Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπεχράκη

Επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την σύζυγό του - Τσίπρας: Ο φακός του απαθανάτισε τη δυστυχία και μαζί την ελπίδα - Θεοδωράκης: Ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του

brhrakis-ena-pic
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του Γιάννη Μπεχράκη, κυρία Ελισάβετ Μπεχράκη-Σαρίδου, και τής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του συζύγου της, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο του.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον βραβευθέντα με Πούλιντζερ φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη και τους συνεργάτες του. Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι «δεν είναι τόσο το βραβείο Πούλιντζερ, όσο ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε αυτή η κορυφαία, για έναν φωτορεπόρτερ, διάκριση στον κόσμο. Και ο λόγος αυτός συνίσταται στο ότι υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ κυριολεκτικώς στο πεδίο της μάχης, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή της. Να είστε περήφανοι γι’ αυτό, όπως είμαστε κι εμείς περήφανοι για εσάς, πολλώ μάλλον επειδή είστε Έλληνες και τιμάτε στο ακέραιο την καταγωγή σας».

pavlopoulos-behrakis-ena


Κλείσιμο
Ο φακός του απαθανάτισε τη δυστυχία και μαζί την ελπίδα, έγραψε στο Twitter του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον Γιάννη Μπεχράκη που έφυγε από την ζωή στα 59 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο.

«"Δείξαμε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει και ο κόσμος έδειξε ότι ενδιαφέρεται. Η ανθρωπιά υπάρχει ακόμη". Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μπεχράκης δέχθηκε την υψηλότερη των διακρίσεων, το βραβείο πούλιτζερ, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.
Με τη δουλειά του έδειξε πώς μοιάζει η ανθρωπιά και τι σημαίνει αυτή να χάνεται. Ο φωτογραφικός φακός του απαθανάτισε τη θλίψη, τον πόλεμο, τη δυστυχία και μαζί την ελπίδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε: «ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών. Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters».

«Η Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει ο κ. Βούτσης, «είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση "Δρόμοι επιβίωσης", με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Σε πιο προσωπικό ύφος η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, που έγραψε στο προφίλ του στο facebook πώς γνώρισε τον φωτορεπόρτερ και πώς έζησαν μαζί τα πρώτα χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας. «Ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του», καταλήγει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη: «Τώρα έμαθα ότι ο Γιάννης Μπεχράκης πέθανε. Ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ του κόσμου πέθανε. Και δεν είναι μόνο το Πούλιτζερ. Είναι η αλήθεια της ματιάς του. Τα πρώτα κλικ τα έκανε στους δρόμους της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εποχές που αν δεν είχες τη φωτογραφία, δεν είχες το ρεπορτάζ. Ξενύχτια πάνω από το σκάνερ που αναμετέδιδε τις συχνότητες της αστυνομίας. Ε-1 ήταν η έκρηξη. Ε-10 ήταν το πτώμα. Α-100 ο Αττικάρχης. Αποκωδικοποιούσαμε και τρέχαμε. Ο Μπεχράκης γρήγορα ξεχώρισε και έφυγε για πολέμους. Γυρνούσε όμως στο ρεπορτάζ και μας έλεγε ιστορίες. Μιλώ για τη δεκαετία του ’90. Και μετά, όποτε χρειαζόμασταν καμία φωτογραφία στους «Πρωταγωνιστές» μεσολαβούσε στο Reuters και την παίρναμε. Τον ξαναείδα στη Μυτιλήνη, τότε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Ζωσμένος με τις μηχανές του. Τις έπιανα στα χέρια μου με δέος. Χαμογελούσε. Ήταν πάντα λιγομίλητος. Και τώρα πέθανε. Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με αυτό το 2019. Πολύ αγριεμένο μπήκε. Τον Γιάννη; Στα 58 του; Εκτός αν ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του. Αχ ρε Γιάννη».


Οι εικόνες του Γιάννη Μπεχράκη ήταν η αποτύπωση της κίνησης της ιστορίας σε μια ακίνητη στιγμή, έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος




Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη: «Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Είχε έναν μοναδικό τρόπο να καταγράφει με τον φακό του το βάθος της ανθρώπινης ψυχής», και πρόσθεσε: «Ο πρόωρος χαμός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, ωστόσο το έργο του θα μείνει ως αθάνατη σφραγίδα πάνω σε μια ολόκληρη εποχή. Η ματιά του Γιάννη Μπεχράκη στην καταγραφή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης έπαιξε κομβικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η εκτίμησή και αναγνώρισή μας για τη συμβολή του στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση του αισθήματος συμπαράστασης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται είναι απέραντη. Τα συγκλονιστικά "κλικ" που μάς χάρισε θα συνεχίσουν να μάς δείχνουν τον δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

«Η ματιά του Γιάννη Μπεχράκη δίδασκε ανθρωπιά», γράφει στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, επισυνάπτοντας μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του, από την Ειδομένη με τον πατέρα πρόσφυγα που κρατά στην αγκαλιά του το παιδί του.

«Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια», αναφέρει σε δήλωσή του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος και τονίζει: «Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ' επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν' αλλάξει την στάση του».

Ο υφυπουργός και τα στελέχη της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπεχράκης είχε βραβευτεί από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τον Φεβρουάριο του 2016.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη, ενός από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Ο Γιάννης Μπεχράκης, με το ιδιαίτερο βλέμμα του, την ικανότητα και το θάρρος του, κάλυψε κορυφαία γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από το Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, ως τον σεισμό στο Κασμίρ, την «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, το προσφυγικό στην Ελλάδα. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Ρόιτερς που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Πιστός στη δύναμη της εικόνας, ταγμένος στην υποχρέωση της αποκάλυψης της αλήθειας στον κόσμο, δημιούργησε εικόνες οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα έργα τέχνης, αλλά και μαρτυρίες για τη σύγχρονη ιστορία.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης