνεδρίαση ακολουθείται η αντίστροφη σειρά, και έτσι πρώτος τοποθετείται ο αρχηγός της μικρότερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή ο κ. Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων,  ακολουθούν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Νίκος Μιχαλολιάκος και Φώφη Γεννηματά για να λήξει με την μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Αμέσως μετά (σ.σ. αναμένεται κατά τις 22:30 – 23:00) θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ονομαστικά και φανερά δια ανατάσεως της χειρός και όχι με το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην Ολομέλεια.

Η συγκεκριμένη τακτική θα δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να δηλώσουν με καθαρότητα και παρρησία την ψήφο τους. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης βρίσκονται στην Κίνα, συμμετέχοντας σε αποστολή της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούν με επιστολική ψήφο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr