Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε συμφωνία με την Αναγνωστοπούλου στη «μακεδονική» γλώσσα

Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε συμφωνία με την Αναγνωστοπούλου στη «μακεδονική» γλώσσα

«Η μακεδονική γλώσσα, που ομιλείται από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τη διασπορά μας, όπως έχει συμφωνηθεί με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες» ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ

Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε συμφωνία με την Αναγνωστοπούλου στη «μακεδονική» γλώσσα
Συμφωνία για τη διάνοιξη συνοριακής διόδου Λαιμός -Μάρκοβα Νόγκα, στην περιοχή των Πρεσπών, υπέγραψαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή.

«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ντιμιτρόφ, για τη συνεργασία και τη συζήτηση που είχαμε, να χαιρετίσω την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας για διάνοιξη διόδου, μίας νέας διόδου στην περιοχή των Πρεσπών, στην περιοχή Λαιμός. Είναι μια σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται στις διατάξεις της ιστορικής συμφωνίας την οποία υπογράψαμε, της μεγάλης, της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνεργασία μας θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και της βαλκανικής χερσονήσου» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. «Μετά την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, έχουμε σήμερα μία ακόμα ιστορική συμφωνία, το άνοιγμα μίας νέας συνοριακής διόδου στην περιοχή των Πρεσπών, που έχει μεγάλη συμβολική αλλά και πρακτική σημασία γιατί θα βοηθήσει την ανάπτυξη αυτής της περιοχής και από τις δύο πλευρές των συνόρων» ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Η συμφωνία υπογράφηκε σε τρεις γλώσσες. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η γλώσσα της χώρας του που ομιλείται από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τη διασπορά της χώρας δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες. «Είναι επίσης ιστορική (σ.σ. η συμφωνία για τη νέα συνοριακή δίοδο) γιατί για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή το όνομα και οι ορολογίες που έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που την υπογράψαμε στις τρεις γλώσσες, στην ελληνική, τη μακεδονική και την αγγλική γλώσσα. Η μακεδονική γλώσσα, και είναι σημαντικό για μας, που ομιλείται από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τη διασπορά μας και, όπως έχει συμφωνηθεί με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες» ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, στην επίσκεψή της αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τους βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Ιωάννη Σηφάκη. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει, επίσης και ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτης Παυλόπουλος και άλλα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης