Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό Τσίπρα και Όρμπαν

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό Τσίπρα και Όρμπαν

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα στείλει τη Δευτέρα επιστολή για πάγωμα της συμμετοχής του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο ΕΛΚ - Δήλωσε βέβαιος ότι θα πείσει τους Ευρωπαίους να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με όπλο την εφαρμογή πραγματικών μεταρρυθμίσεων

 Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό Τσίπρα και Όρμπαν
Αποφασιστικό μήνυμα για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα στείλει επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με την οποία θα ζητεί να ανασταλεί η συμμετοχή του FIDESZ, του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στο ΕΛΚ λόγω των ακραίων θέσεών του και υπογράμμισε τις ευθύνες των Ευρωπαίων -και ιδίως των Ευρωπαίων σοσιαλιστών- που κλείνουν τα μάτια μπροστά στις πρωτοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, με όπλο την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα πείσει τους δανειστές να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έθεσε ως κεντρικό στόχο του την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 3%-4% ετησίως. Επίσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών, και ιδίως της μεσαίας τάξης, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως είπε, «η σημερινή κυβέρνηση αναγνώρισε κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αναγνώρισε: τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα».

Πιο αναλυτικά:

- Για Όρμπαν - Τσίπρα:

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ προβληματικό» τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα θα στείλω γράμμα που θα ζητεί αναστολή της συμμετοχής του FIDESZ στο ΕΛΚ, ώσπου να επιλυθεί το θέμα. Δεν μπορεί πια να είναι μέλος του ΕΛΚ. Να του δώσουμε χρόνο βάζοντάς το σε αναστολή και, αν δεν αλλάξει θέση, δεν έχει θέση στο ΕΛΚ».

Με αφορμή έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου Timbro που κατέταξε την Ελλάδα δεύτερη σε λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ουγγαρία, ο πρόεδρος της ΝΔ καυτηρίασε την ανοχή των Ευρωπαίων -και δη των σοσιαλιστών- απέναντι στις πρωτοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης Τσίπρα. «Θα περίμενα την ίδια ευαισθησία που δείχνουν για τον Όρμπαν να τη δείχνουν και για τον Τσίπρα και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τις ρυθμιστικές αρχές. Φαίνεται να έχουν ερωτευθεί τον κ. Τσίπρα», σχολίασε δηκτικά. Τόνισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν έμφαση μόνο στα πρωτογενή πλεονάσματα, παραβλέποντας την προβληματική κατάσταση βασικών τομέων στην Ελλάδα, όπως η Υγεία και η Δικαιοσύνη.

- Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων:

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει πρώτα μεταρρυθμίσεις και με αυτό το όπλο να ζητήσει να μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ το 2021 και το 2022 και για μεσοσταθμικό πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 έως το 2060. «Δεν θα θέσω από την πρώτη μέρα το θέμα των πλεονασμάτων. Θα δείξω πρώτα ότι είμαι σοβαρός στις μεταρρυθμίσεις, θα δείξω μέσα σε 18 μήνες ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές –το κόστος δανεισμού μας σήμερα είναι ακόμα υψηλό, δεν έχουμε κανονική πρόσβαση στις αγορές- και μετά θα τονίσω ότι ο στόχος για το 2021 και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι από το 2022 πρέπει να επανεξεταστούν», επισήμανε. Υπενθύμισε ακόμα πως, όταν μίλησε πριν από 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη για πολύ συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ήταν πολύ μόνος. «Τώρα βλέπω περισσότερους να ακολουθούν. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τα πρωτογενή μας επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Θα συζητήσουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους Ευρωπαίους. Ήδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Πιέρ Μοσκοβισί έθεσαν το ζήτημα. Μόνο ο πρωθυπουργός δεν το θέτει, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αυτά τα μεγάλα πλεονάσματα. Ας συζητήσουμε με τη σημερινή κυβέρνηση μια στρατηγική μείωσης των πλεονασμάτων. Θα είναι καλό για μας και για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

- Για τη μείωση των φόρων:

«Οι μειώσεις φόρων είναι απολύτως αναγκαίες και θα ξεκινήσουμε μειώνοντας τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, δημιούργησε μη αναγκαία υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και έδωσε χριστουγεννιάτικο μποναμά, αντί να μειώσει φόρους στη μεσαία τάξη. Είναι λανθασμένη πολιτική. Σκοτώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας».

- Για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

«Με ανάπτυξη 2% θα είμαστε πάντα παρίες της Ευρώπης. Ο στόχος είναι 3%-4% ανάπτυξη και θα επιτευχθεί με μεταρρυθμίσεις. Σήμερα προσλαμβάνουμε ανθρώπους εκεί που δεν χρειάζονται, αντί στην ΑΑΔΕ που χρειάζονται. Αυξήσαμε υπερβολικά το ΦΠΑ και τη φορολογία, πας σε μια ταβέρνα και πρέπει να ζητήσεις απόδειξη. Η προσέγγισή μου είναι καρότο και μαστίγιο: μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δουν μείωση φόρων, αλλά θα είμαι πολύ αυστηρός με τη φοροδιαφυγή και έχουμε τα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε».

- Για τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Το 70% των Ελλήνων και 90% των ψηφοφόρων της ΝΔ μας λένε ότι είναι κακή συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε για πρώτη φορά κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αναγνώρισε: τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα. Γιατί η Βουλγαρία δε δέχτηκε ποτέ την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας; Τι βλέπουν που δε βλέπουμε εμείς; Η κυβέρνηση μεταχειρίστηκε με έλλειψη σεβασμού όσους αντιτίθενται στη συμφωνία, τους είπε ότι είναι εθνικιστικές, ακροδεξιοί. Το 70% του ελληνικού λαού είναι εθνικιστές; Η πλειοψηφία όσων διαμαρτυρήθηκαν είναι λογικοί, δεν είναι ακραίοι».

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι δεν είπε ποτέ πως δεν θέλει καμία συμφωνία. Ερωτηθείς εάν θα ξανανοίξει το θέμα ως πρωθυπουργός, απάντησε: «Έχουμε μια διεθνή συμφωνία που δεν μου αρέσει. Έχει κυρωθεί και πρέπει να τη σεβαστώ. Αν υπάρξουν περιθώρια να δουλέψουμε τα προβληματικά σημεία, θα το κάνουμε».

- Για τις εκλογές και τα λάθη του Γιώργου Παπανδρέου

«Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου, για παράδειγμα, χρειάστηκε 6 μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε μετά μοίραζε χρήματα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η επενδυτική κοινότητα τιμολογεί ήδη την πολιτική αλλαγή και για πρώτη φορά οι εκλογές δεν προκαλούν αναταραχή». Ερωτηθείς για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, απάντησε: «Οι ευρωεκλογές είναι στις 26 Μαΐου. Από 'κει και πέρα ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να χάσει σε έναν ή σε πολλούς γύρους. Η επιλογή θα είναι δική του».


- Για τη ΝΔ:

«Αλλάξαμε πολύ το κόμμα, παρουσιάσουμε πολλούς νέους ανθρώπους στις λίστες μας για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είμαι περήφανος για όσα κάναμε, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα μέχρι τις εκλογές». Ερωτηθείς για την κριτική περί ύπαρξης ακραίων φωνών στη ΝΔ, απάντησε: «Κανείς στη ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν αποκλίνει από τις βασικές αρχές μας και αν αποκλίνει δεν έχει θέση στη ΝΔ».


- Για τον τέως πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου:

«Ελπίζω ότι τώρα η ιστορία τελείωσε, μετά την τελική δικαστική απόφαση. Ήταν καιρός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης