Ντιμιτρόφ: Η δική μας μακεδονική ταυτότητα μπορεί να συνυπάρξει με εκείνη των Ελλήνων

Ντιμιτρόφ: Η δική μας μακεδονική ταυτότητα μπορεί να συνυπάρξει με εκείνη των Ελλήνων

«Σε τρία, πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να καταλάβουν γιατί υπήρχε καν διένεξη» ανέφερε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αμερικανικό think tank

Ντιμιτρόφ: Η δική μας μακεδονική ταυτότητα μπορεί να συνυπάρξει με εκείνη των Ελλήνων
Την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ανθεκτική στο χρόνο, γιατί έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη διεθνή κοινότητα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε αμερικανικό think tank.

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ μίλησε στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» εχθές το απόγευμα, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψη εργασίας του στην Ουάσινγκτον και αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα υπογράφεται το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συνθήκη αποτελεί «μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά του», προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ παρέμεινε για δεκαετίες «εγκλωβισμένη μέσα σε μια αίθουσα αναμονής». «Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια που έχει να κάνει με την ασφάλεια, την σταθερότητα, την προβλεψιμότητα και τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου. Για εσάς που βρισκόσαστε στους κόλπους του, είναι μάλλον εύκολο να ξεχνάτε πόσο "κρύο" κάνει απ' έξω», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Ως προς τις αντιδράσεις των πολιτών στην χώρα του και στην Ελλάδα για τη συμφωνία, ο Νικολά Ντιμιτρόφ επισήμανε πως τις κατανοεί. «Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα ούτε για εμάς. Όμως είναι η σωστή κίνηση», ανέφερε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Όπως εξήγησε, παρά τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες ότι «θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία» δεν υπήρχε άλλη πραγματική εναλλακτική για την επίλυση της διένεξης. Πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί για να επιτευχθεί μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα, εξήγησε ο Ντιμιτρόφ και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να νικήσεις σε μια διένεξη αν αυτή η διένεξη είναι με τον γείτονά σου. Δεν μπορείς να νικήσεις αν πρέπει να ηττηθεί ο γείτονάς σου».

Στην ομιλία του στο «Atlantic Council» ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ανθεκτική στον χρόνο, εν μέρει επειδή ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά και επειδή έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό σε διεθνές επίπεδο. Παρότι μπορεί να κατανοήσει τους πολίτες που αντιδρούν έντονα, επειδή δεν θέλουν να θυσιάσουν την ταυτότητά τους, ο ίδιος πιστεύει ότι η Συμφωνία απέδειξε ότι οι δύο διαφορετικές μακεδονικές ταυτότητες στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα «δεν αναιρούν απαραίτητα η μία την άλλη, αλλά μπορούν να συνυπάρξουν». «Τρία, πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να καταλάβουν γιατί υπήρχε καν διένεξη», υπογράμμισε.

Παρόλο που η προσχώρηση στο ΝΑΤΟ δείχνει να πλησιάζει, η ένταξη στην ΕΕ θα είναι σαφώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Έχουμε χάσει αρκετές φορές το ευρωπαϊκό τρένο» εξήγησε. «Ενώ εμείς περιμέναμε στην αίθουσα αναμονής, η περιοχή της Ευρώπης και η ΕΕ άλλαξαν, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ένταξης των νέων μελών. Εκτός από τις δικαιολογημένα αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και ο τρόπος διακυβέρνησης, ο Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι δυστυχώς «δεν υπάρχει η ίδια όρεξη» αφού «οι μέρες της ενοποίησης για την Ευρώπη έχουν πια περάσει».

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η ΕΕ και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να αποφύγουν την παγίδα της «διπλής μπλόφας», κατά την οποία τα υποψήφια κράτη λένε ότι προχωρούν σε αλλαγές χωρίς να κάνουν πραγματικά βήματα προόδου, ενώ τα κράτη μέλη της Ένωσης υποστηρίζουν αόριστα την προσχώρηση χωρίς πραγματικές δεσμεύσεις.

Ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, είπε ο Ντιμιτρόφ, είναι να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο, και η ένταξη στην ΕΕ είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. «Τα καλύτερα εργαλεία για την αλλαγή είναι αυτά που προσφέρονται από τη διαδικασία ένταξης», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν να ξεκινήσει αυτή τη χρονιά η ενταξιακή διαδικασία.

Κλείσιμο
Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε τέλος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δώσει νέα δυναμική στη μεταμόρφωση της περιοχής των Βαλκανίων, δείχνοντας τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε πρώην εχθρούς και αποδεικνύοντας ότι ακόμα και αυτοί μπορούν να γίνουν καλοί σύμμαχοι. «Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% η Συμφωνία των Πρεσπών μιλά για στενή συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας», εξήγησε ο Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα να έρθουν κάποτε τόσο κοντά, όσο η Γερμανία με τη Γαλλία.

«Όταν βρεις το κουράγιο να βγεις από τα χαρακώματα, όπου νιώθεις άνετα αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόοδος, αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις το πρόβλημα και τον γείτονά σου. Νομίζω ότι συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να είμαστε φυσικοί σύμμαχοι», κατέληξε ο Ντιμιτρόφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης