Μυτιληναίος, Μίχαλος και Μυλωνάς βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στα Σκόπια

Οι επιχειρηματίες συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια – Βλέπουν μεν ευκαιρίες αλλά ζητούν να λυθεί το ζήτημα με την ονομασία των προϊόντων 

Θετικοί σε επενδύσεις στα Σκόπια αλλά με αστερίσκους είναι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, Αλεξη Τσίπρα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έδωσαν το «παρών» στο επιχειρηματικό φόρουμ, τις εργασίες του οποίου κήρυξαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης, ωστόσο ζητούν να λυθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση των εμπορικών ονομασιών.

Ο πρόεδρος του «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ», Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι στόχος του ομίλου είναι να επαναφέρει τη μεγάλη παράδοση στα Βαλκάνια, ενώ διαπιστώνει θετικό κλίμα προς τους Έλληνες επενδυτές.

Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίος διαπιστώνει ότι υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας, τόσο στις διαδικασίες όσο και στην υλοποίηση ενός έργου. «Εδώ έχει να γίνει προτζεκτ 25 χρόνια. Δεν ξέρουν πώς να κάνουν ένα πρότζεκτ. Άρα το πρώτο πράγμα, πριν διεκδικήσεις κάποιο πρότζεκτ πρέπει να τους μάθεις πώς γίνεται ένα πρότζεκτ. Τις διαδικασίες, τι συμβαίνει στην ΕΕ, πώς προκηρύσσεται», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, τα Σκόπια είναι μια μικρή χώρα -«δεν μπορείς να την πεις Ελ Ντοράντο», ανέφερε χαρακτηριστικά- που προσφέρουν ευκαιρίες για μικρότερες και για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι θα πρέπει «να αρθούν και όλα τα προβλήματα σε σχέση με την ονομασία των προϊόντων».

Μίχαλος: Να κατοχυρώσουν το σήμα τους οι ελληνικές επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόταξε το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και κάλεσε τα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδος να επικοινωνήσουν με τις επιχειρήσεις που δρουν στον τόπο δικαιοδοσίας τους για να κατοχυρώσουν τον όρο «Μακεδονία» στα προϊόντα τους, εφόσον το έχουν πράξει ήδη. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στη διαδικασία κατοχύρωσης του σήματός τους, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. «Και κάποια μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται με τις νομοθεσίες άλλων κρατών, στο επόμενο διάστημα θα διαλευκανθούν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι οι ευκαιρίες είναι μεγάλες καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση τα Σκόπια, με στόχο την επέκταση των εργασιών τους και σε γείτονες χώρες.

«Μας δίνεται μια ευκαιρία ως χώρα, ως Ελλάδα να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε αυτή τη χώρα είναι Έλληνες επιχειρηματίες, με επενδύσεις άνω των 1 δισ. ευρώ», επισήξμανε.

Οι ευκαιρίες πολύ μεγάλες όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά με μια βάση εδώ μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη περιοχή στις γείτονες χώρες.

Μυλωνάς: θα υπάρξουν ευκαιρίες για συνεργασίες

Στις ευκαιρίες για ευρύτερες συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν για ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς, που υποστήριξε ότι τα Σκόπια έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η καλή συνεργασία Ελλάδας – Σκοπίων μπορεί να απελευθερώσει και εταιρείες από το εξωτερικό, «που θέλουν να επενδύσουν και θα συνεργαστούν με το ελληνικό κομμάτι. Δεν είναι μόνον Ελλάδα- Σκόπια. Και η χώρα θα αναπτυχθεί και θα είναι ευκαιρία για συνεργασίες πολύ μεγαλύτερες από το Σκόπια-Ελλάδα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr