Πρώτη κατοικία: Κακοπληρωτής ένας στους τέσσερις δανειολήπτες, λέει ο Δραγασάκης

Πρώτη κατοικία: Κακοπληρωτής ένας στους τέσσερις δανειολήπτες, λέει ο Δραγασάκης

Καθυστερήσαμε με τη ρύθμιση γιατί λειτουργούμε ως εκπρόσωποι των δανειοληπτών, όχι των τραπεζών, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας

Πρώτη κατοικία: Κακοπληρωτής ένας στους τέσσερις δανειολήπτες, λέει ο Δραγασάκης
Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι το 25% των δανειοληπτών που θα καταφέρουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την τροπολογία για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, ο κύριος Δραγασάκης είπε πως η καθυστέρηση θεσμοθέτησης οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει» για να προσθέσει, αναφορικά με τους κακοπληρωτές πως «οι τράπεζες τους υπολογίζουν σε 25%. Είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια. Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές συνειδητοί, αλλά δεν θέλουμε αυτό να γίνει άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι κακοπληρωτές. Μπορεί όντως κάποιος με σκοπιμότητες να μην πληρώνει τα δάνειά του και δίπλα να υπάρχει και ένα δράμα».

Σχετικά με το τελικό σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε στην Βουλή παραδέχθηκε ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού για να υποστηρίξει ωστόσο πως «θεωρούμε ότι σε αυτό τον συμβιβασμό κυριαρχεί η εύνοια της κοινωνίας».

«Υπάρχει η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση - πόροι που μπορούν να διατεθούν - και η κατάσταση των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει ότι «είτε με είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή επιτήρηση».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τα δάνεια εμπόρων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία για να υπογραμμίσει ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και προκαλεί συζήτηση στην Ευρώπη γιατί δεν γίνεται πουθενά άλλου. Το δεύτερο που φέρνει είναι η δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τέλος ο στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις ώστε να μειωθούν και να διαγραφούν δάνεια. Να φύγει το βουνό. Όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις τράπεζες κάποιου αλλού. Μετά από την βουλή η ευθύνη θα είναι των τραπεζών για να λυθεί πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τράπεζες και θεσμούς εκπροσώπησε με συνέπεια τα συμφέροντα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πήραν δάνεια αλλά είναι σε δυσκολία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους» τόνισε.

Το θέμα έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχέδιου για το εμπορικό απόρρητο και τα βιομηχανικά πάρκα, στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθεί χρόνος ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση επί της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, και σημαντική είναι και αφορά χιλιάδες πολίτες.

Τελικά, η Επιτροπή ομόφωνα έκανε δεκτή τη συμβιβαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Γιάννη Κουτσούκου, ώστε να κληθούν σήμερα στις 17:00 αρμόδιοι φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Κλείσιμο
Έτσι, αποφασίστηκε να έρθουν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Καταναλωτών, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Δανειοληπτών και της Τράπεζας Ελλάδος.

«Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση διέπεται από τρεις αρχές. Την κοινωνική διάσταση, τη δημοσιονομική και τι πόρους μπορεί να διαθέσει το κράτος στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και την κατάσταση των τραπεζών. Γι' αυτό χρειάστηκε αυτός ο χρόνος. Η κυβέρνηση ενήργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών και γι' αυτό καθυστέρησε η κατάθεση της ρύθμισης. Αν ενεργούσαμε ως εκπρόσωποι των θεσμών θα είχαμε κλείσει προ πολλού τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε κατανοητές τις αντιδράσεις για την περιορισμένη συζήτηση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος θα ήθελε περισσότερο χρόνο, ωστόσο, θα πρέπει, όπως είπε, το θέμα να ρυθμιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τις ανάγκες των δανειοληπτών στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που έγινε με τις τράπεζες και τους θεσμούς ώστε να βοηθήσει εκείνα τα νοικοκυριά που πήραν δάνεια, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών είναι σε δυσκολία να τα εξυπηρετήσουν. Γι' αυτό και για πρώτη φορά εγγράφει ένα ποσό στον προϋπολογισμό ώστε να βοηθήσει εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση».

«Στόχος μας είναι η μείωση των δόσεων, ώστε ο κόσμος να μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνεια του και όχι να τα μεταφέρουμε από τις τράπεζες κάπου αλλού. Εμείς θα ψηφίσουμε την τροπολογία και, από ΄κει και πέρα, η ευθύνη θα είναι των τραπεζών να τρέξουν το πρόγραμμα», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.



Απαντώντας στο σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, που έκανε λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια».

«Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών, δεκαετίες πληρώσαμε για να μην καταστραφούν και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να μη θυσιάσει τα πάντα και να βρούμε μια χρυσή τομή ξεκινώντας με τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Η πρότασή μας είναι ένας συμβιβασμός, δεν είναι παράδοξο, στην οποία όμως κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.



«Η κυβέρνηση προσπάθησε να προασπίσει τα συμφέροντα των δανειοληπτών. Το θέμα θα είχε λήξει προ πολλού αν η προσπάθειά μας δεν ήταν να βρούμε μια λύση που να εξυπηρετεί τους δανειολήπτες. Από τον Νοέμβριο είχε αρχίσει ο δημόσιος διάλογος. Εμείς θεωρούμε ότι με βάσει τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας και των δανειοληπτών, ειδικά αυτών που δεν μπορούν πράγματι να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει μια τροποποίηση με ποιοτικά στοιχεία που θα την καθιστούν ένα βήμα μπροστά από τα δεδομένα που υπήρχαν», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.



Αναφερόμενος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 25% αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν.

«Αυτό, όμως, εμείς δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι. Γιατί μπορεί σκόπιμα να μην πληρώνει κάποιος ενώ έχει τη δυνατότητα, ελπίζοντας να διαγραφεί το χρέος του αλλά δίπλα μας υπάρχει και το δράμα για αυτόν που πραγματικά δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτό μίλησα για τρεις αρχές», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης