Όταν ο Σερζ Λατούς της «ολιγαρκούς αφθονίας» ήθελε αυτονομία της Κρήτης με δικό της νόμισμα
Όταν ο Σερζ Λατούς της «ολιγαρκούς αφθονίας» ήθελε αυτονομία της Κρήτης με δικό της νόμισμα
Ο Σερζ Λατούς τον οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες»
Για καταστροφή του ευρώ εντός ολίγων μηνών μιλούσε το 2011 ο οικονομολόγος Σερζ Λατούς, το μοντέλο του οποίου περί λιτής αφθονίας έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κόντρα επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του στις οποίες εξέφραζε θέση για ζητήματα που αφορούν στο ευρώ και στη δυνατότητα της Κρήτης να διεκδικήσει περισσότερη αυτονομία και να καθιερώσει κρητικό νόμισμα.
Πέραν του ότι οι εκτιμήσεις του περί τέλους του ευρώ και μάλιστα εντός ολίγων μηνών δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2011 στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV», στο απόγειο της ελληνικής κρίσης.
Αποσπάσματα του βίντεο επανέφερε στο προσκήνιο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Πιστεύω ότι οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες. Δυστυχώς από μία άποψη, διότι βολεύει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιώ το ευρώ στην Ελλάδα και να μην χρειάζομαι συνάλλαγμα, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα αυτό είναι καταδικασμένο στους επόμενους μήνες», δήλωνε τότε ο Λατούς.
«Πληρώνουμε γα κάτι που καταρρέει αύριο;» τον ρώτησε ο παρουσιαστής της εκπομπής.
«Ναι, ναι, απολύτως έτσι είναι και γι' αυτό πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας», ήταν η απάντηση του Γάλλου οικονομολόγου – φιλοσόφου.
«Να δημιουργήσουμε ένα κρητικό νόμισμα»
Μάλιστα, ο Λατούς τότε πρότεινε κάτι που αργότερα έμελλε να γίνει εφιάλτης για τους Έλληνες, το... παράλληλο κρητικό νόμισμα, προτείνοντας στην Κρήτη να διεκδικήσει την αυτονομία της σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, καθώς όπως είπε, το νησί συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει το εργαστήριο της αποανάπτυξης.
«Οι Κρητικοί πρέπει να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία. Είναι δυνατόν, διότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Όχι την ανεξαρτησία τους, αλλά την αυτονομία τους, σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, ίσως, χωρίς να πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, να δημιουργήσουμε ένα τοπικό νόμισμα, ένα κρητικό νόμισμα, ένα παράλληλο νόμισμα, όπως ήδη αυτό υπάρχει σε πολλά κράτη», διακήρυττε.
Ποιος είναι ο Σερζ Λατούς
Γάλλος καθηγητής, γεννημένος το 1940, ο Σερζ Λατούς ειδικεύεται στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου και στην επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης, και είναι ένας από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς της.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικές επιστήμες. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris-Sud (Ορσέ) και ειδικός στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου και στην επιστημονολογία των κοινωνικών επιστημών. Έχει διδάξει επίσης στη Λιλ της Γαλλίας, καθώς και στο Κονγκό και στο Λάος. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της απο-ανάπτυξης. Κυριότερα έργα του: «Η άλλη Αφρική: ανάμεσα στο δώρο και την αγορά» 1998, «Το «ά-λογο του οικονομικού λόγου» 2001, «Δικαιοσύνη δίχως όρια» 2003, «Η αποαποικιοποίηση του φαντασιακού» 2003, «Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας», «Καστοριάδης» κ.λπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα