Σε... ρυθμούς Λατινικής Αμερικής το Μαξίμου: Ο Τσίπρας, ο Μοράλες και το σκληρό ροκ στη Βουλή

Σε... ρυθμούς Λατινικής Αμερικής το Μαξίμου: Ο Τσίπρας, ο Μοράλες και το σκληρό ροκ στη Βουλή

Την ίδια ώρα, παραμένει σπαζοκεφαλιά, για την κυβέρνηση, η απουσία υποψηφίων που θα κάνουν την έκπληξη

Σε... ρυθμούς Λατινικής Αμερικής το Μαξίμου: Ο Τσίπρας, ο Μοράλες και το σκληρό ροκ στη Βουλή
Σε ρυθμούς Λατινικής Αμερικής «χορεύει» σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το σκληρό «ροκ» που έπαιξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι μητροπολιτικοί καβγάδες και οι φθηνές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του κυβερνώντος κόμματος άδειασαν τη «γραμμή» Αλέξη Τσίπρα περί γαλήνιας και νικηφόρας πορείας στο δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Έβο Μοράλες στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο καλωσόρισε, χθες, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τονίζοντας πως «τα τελευταία 13 χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους πιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ, που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η οικονομία της χώρας τριπλασιάστηκε σε μέγεθος».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο ΔΝΤ δεν είναι τυχαία, αφού τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλει προσπάθειες να πείσει του πιστωτές να δώσουν το πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο Ταμείο, προκειμένου να βάλουν στο καλάθι ένα ακόμα προεκλογικό αφήγημα. Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να τις αποπληρώσει εντός του Μαΐου, ωστόσο, η τελική έκβαση εξαρτάται από την πορεία της ελληνική αξιολόγησης που παραμένει ανοιχτή, με την δόση του 1 δισ. ευρώ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup του Απριλίου.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλλουν τα κεντρικά της κυβέρνησης, να στηρίξουν το μεταμνημονιακό success story στο μέτωπο της οικονομίας, η εικόνα διάλυσης στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και οι καθυστερήσεις υλοποίησης των παροχών, οδηγούν σε αχαρτογράφητα νερά τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Όσο και αν ο πρωθυπορυγός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, να χρεώσει σε δημοσκόπους και μέσα ενημέρωσης τις “χαμηλές πτήσεις” του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορά των βουλευτών του ομολογούν ότι έχουν αντιληφθεί την ήττα και βρίσκονται σε κατάσταση αγωνίας για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Εξ ου και η πυροσβεστική παρέμβαση κ. Τσίπρα στην ΚΟ, όπου κάλεσε τα μέλη να μη δίνουν πάτημα σε πρόθυμους να μιλούν για ήττα, καθότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ηρώδου Αττικού έχει δοθεί “γραμμή” προς όλα τα στελέχη να μιλούν για εκλογές το φθινόπωρο και διάψευση των αρνητικών δημοσκοπησεων του Μαίου.

Τα φαινόμενα Καββαδία εναντίον Μεγαλοοικονόμου, τα δημόσια συντροφικά αδειάσματα σε Γιώργο Κυρίτση και η ανοιχτή κόντρα του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή στην νυν υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά για τα Σκόπια και τον Δρομέα είναι ένα μόλις δείγμα του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί την πρώτη του ήττα από το 2012, δηλαδή στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, απελευθερωνει μάζες αρνητικής ενέργειας στις τάξεις του, όπου οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι σε λίγους μήνες δεν θα είναι στα βουλευτικά έδρανα, με την κατάσταση να γίνεται ανεξέλεγκτη.

Την ίδια ώρα, παραμένει σπαζοκεφαλιά, για την κυβέρνηση, η απουσία υποψηφίων που θα κάνουν την έκπληξη, διότι αναγνωρίζουν ότι η «γέφυρα» δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Νίκο Μπίστη ή με μεταγραφές των κ.κ. Αγγελου Τόλκα και Θάνου Μωραΐτη στο υπουργικό συμβούλιο. Τα 16 ονόματα για την Ευρωβουλή, που ανακοινώθηκαν από την Κουμουνδούρου, δεν αποτέλεσαν ανατροπή, με την τελική λίστα να ανακοινώνεται στα τέλη Μαρτίου. Πονοκέφαλος αποτελεί η επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου, η οποία προσπαθεί να μπαλώσει τις δηλώσεις του παρελθόντος. Η κρατική τηλεόραση αφιέρωσε σήμερα ένα εκτενές ρεπορτάζ για την υποψήφια ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο η Μυρσίνη Λοΐζου εξήγησε πως... ο γραπτός λόγος δεν είναι σαν τον προφορικό και ότι αλλιώς διαβάζεται και αλλιώς... ακούγεται!


Αναφερόμενη στην έντονη κριτική που της ασκήθηκε για τις παλαιότερες αναρτήσεις της αναφορικά με την τρομοκρατία, την απέδωσε στην μικροπολιτική των πολιτικών της αντιπάλων. «Ζήτησα συγνώμη τότε και ζητώ και τώρα»... «Αυτό το θέμα βγήκε από τη ΝΔ» αποφάνθηκε η Μυρσίνη Λοΐζου που επιχείρησε στο σχετικό ρεπορτάζ – αφιέρωμα να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει υποψήφια για την ευρωβουλή.

Φίλης κατά Κυρίτση: Εγώ θυμάμαι νεκρούς από μολότοφ στη Marfin

Ευθείες βολές προς τον συνάδελφό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση έριξε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Απαντώντας στη δήλωση Κυρίτση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ότι δηλαδή δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ, ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open και την Έλλη Στάη, δεν μάσησε τα λόγια του, λέγοντας: «Εγώ θυμάμαι να υπάρχουν νεκροί από μολότοφ. Είναι η Marfin και ξέρω ότι δεν πιάστηκαν οι εγκληματίες. Είχαμε τρία θύματα». Ο κ.Φίλης συνέχισε λέγοντας ότι υπήρξε τιμωρία μόνο για τους υπευθύνους της τράπεζας για τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας στο κτίριο, στο οποίο βρήκαν φρικτό θάνατο τρεις εργαζόμενοι, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το «άδειασμα» από τον Νίκο Φίλη, υποστηρίζει μέσω δηλώσεών του στο ehtnos.gr ότι όταν έκανε τη δήλωση που προκάλεσε οργή ακόμη και από τους διασωθέντες από την τραγωδία της Marfin, είχε στο μυαλό του «τις συγκρούσεις που συχνά παρατηρούμε στο δρόμο, σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις επί χρόνια κι όχι φυσικά τον εμπρησμό της Marfin που οδήγησε στο θάνατο τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου». «Ήταν λανθασμένη η δήλωσή μου. Ο λόγος είναι ότι το έγκλημα της Marfin κατέχει από μόνο του μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το έγκλημα της Marfin δεν είχε προηγούμενο κι ευτυχώς έκτοτε δεν καταγράφηκε άλλο όμοιο ή αντίστοιχό του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

Κοντονής μαινόμενος

Κλείσιμο
Στις πιο σοβαρές κόντρες ήταν αυτή ανάμεσα στον πρώην και τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι είχε επιχειρήσει και εκείνος να κάνει αλλαγές, αλλά δεν το δέχθηκε η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Ο Μιχάλης Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι «αν δεν γίνουν οι αλλαγές, απλά δεν θα κατατεθεί ο νόμος», δείχνοντας ότι είναι πιθανόν να υποχωρήσει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλούν κάποιες φαεινές ιδέες του, όπως αυτή για μείωση των προβλεπόμενων ποινών για τους αρχηγούς εγκληματικών οργανώσεων ή για όσους ρίχνουν μολότοφ.


Επίσης, ο κ. Κοντονής δεν άντεξε την ιστορία με τον περίφημο «Δρομέα» και επέκρινε την υπουργό Πολιτισμού (και άλλοτε στενή φίλη και συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη) Μυρσίνη Ζορμπά για τους χειρισμούς της. «Δεν γίνεται η κυρία Ζορμπά να βγάζει ψεύτη τον Βαρώτσο» ήταν μία από τις φαρμακερές ατάκες του

Κασιμάτη κατά Καραγιαννίδη

Για αντισυναδελφική συμπεριφορά και προβοκατόρικη πρακτική κατήγγειλε η κυρία Νίνα Κασιμάτη τον «σύντροφό» της στον ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη. Κατα την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε οτι ο κ. Καραγιαννίδης, σε πλήρη συνεργασία με τον βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα, ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής για την ψηφοφορια της συνταγματικής αναθεώρησης, φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιο της και το διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ, προκειμένου να την εκθέσουν.

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αντισυγκέντρωση

Σε όλο αυτό το κλίμα γκρίνιας έρχεται να προστεθεί η εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου για τη δημιουργία προοδευτικής συμμαχίας, όπως ονομάζει την άλωση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία εμμονή αποτυπώνεται και στην απόφαση να αλλάξει όνομα ενόψει των ευρωεκλογών, με το λογότυπο “ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτικη Συμμαχία”. Με αφορμή την ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος πως στις 27 Μαρτίου θα διοργανώσει εκδήλωση για την προοδευτική συμμαχία στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για αντισυγκέντρωση στη δική τους πρωτοβουλία κατά της ακροδεξιάς που έχει ανακοινωθεί για τις 28 Μαρτίου στο Κερατσίνι. Είναι λογικές παλαιάς εποχής, επισήμανε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης