Αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» των πέντε δήμων

Στην Κέρκυρα θα ενισχυθεί η ακροδεξιά λόγω του προβλήματος των σκουπιδιών, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη - Δεν ψηφίζει την τροπολογία ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που ζητά να περιληφθούν και περιοχές της Κρήτης στο νόμο, όπως ζητά και ο Γιώργος Παπαηλιού για την Αρκαδία

Από δυο χωριά χωριάτες έχουν γίνει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για το σπάσιμο πέντε δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Βελβεντού, Σάμου, Λέσβου).

Η κυρία Φωτεινή Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ – Κέρκυρα) επισήμανε την αντίθεσή της με το «σπάσιμο» της Κέρκυρας σε 3 μικρότερους Δήμους υποστηρίζοντας ότι θα οξυνθεί το ήδη έντονο πρόβλημα με την αποκομιδή σκουπιδιών. Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ΣΥΡΙΖΑ – Ηράκλειο), Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ – Αρκαδία), Δημήτρης Ρίζος (ΣΥΡΙΖΑ – Εβρος)  Μάκης Μπαλής  ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησία) κ.α. διαμαρτύρονται στον υπουργό Αλέξη Χαρίτση που δεν συμπεριέλαβε στην κατάτμηση των δήμων και περιοχές της δικής τους εκλογικής περιφέρειας. Ο κ. Μιχελογιαννάκης δε προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία. Πάντως, η ρύθμιση δεν φαίνεται πως κινδυνεύει να καταψηφιστεί καθώς αναμένεται να στηριχθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης.


Βάκη: Το σπάσιμο των δήμων στην Κέρκυρα θα ενισχύσει την ακροδεξιά

Η κυρία Βάκη που είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα των σκουπιδιών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της ότι το σπάσιμο των δήμων στο νησί της Κέρκυρας θα δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούν με μεγαλύτερο ποσοστό «ακροδεξιά σκουπίδια» -όπως τα χαρακτήρισε- στο νότιο τμήμα του νησιού. «Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί.  Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού».

Στην συνέχεια ο κ. Μιχελογιαννάκης δήλωσε στην Ολομέλεια πως «είναι κρίμα σε ένα τόσο καλό νομοσχέδιο να έρχεται μια τροπολογία που δημιουργεί προβλήματα. Από τον Νοέμβριο του 2018 έστελνα επιστολές στον κ. Χαρίτση και τον επισκέφθηκα με επιτροπές κατοίκων που ζητούν την αυτονομία των δήμων τους. Μεταξύ αυτών και η Νέα Αλικαρνασσός που έχει και οικονομική αυτοτέλεια και ιστορικότητα. Ζήτησαν την δημοτική αυτονομία από τον κ. Χαρίτση αλλά αγρόν ηγόρασαν. Το ίδιο και οι κάτοικοι του Ζαρού, του Τυμπακίου και άλλου. Ο υπουργός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω την τροπολογία».

Μπαϊράκι σήκωσε και ο κ. Παπαηλιού ζητώντας διάσπαση δήμων και στη δική του περιφέρεια. «Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γερασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Ρίζος υποστήριξε ότι από το 2013 υπάρχουν δίκαια αιτήματα για το «σπάσιμο» του Τυχερού και των Φερρών σε ξεχωριστό δήμο «αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη» και ζήτησε από τον κ. Χαρίτση να εντάξει το συγκεκριμένο αίτημα στην επιτροπή διαλόγου για τις περαιτέρω τροποποιήσεις του Καλλικράτη.

Για «προαποφασισμένη πορεία» και «επιλεκτικές αποφάσεις που καταστρατηγούν την ίση μεταχείριση των Δήμων» μίλησε και ο κ. Τάσος Πρατσόλης (ΣΥΡΙΖΑ – Εύβοια) εκφράζοντας την δυσφορία του με τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που προέκρινε την κατάτμηση μόνο πέντε δήμων. «Η τροπολογία έπρεπε να εξετάσει όλα τα αιτήματα. Συμφωνώ για τις προτεραιότητες που μίλησε ο υπουργός. Θυμίζω όμως ότι πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε τον Κλεισθένη 1 που έφερε την απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα. Εκεί αποφασίστηκε ότι θα ακολουθήσει ο Κλεισθένης 2. Το χωροταξικό πρέπει να είναι αντικείμενο για τον Κλεισθένη 2  όχι με επιλεκτικές αποφάσεις που καταστρατηγούν την ίση μεταχείριση. Να προχωρήσει με σεβασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση η μελέτη της προτεινόμενης επιτροπής», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr