Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην Επιτροπή της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Κοινοβουλευτικό μπάχαλο στη Βουλή - Η ανεξαρτητοποίηση Αμυρά αλλάζει τα δεδομένα - Μόνο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Συμφωνία - Πού ψάχνει προθύμους η κυβέρνηση

Τοπίο κοινοβουλευτικού μπάχαλου θυμίζει η Βουλή, την ώρα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Συμφωνία των Πρεσπών για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή (σ.σ. σήμερα στις 17:00) και για κύρωση στην Ολομέλεια εως το τέλος της εβδομάδας.

Οι πολιτικές αλχημείες της κυβέρνησης - κουρελού και οι ασφυκτικές πιέσεις που προκαλούνται από την μαζική διαφωνία των πολιτών για το περιεχόμενο της Συμφωνίας αναπτύσσουν ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό τουλάχιστον τριών κομμάτων.

Ηδη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διεγράφη από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Γιώργος Αμυράς αποχώρησε από το Ποτάμι προκαλώντας την διάλυση της ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη. Επίσης σε αποδρομή βρίσκονται οι Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι) και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ).

Την ίδια ώρα, καταγγελίες από την αντιπολίτευση περι μεθοδεύσεων και «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων» προκειμένου να «συρραφτεί» μια νέα «πλειοψηφία κουρελού» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που καλείται να επεξεργαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών, εντείνει την πολιτικά αρρωστημένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης.


«Μύλος» στο Ποτάμι

Να σημειωθεί ότι μετά την διάλυση την διάλυση του Ποταμιού, η μόνη ΚΟ που στηρίζει την συμφωνία είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατ' επέκταση σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να λάβει την θετική ψήφο της αρμόδιας επιτροπής (εκτός αν υπάρξουν «αλχημείες» στην σύνθεσή της) ενώ και στην Ολομέλεια θα αναγκαστεί να βρει στηρίγματα σε κοινοβουλευτικά «ρετάλια» από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να συμπράττει με το Ποτάμι προκειμένου να «καλύψει το κενό» του Γιώργου Αμυρά και να αναβιώσει η ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στο «ΣΚΑΙ» αποκάλυψε ότι οι επικεφαλής Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ έχουν το τελευταίο διάστημα επαφές και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες ώρες προσχώρηση του δεύτερου. Πρόσθεσε όμως πως αν ξανασυσταθεί η ΚΟ του Ποταμιού, τότε ο ίδιος θα απαιτήσει να μην αντικατασταθεί από μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά να μείνει και ως εισηγητής να δηλώσει ότι δεν στηρίζει την Συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση προανήγγειλε και την δική του ανεξαρτητοποίηση που θα επιφέρει τον «δεύτερο θάνατο» της ΚΟ του Ποταμιού εντός ολίγων ωρών.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν την Συμφωνία έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα ενώ στις 12:00 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης καθώς και οι ημερομηνίες που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια (σ.σ. πιθανότατα Τετάρτη – Πέμπτη).

Στην Διάσκεψη θα τεθεί και το ζήτημα της νέας σύνθεσης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.


Η σύνθεση της Επιτροπής

Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία της σύνθεση, εκ των 55 μελών οι 27 άνηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 ΧΑ και ΚΚΕ απο 1 Ενωση Κεντρώων Ποτάμι και ΑΝΕΛ και ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ανεξάρτητους. Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία να λάβει την θετική εισήγηση από την επιτροπή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το Ποτάμι δρομολογούσε την αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού και θα τοποθετούσε τον Γιωργο Μαυρωτά που προσανατολίζεται να ψηφίσει «υπερ». Με δεδομένη όμως την διάλυση της ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία τουλάχιστον στην επιτροπή.

Ακόμα όμως και στο σενάριο που η Συμφωνία καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, αυτό δεν σημαίνει ότι ανακόπτεται η πορεία της προς την Ολομέλεια που άλλωστε είναι το κυρίαρχο νομοθετικό όργανο. Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην κρίση του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας, ωστόσο είναι βέβαιο πως η αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το τεταμένο κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην διανοηθεί fast track διαδικασίες ή μεθοδεύσεις στην αρμόδια επιτροπή που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς δυνάμεων των ΚΟ.

Επίσης, οι ΑΝΕΛ σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια με αρνητική ψήφο από την αρμόδια επιτροπή θα αποτελέσει «πραξικόπημα». Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος έγραψε σε tweet: «Νέα πρωτοφανής προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Τώρα αντικαθιστά το ποτάμι τον Ψαριανό με Μαυρωτά στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία. Μόνη λύση να μπλοκαριστεί ,Αμυράς και Ψαρριανός να φύγουν από ΚΟ ποταμιού για να μην εκπροσωπείται. ΩΡΑ 0».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr