Mπαρόζο: Η Ελλάδα υπήρξε η πιο δύσκολη περίπτωση στην περίοδο της κρίσης

Mπαρόζο: Η Ελλάδα υπήρξε η πιο δύσκολη περίπτωση στην περίοδο της κρίσης

«Όλοι εκτός από έναν, είπαν ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να παραμείνει στο ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει μέλος προς διάψευση των περισσότερων», δήλωσε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών

Mπαρόζο: Η Ελλάδα υπήρξε η πιο δύσκολη περίπτωση στην περίοδο της κρίσης
Την εμπειρία του από την δεκαετή του θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Ελλάδα επικαλέστηκε κε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΕΕ.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, πόλη της οποίας είναι επίτιμος δημότης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

«Όταν ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης είχα μια συνάντηση με Ευρωπαίους και μερικούς Αμερικανούς τραπεζίτες στο κτήριο της Κομισιόν. Τους ρώτησαν αν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όλοι εκτός από έναν, είπαν ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να παραμείνει στο ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει μέλος προς διάψευση των περισσότερων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο δεν «συμμερίζομαι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Ναι έχουμε σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, αλλά σήμερα έχουμε περισσότερα μέλη στην Ευρωζώνη από όσα είχαμε σε ολόκληρη την ΕΕ το 2004»

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ από την κρίση και μετά θα ήταν αδιανόητα λίγα χρόνια πριν. Φαίνεται λοιπόν πως ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πατέρες της ΕΕ είχε δίκιο όταν είπε ότι «η Ευρώπη θα φτιαχτεί μέσα από τις κρίσεις·η Ευρώπη θα είναι το σύνολο των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές».

Αναφορικά με τη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί ήταν πάντοτε μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενώ υπήρξε πλειοψηφία για την έξοδο από την ΕΕ δεν μπορεί να βρεθεί καμία πλειοψηφία για τη σχέση που θέλει η Μεγάλη Βρετανία με την ΕΕ. «Το Brexit έχει λειτουργήσει ως εμβόλιο κατά άλλων πιθανών εξόδων παρά ως εργαλείο για μίμηση από άλλες χώρες» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η ΕΕ χρειάζεται την τραπεζική ένωση μια μια πραγματική ενιαία ψηφιακή αγορά. «Είμαστε οι καλύτεροι στην εκπαίδευση στον κόσμο. Αλλά ακόμα οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε να συνδυάσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια με την πραγματική παραγωγή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης