Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

Την Παρασκευή στις 14:30 η ψηφοφορία - Στην «κουρελού» των προθύμων και ο Σπύρος Λυκούδης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και την Κατερίνα Παπακώστα, που προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει «ναι» - Δείτε live τη συνεδρίαση -  Τι είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό
Σε συνθήκες ομίχλης θα κληθούν αύριο το μεσημέρι, στις 2.30 (αντί για σήμερα τα μεσάνυχτα, που προβλεπόταν αρχικά) οι έλληνες βουλευτές να κυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς μια σειρά επίσημων εγγράφων αλλά και παραδοχές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει βασικά προαπαιτούμενα «αλλοιώνοντας» όρους της συμφωνίας.

Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει «μακεδονική γλώσσα», όνομα… διπλής χρήσης και εκχωρεί στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας όταν αναφέρονται στη χώρα τους, όπως αναφέρει το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό


Πάντως, από το πρωί της Τετάρτης που ξεκίνησε η συζήτηση των Πρεσπών εχουν τοποθετηθεί περίπου 80 βουλευτές από τους 206 που έχουν γραφεί στον σχετικό κατάλογο χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται οκτώ υπουργοί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που αναμένεται να μιλήσει στις 17:30, οι πολιτική αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν λοιπόν δεν υπάρξει και τρίτη συνεδρίαση αύριο Παρασκευή τότε η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα. Αναφορικά δε με την ψηφοφορία, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την κύρωση της Συμφωνίας συνθέτοντας νέα πλειοψηφία «κουρελού» καθώς ήδη από το βήμα της Ολομέλειας έχουν πει καθαρό «ναι» οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε μισό «ναι» στην ομιλία της και άφησε το υπόλοιπο για το φινάλε.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό συμπέρασμα του κοινοβουλευτικού «διαλόγου» που έχει ήδη αναπτυχθεί, αποτελεί η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου πως πως το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας όπου φαίνεται πως δεν έχουν προστεθεί οι αλλαγές για το νέο όνομα, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών κ.α. αν και οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτελούν ρητό όρο για την ψήφιση της Συμφωνίας από την χώρα μας.

Η τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» που φαίνεται να ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου και στο μείζον εθνικό ζήτημα προκαλεί την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις επιζήμιες υποχωρήσεις.

Δείτε live τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια



Κλείσιμο
Υπο αυτά τα δεδομενα βασική θέση με την οποία εισέρχεται στην τελική ευθεία η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει παραβιαστεί «από τα αποδυτήρια» εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης καθώς όπως υποστηρίζει επιτράπηκε στην γειτονική χώρα να ολοκληρώσει τη Συνταγματικής της αναθεώρηση μετά την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

«Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν» τονίζει ενημερωτικό σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συνεχίσει: «Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου που δικαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές λέγοντας ότι «αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό».

Σπύρος Λυκούδης: θα ψηφίσω

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

«Θα στηρίξω με την ψήφο μου την Συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε ο Σπύρος Λυκούδης συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της νέας πλειοψηφίας «κουρελού» για την κύρωση του κρίσιμου νομοσχεδίου.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης δεν μπορεί να διαμορφώσει σταθερό πολιτικό περιβάλλον γι' αυτό κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να δρομολογήσει τις εξελίξεις για πρόωρες εκλογές.

«Να μην μείνει στην ψήφο εμπιστοσύνης να καταλάβει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Να επιταχύνουμε την κατεύθυνση προς εκλογές» είπε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Κρατώντας ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΝΔ υποστήριξε πως η πλειοψηφία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει την Συμφωνία «και να την εμπλέξει σε πολιτικές σκοπιμότητες πυροδοτώντας εθνικιστική έξαρση» και πως «η ΝΔ συμμετέχει στον αχρείαστο ανώφελο εθνικό διχασμό».

Παράλληλα ο κ. Λυκούδης είπε πως «η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το διασφαλίζει αυτό η συμφωνία και συνιστά επιτυχία» και υποστήριξε πως οι μόνοι προβληματισμοί αφορούν «την ιστορική ανθεκτικότητα της συμφωνίας».

Μισό «ναι» από Κατερίνα Παπακώστα

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

Τη θετική της στάση και πιθανότατα την απόφασή της να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προδιέγραψε με την ομιλία της στη Βουλή η Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Χωρίς να το πει ευθέως, όλη η ομιλία της κυρίας Παπακώστα ήταν δομημένη στην άποψή της ότι είναι εθνική ανάγκη η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το επιχείρημα ότι εδώ και χρόνια, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου είχαν συμφωνήσει στην προώθηση μιας σύνθετης ονομασίας για το γειτονικό κράτος. Η Κατερίνα Παπακώστα πιθανότατα θα προστεθεί στη λίστα των «152» βουλευτών που αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών αν και δεν ανέφερε άμεσα ότι θα δώσει θετική ψήφο, τονίζοντας πως το κόμμα της «ΝΕΟ» συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την τελική στάση του...

Η ανεξάρτητη βουλευτής χαρακτήρισε «φωτεινό διάλειμμα» τη στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να στηρίξει τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που ηγειρε το κόμμα της ΧΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η στάση του δημιούργησε αισιοδοξία ότι μπορούμε να πάμε παρακάτω χωρίς ακρότητες και χωρίς διχασμούς» είπε η Κατερίνα Παπακώστα.

Στη συνέχεια της ομιλίας της ανέφερε ότι οι βουλευτές θα αποφασίσουν πώς θα τοποθετηθούν με ελεύθερη συνείδηση.

Επικαλέστηκε απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από τον Φεβρουάριο του 2008 για να σημειώσει ότι «δεν υπηρετούνται τα συμφέροντα του τόπου με κορώνες» και ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να μετακυλίουν τις ευθύνες τους στον λαό.

«Ο κ. Βενιζέλος κράτησε μια στάση θετική απέναντι στη Συμφωνία και συνεισέφερε στη βελτίωσή της» είπε στη συνέχεια η κυρία Παπακώστα και υποστήριξε ότι «είναι δεδομένη από το 2008 η συνεννόηση, η εθνική συναίνεση στα κόμματα πάνω στην απόφαση για σύνθετη ονομασία».

«Με συνείδηση και με ελεύθερη βούληση οι βουλευτές θα αποφασίσουμε» επανέλαβε η Κατερίνα Παπακώστα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόερχόμενη από τη ΝΔ ανεξάρτητη σήμερα βουλευτής που επέλεξε τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε σε όσους χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «γυρολόγοι» κι έκανε προσωπική επίθεση στον Μάκη Βορίδη, πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Τσίπρας δεν ήθελε συναίνεση αλλά χειροκροτητές και ουρές

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

Για εργαλειοποίηση του ζητήματος του «ονοματολογικού» της ΠΓΔΜ από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες μίλησε ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας παράλληλα πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τρεις πληγές: «την ιθαγένεια, την γλώσσα και την διπλή – όχι σύνθετη - ονομασία».

«Το ζήτημα είναι ταυτοτικό. Το ήξερε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός γιατί σε αυτή την ταυτοτική ευαισθησία οικοδόμησε μια απλουστατευτική και δημαγωγική ρητορική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εργαλειοποίηση του κρίσιμου ζητήματος έγινε προκειμένου η κυβέρνηση να διχάσει την ΝΔ, να προκαλέσει κρίση στο ΚΙΝΑΛ, να εξαϋλώσει το Ποτάμι και να «στήσει μια νέα δήθεν κεντροαριστερά με την Παπακώστα».

«Δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα της Μακεδονία αλλά η ψευδής ταυτότητα της νέας κεντροαριστεράς με ψευδείς ουρές» είπε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος για συμφωνία Πρεσπών: Ο Τσίπρας δεν ήθελε συναίνεση αλλά χειροκροτητές και ουρές

Αναφορικά με την Συμφωνία επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραβίασε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση έναντι πάντων και εξήγησε «στο άρθρο 7 προβλέπεται διπλή και όχι σύνθετη ονομασία. Θα μπορούσε και όφειλε η ιθαγένεια – η εξωτερική όψη της ιθαγένειας –να είναι βορειομακεδονική».

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε συναίνεση αλλά υποστηρικτές χειροκροτητές και ουρές» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Συμπεριφέρθηκε στον Καμμένο όπως οι πολιτικοί συνένοχοι. Η μεταχείριση Καμμένου είναι προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους».

Επανερχόμενος στα ζητήματα της συμφωνίας ανέφερε πως «Αλλαξε ο συγχρονισμός ενεργειών με αποτέλεσμα να προηγείται η Αθήνα των Σκοπίων. Πήραν ιθαγένεια γλώσσα και το αφήγημα του άρθρου 7». Πάντως, εκτίμησε ότι η συμφωνία επιδέχεται βελτιώσεις από τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Αναφορικά τέλος με τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές τις πλειοψηφίας είπε «Καταδικάζω απερίφραστα δηλώσεις απειλές και βόμβες μολότοφ. Δεν ξεχνώ όμως τις δικές σας απειλές και τις βάρβαρες δολοφονίες χαρακτήρων. Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ . Την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εκτρέφετε τον εθνικολαϊκισμό άλλοτε ως σύμμαχοί του και άλλοτε ως εχθροί του».

Στην πλειοψηφία «Πρεσπών» και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

Στην νέα πλειοψηφία – κουρελού έθεσε εαυτόν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δηλώνοντας ότι θα στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ παράλληλα επιχείρησε να ταυτίσει την ΔΗΜΑΡ με την Σοσιαλιστική Διεθνή της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρές θέσεις προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος όπως κάνει η ΔΗΜΑΡ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς, όπως κάνει και η σοσιαλιστική διεθνής» είπε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής για να προσθέσει «Είναι σαφές ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά την επίλυση του «Μακεδονικού. Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει «ναι», ψηφίζω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης