Βενιζέλος: Κόκκαλης, Κουντουρά, Παπακώστα λένε τώρα ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό» και για «ελαστικές συνειδήσεις»

Στη δημιουργία ενός «ασπόνδυλου κοινοβουλευτισμού» και στις «ελαστικές συνειδήσεις» των βουλευτών αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους υπουργούς των ΑΝΕΛ, κ.κ. Κόκκαλη, Κοντουρά και Παπακώστα, λέγοντας πως «τώρα δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε την περίπτωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι βουλευτές των οποίων παραμένουν στο κόμμα για να διατηρηθεί ως σώμα στη Βουλή, προσμετρώντας ωστόσο την ψήφο τους σε εκείνες της κυβέρνησης.

«Η Βουλή βασίζει τη λειτουργία της σε παραδόσεις. Για να λειτουργεί το τεκμήριο πλειοψηφίας της κυβέρνησης, πρέπει να υπάρχουν συντεταγμένα κόμματα. Ένας βουλευτής δεν μπορεί να είναι διχασμένη προσωπικότητα, ή να λειτουργεί ως ανεξάρτητος, ενώ μετέχει στα αρμόδια όργανα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία αυτή δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση, αλλά αφορά τον πρόεδρο της Βουλής, τον οποίο προσβάλει ο κ. Τσίπρας. Έχουμε βουλευτές που ανήκουν τυπικά στους ΑΝΕΛ, για να υπάρχει η κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά προσμετρώνται στην κυβερνητική πλειοψηφία. Έχουμε τρεις υπουργούς, που βρίσκονται στον προθάλμο του παραπετάσματος του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Κουντουρά και η κ. Παπακώστα. Δημιουργείται ένας ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός. Δίχως συνείδηση, με ελαστικές θέσεις. Πάρτε τους βουλευτές αυτούς και κάντε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο 6μηνο αυτής της κυβέρνησης θα είναι το πιο ζημιογόνο και ταπεινό, ακόμη και από το πρώτο 6μηνο της κυβέρνησης αυτής».

Ολόκληρη η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης βασίζεται σε μία μακρά ιστορική παράδοση που έχει διαπλάσει θεσμούς, αρχές και κανόνες. Το άρθρο 65 του Συντάγματος αναθέτει στην ίδια τη Βουλή, με τον κανονισμό που ψηφίζει, να ρυθμίζει τα σχετικά με την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία της στο πλαίσιο της θεσμικής συγκρότησης και των παραδόσεων του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης.

Η Βουλή ιστορικά ξεκίνησε ως «Βουλή των Βουλευτών» και σταδιακά εξελίχθηκε σε όλα τα δυτικά πολιτικά συστήματα, τα αντιπροσωπευτικά και κοινοβουλευτικά, σε «Βουλή των κομμάτων». Για να επιτευχθεί αυτό εισήχθησαν στα Συντάγματα θεμελιώδεις αρχές όπως η κοινοβουλευτική αρχή, η εξάρτηση της κυβέρνησης από την εμπιστοσύνη της Βουλής και η αρχή της δεδηλωμένης που δεσμεύει τον Αρχηγό του κράτους στην επιλογή του Πρωθυπουργού που διορίζει και συνιστά προβολή της κοινοβουλευτικής αρχής στη φάση του διορισμού. Αλλά για να λειτουργεί η αρχή της δεδηλωμένης και το τεκμήριο πλειοψηφίας της κυβέρνησης πρέπει να υπάρχουν συγκροτημένα πολιτικά κόμματα. Γι’ αυτό προβλέπει ο κανονισμός, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα, ότι και όλες οι επιτροπές της Βουλής συγκροτούνται κατά την αναλογία των πολιτικών κομμάτων.

Ο Βουλευτής, ως αντιπρόσωπος του λαού και του έθνους, έχει βεβαίως ελεύθερη εντολή, το δικαίωμα της κατά συνείδηση γνώμης και ψήφου, αλλά αυτό το ασκεί ως μέλος μίας κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν μπορεί να είναι διχασμένη προσωπικότητα, δεν μπορεί να είναι μία περίπτωση μαγικής εικόνας που αλλάζει ρόλο και θεσμική λειτουργία μέσα στη Βουλή ή μπορεί να ασκεί τον ρόλο του αυτόν ως ανεξάρτητος, υπολογιζόμενος επίσης ως τέτοιος, ως ανεξάρτητος στη συγκρότηση και της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Αυτά τα απλά κατοχυρωμένα σχήματα, που προστατεύουν το κύρος του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης, δεν είχε σκεφτεί και τολμήσει κανείς να τα θίξει στον πυρήνα τους τα τελευταία πολλά χρόνια, τη μακρά περίοδο της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά. Άλλωστε το Σύνταγμα του 1975 ενσωματώνει πολύ ισχυρές ιστορικές μνήμες και από την εμπειρία του 1965, αλλά και από την εμπειρία παλαιότερων περιόδων, όπως είναι η δεκαετία του ‘50, για να μην πάω πιο παλιά. Η ιστορικότητα των θεσμών και των ρυθμίσεων είναι πάρα πολύ βαθιά.

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να διατηρηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία, ως κάτι παραπάνω από κυβέρνηση μειοψηφίας, ως κυβέρνηση πλειοψηφίας που έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά και πρέπει να έχει και κοινοβουλευτική ομάδα της απόλυτης πλειοψηφίας –ενώ δεν έχει– παρατηρούμε μία συστηματική και θρασεία, θεσμικά και ιστορικά, προσπάθεια αλλοίωσης όλων των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης, δηλαδή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας. Γιατί, βεβαίως, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλευτές που ανήκουν σε άλλα κόμματα ή είναι ανεξάρτητοι, αλλά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν διαθέτει τεκμήριο δεδηλωμένης, δεν συγκροτεί την πλειοψηφία των επιτροπών της Βουλής.

Προκειμένου αυτό τώρα να καλυφθεί, εμφανίζεται μία σειρά από βαριές προσβολές του πολιτεύματος. Πρώτον, παρεμβαίνει ο Πρωθυπουργός με την περιβόητη επιστολή του και ομολογεί πανηγυρικά ότι αυτός καθοδηγεί πολιτικά την αναθεώρηση του Κανονισμού, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Βουλής και της Βουλής, χωρίς συμμετοχή της Κυβέρνησης, δεν εκπροσωπείται η Κυβέρνηση στη διαδικασία αυτή. Προσβάλει τον Πρόεδρο της Βουλής, για να διακηρύξει ο κ. Τσίπρας ότι δεν εκβιάζεται από το συνεταίρο του, τον κ. Καμμένο, ενώ είναι προφανείς οι αλληλοεκβιασμοί και οι εκπομπές μηνυμάτων περί των στοιχείων που διαθέτει ο ένας και ο άλλος. Και αυτό είναι το λιγότερο. Με τις επιστολές των έξι Βουλευτών, που εστάλησαν χθες, έχουμε πια έναν τραγέλαφο κοινοβουλευτικό. Έχουμε Βουλευτές που ανήκουν τυπικά στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, για να υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά προσμετρούνται στη ψηφοφορία ως Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και το τεκμήριο πλειοψηφίας.

Έχουμε τρεις υπουργούς που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, ως μη μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στον προθάλαμο, για να μπουν στα εσώτερα του παραπετάσματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι λένε «τώρα είμαστε κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι, εν αναμονή αλλά βεβαίως θα μας υπολογίζετε ως ΣΥΡΙΖΑ». Είναι ΣΥΡΙΖΑ τώρα η κα Παπακώστα και ο κ. Κόκκαλης και η κα Κουντουρά κι έχουμε και τον κ. Δανέλλη βεβαίως, ο οποίος έχει αυτό το ιδιόρρυθμο υβριδιακό καθεστώς από το οποίο φαντάζομαι να τον λυτρώσετε γρήγορα κάνοντάς τον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι, νομίζω, πολύ ικανοποιημένος από αυτό.

Αυτό, ξέρετε, το επιβεβαιώνετε εμμέσως με το σημερινό άρθρο 21 της πρότασης του Προέδρου της Βουλής, χωρίς όμως να έχετε συνείδηση της μεγάλης αντίφασης που δημιουργείται ανάμεσα στη διάταξη αυτή και στα όσα γίνονται ταυτόχρονα.

Ποιος είναι αυτός ο κοινοβουλευτισμός που δημιουργείται; Ένας νέος τύπος κοινοβουλευτισμού, ο ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός, ο κοινοβουλευτισμός των ελαστικών συνειδήσεων που πάνε να γίνουν το αίτιο της ελαστικότητας των θεσμών, δηλαδή της καταστρατήγησης του Συντάγματος και βεβαίως της αλλοίωσης των θεμελιωδών στοιχείων του πολιτεύματος που προστατεύονται από την έννομη τάξη, ισχυρά.

Οι ΑΝΕΛ έχουν περιπέσει στην κατάσταση του πτυσσόμενου κόμματος, άλλοτε έχουν τέσσερις Βουλευτές, άλλοτε έχουν έξι, άλλοτε έχουν τρεις που υπολογίζονται κατά το άρθρο 15 του Κανονισμού, άρα δεν ξέρουν πόσοι είναι και ποιοι είναι και τι είναι. Είναι οι επιπτώσεις αυτών των αλληλοεκβιασμών, αλλά αυτό δεν μας αφορά. Μας αφορά η καθαρότητα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Πάρτε τους Βουλευτές αυτούς και κάντε τους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να έχετε μία καθαρή λύση, αλλά μην ευτελίζετε τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, γιατί αυτό που κάνετε μπορεί να δίνει μία παράταση εβδομάδων ή μηνών στην κυβέρνηση να νέμεται την εξουσία, αλλά τραυματίζει βαθιά το πολιτικό σύστημα, τον πολιτικό πολιτισμό και την ίδια τη δημοκρατία.

Έχω πει αρκετές φορές ότι το τελευταίο εξάμηνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα είναι πιο ζημιογόνο και βλαπτικό για τη χώρα από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2015, και στην οικονομία θα το δούμε αυτό σταδιακά, παρά τις εντυπώσεις που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, αλλά βεβαίως και στους θεσμούς και στη δημοκρατία. Υπάρχει η υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη να σας προειδοποιήσει και να αντιταχθεί σε αυτό που κάνετε. Μπορεί να χαίρεστε ότι είστε ευρηματικοί, ότι έχετε έναν Πρωθυπουργό που επιδίδεται στην κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι κόλπο, είναι προσβολή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr