Στη Βουλή η αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ για το Δημόσιο που θα υπογράφει συμβάσεις και με Παναμέζικες offshore

Στη Βουλή η αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ για το Δημόσιο που θα υπογράφει συμβάσεις και με Παναμέζικες offshore

Η ΝΔ ζητά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση»

Στη Βουλή η αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ για το Δημόσιο που θα υπογράφει συμβάσεις και με Παναμέζικες offshore
Την απόσυρση της προβληματικής διάταξης που δίνει το δικαίωμα σε συγκεκριμένες offshore με έδρα τον Παναμά, τις νήσους Κούκ, τις Αντίλλες ή άλλους φορολογικούς παραδείσους να διεκδικήσουν δημόσια έργα ζητά η Νέα Δημοκρατία. Επίσης το Κίνημα Αλλαγής ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την «φωτογραφική» όπως την χαρακτηρίζει ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής αναδεικνύοντας ότι διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας έρχεται να επικαιροποιήσει (σημ.: είχε να ανανεωθεί από το 2005) τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους όπου απαγορεύεται να εδρεύουν offshore που επιθυμούν να διεκδικήσουν δημόσια έργα και να την εναρμονίσει με τις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Οικονομικών. Η επικαιροποίηση της λίστας προκαλεί ανακατανομή των «απαγορευμένων» χωρών, κατ’ επέκταση αποκλείει ορισμένες εταιρείες και ανάβει το πράσινο φως σε άλλες εξωχώριες, που πλέον είναι φορολογικά συνεργάσιμες, προκειμένου να διεκδικήσουν μεγάλα κρατικά έργα. Ο προβληματισμός ωστόσο εγείρεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει μερική αναδρομικότητα στην επίμαχη διάταξη. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η νέα λίστα με τις φορολογικά συνεργάσιμες χώρες που επιτρέπεται να έχουν έδρα offshore εταιρείες, εφόσον επιθυμούν να συναλλαχθούν με το Δημόσιο, αφορά και τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη αρκεί να μην έχουν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές.

Η επίμαχη παράγραφος χαρακτηρίζεται «φωτογραφική», καθώς εταιρείες που διεκδικούν δημόσια έργα αλλά απορρίφθηκαν γιατί είχαν έδρα τον Παναμά, το νησάκι της Καραϊβικής Αγία Λουκία, τις Αντίλλες κ.ά. θα μπορούν, μετά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης, να επανέλθουν στον διαγωνισμό.

Κατά την συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δήμας επισήμανε πως «η παράγραφος 2 που δίνει μερική αναδρομικότητα είναι ανεξήγητη. Εξυπηρετείτε συγκεκριμένες offshore». Ο ίδιος επικαλέστηκε και την σχετική γνωμάτευση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που εκφράζει τον προβληματισμό της για την επίμαχη ρύθμιση ενώ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει την παράγραφο που δίνει αναδρομικότητα. «Δεν μπορείτε να αλλάζετε την διακήρυξη του διαγωνισμού ενώ αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη. Σας ζητάμε να αποσύρετε την ύποπτη παράγραφο 2».

Κλείσιμο
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε «υπάρχει το δημοσίευμα για το ζήτημα, το έχετε διαβάσει. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τι θέλετε να κάνετε με την παράγραφο που βάζει αναδρομικότητα. Δημιουργούνται δύο αναγνώσεις. Αν δηλαδή κάποιοι δεν γνώριζαν ότι θα έρθει η ρύθμιση και δεν κατέθεσαν προσφορές για την διεκδίκηση ενός έργου και αν κάποιοι γνώριζαν ότι θα τροποποιηθούν οι όροι των διαγωνισμών και κατέθεσαν προσφορά. Πρέπει να το βάλετε με ενιαίο τρόπο. Δεν μιλάμε για σκάνδαλο όμως πρέπει να μας εξηγήσετε τι θέλετε να κάνετε με την φωτογραφική διάταξη».

Να σημειωθεί ότι όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, προβληματισμό εκφράζει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων τονίζοντας στην σχετική γνωμάτεύσή της πως «η δεύτερη παράγραφος της υπό εξέταση ρύθμισης (σ.σ.: αρ. 40), με την οποία προσδίδεται στην εν λόγω διάταξη αναδρομική ισχύς καθιστώντας την εφαρμοστέα στις εν εξελίξει διαδικασίες, εφ’ όσον κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν έχουν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές», ενδεχομένως ελέγχεται με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, στον βαθμό που αποτελεί εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων της οικείας διαδικασίας, καθώς με βάση το προϊσχύσαν δίκαιο, αναλόγως του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η κάθε διαδικασία, «είναι πιθανόν οικονομικοί φορείς να έχουν ήδη στερηθεί τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτή».

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Κατοπόδης υπογράμμισε πως από την επίμαχη ρύθμιση προκύπτει ζήτημα προσθέτοντας πως «θα προέκυπτε ακόμη περισσότερο εάν καταλάμβανε και τις περιπτώσεις όπου είχαν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές. Εκεί θα ήταν πολύ σοβαρό και βεβαίως θα ήμασταν κάθετα αντίθετοι».

«Όσον αφορά το άρθρο 40 και την τροποποίηση του ν.3310/2005, έχουμε εκδώσει την Α13 γνώμη όπου αναφερόμαστε και στο θέμα της αναδρομικότητας. Μάλιστα, είναι η τελευταία παράγραφος της σχετικής γνώμης. Η γνώμη είναι αναρτημένη στο σάϊτ μας και μπορούμε να σας τη προσκομίσουμε την Επιτροπή, προς χρήση σας.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι, όπως αντιλαμβάνομαι, εδώ πέρα το θέμα της αναδρομικότητας έχει ως σκοπό μια προσπάθεια εναρμόνισης, προφανώς να καταλάβει και τρέχουσες διαδικασίες, ούτως ώστε να μην υπάρχει ευθύνη του κράτους. Βεβαίως, ζήτημα σίγουρα θα προέκυπτε ακόμη περισσότερο εάν καταλάμβανε και τις περιπτώσεις όπου είχαν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές. Εκεί θα ήταν πολύ σοβαρό και βεβαίως θα ήμασταν κάθετα αντίθετοι» είπε αναλυτικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης