Τσίπρας σε Βούτση: Δεν υπήρξα εκβιαζόμενος, μην αλλάξεις ούτε σημείο στίξης από τον κανονισμό της Βουλής

Παραδέχεται ότι ζήτησε από Βούτση να τροποποιήσει τον κανονισμό, χαρακτηρίζει συκοφαντία το ότι εμφανίζεται εκβιαζόμενος από Καμμένο - ΝΔ: Στηρίζεται σε Μεγαλοοικονόμου,Παπαχριστόπουλο και φέρεται στον πρόεδρο της Βουλής σαν σε υφιστάμενο


Με ξεκάθαρη ομολογία ότι η επιχειρούμενη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ήταν δική του πρωτοβουλία, ισοδυναμεί η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. «Κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα» υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας παραδεχόμενος ότι η προσπάθεια αλλαγής του κανονισμού της Βουλής για να ικανοποιηθεί ο Πάνος Καμμένος δεν ήταν πρωτοβουλία του καθ'ύλην αρμοδίου προέδρου της Βουλής αλλά προσπάθεια που ξεκίνησε με εντολή του πρωθυπουργού...

«Αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού» συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι ανορθολογισμός το γεγονός «ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» απωθώντας το γεγονός ότι -για παράδειγμα- κρατική επιχορήγηση δικαιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα με εκλογικό ποσοστό άνω του 1,5%, παρά το γεγονός ότι δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή αφού δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο 3%. Δεν είναι άραγε κι αυτός ακόμη ένας «ανορθολογισμός»;

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την πρωτοφανή προσπάθεια αλλοίωσης των προβλεπόμενων από τον κανονισμό της Βουλής ο κ. Τσίπρας υποχωρεί, αλλά προσπαθεί να εμφανίσει αυτή την υπαναχώρησή του σαν δήθεν «δημοκρατική ευαισθησία».

«Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αν κάποιος εκβιάζει -και μάλιστα δημοσίως- αυτός είναι ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος.

Κι επιπλέον, τι είδους «δημοκρατική ευαισθησία» είναι αυτή την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός όταν δημοσίως ομολογεί ότι η προσπάθεια τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής προς όφελος του Πάνου Καμμένου ήταν δική του πρωτοβουλία; Πολύ περισσότερο δε που σήμερα, παράλληλα με με την παραδοχή ότι εκείνος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αλλάξει τον κανονισμό ώστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να διατηρήσει τα προνόμιά του, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει εντολή στον Νίκο Βούτση να μην αλλάξει ούτε κατά ένα σημείο στίξης τον ισχύοντα κανονισμό...
Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία ζητά να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής για τον τρόπο λειτουργίας μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, τροποποίηση που σχεδιαζόταν με σκοπό να παραμείνει ο Πάνος Καμμένος αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας:
ΝΔ: Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται σε Μεγαλοοικονόμου-Παπαχριστόπουλο, απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενό του

Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη παρατήρησε ότι «ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου».



«Ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον κανονισμό ενώ πριν μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του το είχε προαναγγείλει. Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, με περισσή αλαζονεία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενο του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή» υπογράμμισε η Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιστολή του κ. Τσίπρα στον κ. Βούτση, δήλωσε τα εξής:

«Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του.

Τώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη «θεσμικής ευαισθησίας». Τόσο μεγάλης «θεσμικής ευαισθησίας» που του επιτρέπει να λέει δημόσια - ευτελίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής -  ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που κινείται από τον Πρόεδρό της και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Ο αλληλοεκβιασμός και η αλληλοεξάρτηση των μέχρι πρότινος αδελφοποιητών κυβερνητικών εταίρων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr