«Μην απαντάτε» η άμυνα της κυβέρνησης-«κουρελού» στις συνεχείς επιθέσεις Καμμένου

Η στρατηγική άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου στην εικόνα κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής παρακμής και τα σενάρια εκλογών 

Με τη στρατηγική «δεν απαντάμε στις επιθέσεις του πρώην εταίρου Πάνου Καμμένου» θα πορεύεται, ξεκάθαρα, το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν λάβει γραμμή να τον αντιμετωπίζουν ως εκπρόσωπο της αντιπολιτευσης, απαξιώνοντας κάθε βολή, με την ελπίδα να καταστεί, με την πάροδο του χρόνου, στη δημόσια πολιτική σκηνή, ως η γραφική φιγούρα ενός «παραπονιάρη πρώην».

Στην πραγματικότητα, όμως, η στάση του προεδρου των ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει εκνευρισμό - κάτι που αποδεικνύουν οι πρόσφατες, πρωτοφανείς παρεμβάσεις πρωθυπουργού στις κοινοβουλευτικες αποφάσεις.

Απο την Ηρώδου Αττικού έχουν αντιληφθεί πως οι πολιτικές παρενοχλήσεις, δηλαδή το μπούλινγκ που ασκεί ο Πανος Καμμενος, προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην προοπτική της κυβερνητικής θητείας, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα να αποτινάξει το στάτους της κυβερνητικής διάλυσης, που απορρέει και από την εικόνα της κοινοβουλευτικής παρακμής, που η αντιπολίτευση ονομάζει «κυβέρνηση κουρελού» ή και «τσίρκο».

Οι ευσεβείς πόθοι -ίσως και εμμονικοί- για εξάντληση της θητείας, που παπαγαλίζουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έρχονται αντιμέτωποι με τις εξελίξεις που δείχνουν ως ρεαλιστικό σενάριο τις εθνικές εκλογές να στήνονται τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν κοντά στις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα προκαλέσει φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι πιο «ρομαντικοί» συμβουλάτορες του πρωθυπουργού εισηγούνται να ακολουθήσει τις δημοσκοπήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, όπου δείχνουν διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές, με τις τελικές αποφάσεις, όμως, να λαμβάνονται προς τον Απρίλιο, όπου και θα έχουν «διαφημιστεί» επαρκώς οι παροχές Συριζα.

Αν σε αυτούς συγκαταλέγονται οι... «Γέροντες» του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πάνος Καμμένος, είναι ένας ισχυρισμός που μένει να απαντηθεί.

Ως πρώην εταίρος και στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα για τέσσερα χρόνια, οι ισχυρισμοί του δεν μπορούν να μην υπολογιστούν ως επιχειρήματα στο δημόσιο πολιτικό λόγο. Ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διευκρίνισε πως αναφέρεται στους Αλέκο Φλαμπουράρη και Θανάση Κρατερό, οι οποίοι, όπως είπε, είναι συμπαθέστατοι άνθρωποι, αλλά λειτουργούν όπως οι κεντρικές επιτροπές του ΚΚΕ. Μόνο στην Σοβιετική Ένωση γίνονταν αυτά, τόνισε και πρόσθεσε πως «η λογική αυτή είναι πρωτόγνωρη και μου δείχνει μια ανησυχία και μια ανασφάλεια... Αυτά είναι έργα των γερόντων, του Φλαμπουράρη».

Οι εκλογές Μαΐου και ο Πρόεδρος της Βουλής

Το σενάριο για πρόωρες εθνικές εκλογές τον Μάιο ενίσχυσε ο κ. Νίκος Βούτσης σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, χθες και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να φθάσει εως το τέλος της Συνταγματικής της θητείας τον Οκτώβριο του 2019 ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Ως προς το κοινοβούλιο, ναι, μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο, ως προς την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, ως προς την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου είναι προφανές πως είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου -που συνηθίζω να λέω- τους οποίους προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους. Πάντως σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν για τις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Η πλειοψηφία «μπάλωμα» με ουρά από πρώην «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και το πολιτικό μπούλινγκ Καμμένου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης έστειλε «σινιάλα» πολέμου με την αψυχολόγητη κίνηση να στείλει τη Δευτέρα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζητώντας να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, ενω, στην ίδια επιστολή, παραδέχεται πως είχε ζητήσει την εν λόγω πρωτοβουλία. Είναι προφανής ο επικοινωνιακός ελιγμός προκειμένου να αποδείξει εμμέσως πως είναι σε θέση ισχύος έναντι των απειλών του πρώην εταίρου Πάνου Καμμένου, ενώ έριξε βολές αντιπερισπασμού κατά της Νέας Δημοκρατίας, καθοτι αφήνει παράθυρο για τη διάσωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. «Δεν εκβιάζομαι από κανέναν" είπε κ. Αλέξης Τσιπρας στην επιστολη του , αλλά στο τέλος αναφερει: για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. 

Η προφητεία για τους «έξι»

Λίγες ώρες μετά, όλως τυχαίως, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, προανήγγειλε με συνέντευξή του ότι εξετάζεται η προσχώρηση των "έξι" βουλευτών που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία "προφητεία" επιβεβαιώθηκε. Λίγες ώρες μετά, με επιστολή τους δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θετική τους ψήφο για όποια νομοσχέδια θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή. Το πλέον παράλογο δε, είναι πως οι κ.κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις - που έστειλαν επιστολή-εξακολουθούν να ανήκουν στο δυναμικό της ΚΟ του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, υποτίθεται πως, βρίσκεται σε πόλεμο με την κυβέρνηση. Στην πράξη, η Βουλή θα έχει δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα λειτουργούν ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το αξιοσημείωτο, και δείγμα της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής παραφροσύνης,είναι πως δεν έχουν διαγραφεί από τον κ. Πανό Καμμένο, ούτε και εκείνοι έχουν παραιτηθεί. Για τον μεν πρωτον, τον κ. Παπαχριστοπουλο, ενω είχε προαναγγείλει την παραίτησή του, όπως είπε ο ίδιος μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ο ίδιος ο κύριος κ. Βούτσης τον παρακάλεσε να περιμένει πέντε ημέρες ακόμα, ώστε να ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων το Πρωτόκολλο Κύρωσης της ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. 

Από την κυβερνηση στέλνουν σαφές μήνυμα, προς τον πρώην εταίρο, πως από την στιγμή που επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του υπήρξαν αρκετοί βουλευτές και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν τον ακολούθησαν διότι θεώρησαν ότι είναι πολιτικός στόχος να ολοκληρώσει αυτή η κυβέρνηση τη θητεία της.

Η ρητορική άμυνας, λοιπον, των επόμενων ημερών, μέχρι να δοθεί το σημα των εκλογών, είναι πως δεν υπαρχει κανένα «πολιτικά παράδοξο ούτε τίποτα πολιτικά παράλογο εδώ». Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως αυτο είναι μια ένταση, η οποία καλλιεργείται από τη μεριά της αντιπολιτευσης διότι, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική αντιπολίτευση από τη μεριά τους. Ο λόγος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι συγκεκριμένοι βουλευτές ακολουθούν τη φωνή της συνείδησής τους και τοποθετούνται πολιτικά και παίρνουν την ευθύνη γι’ αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Φυσικά, αυτό το επιχείρημα αντικρούει στο γεγονός πως οι έξι πρόθυμοι με επιστολή τους δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θετική τους ψήφο για όποια νομοσχέδια θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή, ακόμα και αν δεν ξερουν το περιεχομενό τους.

Ευθέως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος, σε συνέντευξη του, καλεσε τον πρώην « έντιμο συνεργάτη» να στηρίξει τις καταγγελίες του. « Ο καθένας μπορει να καταγγέλλει ο,τι θέλει. Ωστοσο, οταν πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα, όταν αρχίζουμε καταγγελίες, οι οποίους είναι αστήριχτες, ειναι ατεκμηριωτες, μη ζητάμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ελέφαντες. Εμεις σε αυτού του τύπου τη συζήτηση, ας πούμε, των αλληλοκατηγοριών, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε, ουτε πρόκειται να ακολουθήσουμε».

Π. Καμμένος: οι ΑΝΕΛ δεν διαλύονται

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος με επιστολή του προς τον κ. Βούτση διαψεύδε ότι οι ΑΝΕΛ ζήτησαν την παραπομπή του θέματος στο επιστημονικό συμβούλιο.

«‘Όπως γνωρίζετε, το μεσημέρι 4.2.2019, η εκπροσωπούσα της Κ.Ο. κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, σας ανέπτυξε τα επιχειρήματά μας και την ξεκάθαρη θέση μας, ότι ΟΥΔΕΜΙΑ προσφυγή σε ΝΕΑ γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής είναι αναγκαία» αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συνεχίζει «Και τούτο, διότι ΗΔΗ υφίσταται από το 2013 γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο. Δεν κατανοούμε για ποιό λόγο, ενώ τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρα, προβήκατε σε δήλωση προς τους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, ισχυριζόμενος ότι, ΤΑΧΑ, εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υποβάλλαμε αίτημα για νέα γνωμοδότηση, το οποίο εσείς προτίθεστε να διαβιβάσετε προς την Επιστημονική Υπηρεσία. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, δεδομένης της ύπαρξης γνωμοδότησης του 2013, όπου καλύπτει πλήρως το θέμα».

Ο ίδιος παραθέτει δε και το υπόμνημα των ΑΝΕΛ σύμφωνα με το οποίο η ΚΟ δεν πρέπει να διαλυθεί ακόμα και αν μείνει με πέντε βουλευτές:

«Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, κατά το άρθρο 1 παρ. 1, 2, 3, του Συντάγματος η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αποτελεί το πολίτευμα της Ελλάδας, μέσω του οποίου ο λαός και άπαντες οι εξουσίες που πηγάζουν από αυτόν, συναποτελώντας την λαϊκή κυριαρχία, πρέπει απαρέγκλιτα και άφευκτα να εκφράζονται.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος, η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της πολιτείας, δηλαδή, και της νομοθετικής εξουσίας αυτής, έχοντας υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανόθευτη και ελεύθερη έκφρασή της σε κάθε περίπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 60 του Συντάγματος, ορίζει, ότι οι βουλευτές, που συναποτελούν το Κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Επομένως, κάθε προσπάθεια, έμμεση ή άμεση, για παρεμπόδιση, ή απίσχνασης της βούλησης των βουλευτών, δυνάμενης να μεταβάλλεται κατά ιδεολογική βάση ή να συμπίπτει ανα πάσα στάση της κοινοβουλευτικής περιόδου με άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την βουλευτική συνείδηση, ως ανόθευτου μέσου έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί μέγιστη και θεμελιώδη παράβαση τόσο του άρθρου 1 όσο και των άρθρων 52 και 60, τα οποία προσθέσαμε.
Ο βουλευτής, κατά το χρονικό διάστημα από το αρμόδιο πρωτοδικείο ανακήρυξή του έως την κατάθεση στο προσωρινό Προεδρείο της Βουλής δήλωση περί συμμετοχής του σε μια ιδεολογική πλατφόρμα που στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου ονομάζεται Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει την δυνατότητα αυτοδιαβούλευσης, προς διαμόρφωση της πρώτης ιδεολογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτικής πράξης του.
Για το λόγο αυτό, το άρθρο 15 παρ.2 ορίζει, ότι κατά τη βάση συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι το χρονικό σημείο κατάθεσης των δηλώσεων των βουλευτών στο προσωρινό προεδρείο, θα πρέπει οι ανακηρυγμένοι προ κάποιων ημερών από το πρωτοδικείο βουλευτές να εξακολουθούν να ανήκουν στο Κόμμα εκείνο, με το οποίο εκλέχθηκαν και ανακηρύχθηκαν βουλευτές.
Τούτο, συνάδει απολύτως με τα υπερκείμενα και προαναφερθέντα άρθρα 1, 52 και 60 του Συντάγματος, καθώς για την πρώτη ιδεολογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτική πράξη των βουλευτών, η οποία λαμβάνει χώρα κάποιες λίγες ημέρες μόνο μετά από την εκλογή και ανακήρυξη του βουλευτή, υπό την ιδεολογική πλατφόρμα, ενός Κόμματος, και αυτό αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό του Κόμματος, που εισήχθη στη Βουλή με το όριο κοινοβουλευτικής εισόδου με το 3%, ότι είναι ΑΡΑΓΗΣ ΕΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – ΦΟΡΕΑΣ και όχι κρυμμένος συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ακόμη και στην χρηματοδότησή του με βάση το άρθρο 2 παρ.3 του ν. 4304/2014.
Εξάλλου, η ιδεολογική διαφοροποίηση ενός βουλευτή, που μόλις πριν από λίγες ημέρες έχει εκλεγεί και ανακηρυχθεί κάτω από μια ιδεολογική κατεύθυνση ενός Κόμματος, η οποία αποτέλεσε και την δεσπόζουσα αιτία διαμόρφωσης της λαϊκής βούλησης, που εκφράστηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος, ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΕΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, καθώς θα αποτελούσε εμπάργκο του ίδιου του πολιτεύματος και του λαού.
Για αυτούς τους λόγους, ο νομοθέτης δικαίως, τηρεί σκληρή και επαχθή στάση κατά τη φάση της ίδρυσης – συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πραγματοποιείται με τις δηλώσεις των Βουλευτών στο προσωρινό Προεδρείο της Βουλής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως δηλαδή, ίδρυση – συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον όρο «εξακολουθούν να ανήκουν στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν».
Κάθε άλλη παρέμβαση στην ελεύθερη διαμόρφωση της κατά συνείδησης βούλησης των βουλευτών θα αποτελούσε πλήρη διάρρηξη και καταστρατήγηση των άρθρων 1, 52 και 60 του Συντάγματος, καθώς θα στερούσε από τον Βουλευτή την δυνατότητα ΣΕ ΥΣΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΦΑΣΗ να συνταχθεί με άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, δηλαδή με άλλη υπαρκτή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Εξάλλου, όταν ο βουλευτής μεταβάλλει ιδεολογική θέση και επιθυμεί να ταυτιστεί με άλλη ιδεολογική κατεύθυνση – κοινοβουλευτική ομάδα, παρατηρούνται δυο φάσεις:
α) Ο βουλευτής εισέρχεται και αθροίζεται σε ήδη συγκροτημένη – ιδρυμένη Κ.Ο. Κατά τη φάση αυτή, ο νεοειρχερχόμενος βουλευτής ΑΦΟΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ και όλοι μαζί ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ, πλέον, αποτελούν μία και ενιαία Κ.Ο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr