Αφού διέσπασε τη ΔΗΜΑΡ ο Θεοχαρόπουλος πάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Αφού διέσπασε τη ΔΗΜΑΡ ο Θεοχαρόπουλος πάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Συναντήθηκαν Αλέξης Τσίπρας και Θανάσης  Θεοχαρόπουλος στη Βουλή - «Αποφασίσαμε να συμπορευτούμε σε προγραμματική βάση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας»,  δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Αφού διέσπασε τη ΔΗΜΑΡ ο Θεοχαρόπουλος πάει στον ΣΥΡΙΖΑ
Τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, με ψήφους 30 υπέρ και 3 κατά. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφού διέγραψε 30 μέλη από τα 81 που έχει κανονικά η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς προχώρησε σήμερα σε ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσει την συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα.  

Με το αιτιολογικό ότι δεν έφυγαν από το Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα περάσει η πρόταση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, διέγραψε 30 από τα 81 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Από τα 51 μέλη που έμειναν, σήμερα συμμετείχαν στις διαδικασίες μόλις 33. Με τους 30 να στηρίζουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 3 μέλη του κόμματος που διαφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Κύκλοι από τη Δημοκρατική Αριστερά που διαφωνούν με την απόφαση του προέδρου, κάνουν λόγο για «φαρσοκωμωδία».

Όταν άρχισε η συνεδρίαση τα μέλη της ΚΕ, Μανόλης Βελεγράκης και Σόνια Τσιτίλου κατήγγειλαν τις διαδικασίες ως αντικαταστατικές, ενώ μόλις ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προέβη στις διαγραφές παραιτήθηκαν από την ΚΕ οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρας.

Οι 25 από τους 30 διαγραφέντες της Κεντρικής Επιτροπής θα κάνουν σύμφωνα με πληροφορίες κοινή δήλωση αύριο, καταγγέλλοντας τον ρόλο και τις διαδικασίες που ακολούθησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Με ανακοίνωσή τους οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, καθώς και τα μέλη της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ Γεράσιμος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρμπούνης και Στέλιος Παναγούτσος, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση για σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ αναφέρει «μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίστηκε η σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Επειδή διαφωνούμε με την πολιτική λογική του εγχειρήματος που είναι ανακόλουθη με τη μέχρι τώρα πορεία μας, δηλώνουμε ότι καταψηφίσαμε τη σχετική εισήγηση του προέδρου και δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από μέλη των οργάνων της ΔΗΜΑΡ».

Στην απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στην «πλατιά απεύθυνση» του Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με την απόφαση, «η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία».

Μάλιστα, η Αγίου Κωνσταντίνου υπενθυμίζει ότι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, «ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».

Κλείσιμο
Στο τέλος της απόφασης, η Κεντρική Επιτροπή σχολίασε και όσους αποφάσισαν να παραμείνουν στο ΚΙΝΑΛ κατά την αποχώρηση από το σχήμα. «Στην αρχή της συνεδρίασης ομοφώνως διαπιστώθηκε το αυτονόητο, ότι “Μετά και το 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31/03/2019), είναι αυτονόητο ότι όσα μέλη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ήταν σύνεδροι στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ενός άλλου κόμματους, δεν αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματος είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και ενεργοποίησή του υπέρ άλλου κόμματος. Τα αντίστοιχα εξάλλου προβλέπονται και στο καταστατικό του ΚΙΝΑΛ», σημειώνει. 

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Θανάση  Θεοχαρόπουλο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ.

"ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αποφασίσαμε να συμπορευτούμε σε προγραμματική βάση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας", δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επίσης σημείωσε: "κοιτάμε μπροστά, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος", για να προσθέσει ότι "μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές μας".

"Η προγραμματική διακήρυξη αποτελεί τη βάση της συμφωνίας μας", είπε και υπογράμμισε: "Κοινός μας στόχος μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία για να ηττηθεί ο εθνικολαϊκισμός και οι συντηρητικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα".

Στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου συμμετείχαν και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Tον κ. Θεοχαρόπουλο συνόδευσε αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Χατζησωκράτη, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, Στέργιο Καλπάκη, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Γιάννη Αργυρό, Γιώργο Παπαβασιλόπουλο.

«Συνεργασία με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας»

Στην απόφαση περιγράφονται και οι όροι της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία. «Η συνεργασία αυτή θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Οι πολιτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ θα εκφράζονται με αυθεντικό τρόπο, μέσω της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί την βάση αυτής της συνεργασίας. Θα υπάρξει, επίσης, κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος και προφανώς η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές».

«Η ΔΗΜΑΡ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παίρνει τολμηρές αποφάσεις.

Θα συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον», καταλήγει η απόφαση.

Αναλυτικά, η απόφαση της ΚΕ αναφέρει:

«Στη ΔΗΜΑΡ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο 2ο Συνέδριο του κόμματός μας λέγαμε ότι «σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, καθίσταται αναγκαία η συμπαράταξη και κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού».

Με τον ίδιο τρόπο έχουμε τοποθετηθεί υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών για την προοδευτική αλλαγή και στη χώρα μας. Στο 3ο Συνέδριό μας τονίζαμε ότι μια νέα πρόταση διακυβέρνησης περιλαμβάνει «τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, την πολιτική οικολογία, το δημοκρατικό κέντρο και τα νέα κοινωνικά κινήματα. Πρόκειται για μια συνάντηση με όλες -ει δυνατόν– τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα ανταποκριθούν στο αίτημα συγκρότησης μιας νέας και βιώσιμης προοδευτικής πλειοψηφίας ικανής να προωθήσει τη δημοκρατική και προοδευτική έξοδο από την κρίση… Προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κοινού εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος μέσα από προωθητικές και δημιουργικές συνθέσεις». Στο 4ο Συνέδριό μας είχαμε τονίσει ότι «οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2015 προχωρήσαμε στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία, παρά τις σημαντικές προϋποθέσεις επιτυχίας και την αισιοδοξία που καταρχήν παρήγαγε, εντέλει απέτυχε στο εγχείρημα δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού προοδευτικού πόλου. Αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα, το Κίνημα Αλλαγής εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας (10/02/2019), οριστικοποιήθηκε η αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά μας, ως ΔΗΜΑΡ, επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης. Διότι είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων. Τονίσαμε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με την πολιτική της αυτονομία, συζητώντας και με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.

Γι’ αυτό και κινηθήκαμε αρχικά για τη συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και ανταποκριθήκαμε και στο κάλεσμα για διάλογο πρωτοβουλίας πολιτών για μία «Νέα Αρχή». Ήταν ένα πρώτο βήμα με στόχο, όπως τονίζαμε, η ΔΗΜΑΡ να επιδιώξει τη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές του χώρου της ενιαίας, σύγχρονης, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που θα εκφράζει τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θα διεκδικεί προοδευτικές αλλαγές που θα κατοχυρώσουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απέναντι στον συντηρητισμό και τον εθνικισμό.

Η σημαντική ταύτιση απόψεων σε αρκετά ζητήματα πολιτικής και η εποικοδομητική συνεργασία που υπήρξε δεν συνδυάστηκε, όμως, και με μια κοινή βούληση και με διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για κάθοδο στις επικείμενες ευρωεκλογές του σχήματος. Η ΔΗΜΑΡ είναι πολιτικό κόμμα και δεν μπορεί να κάνει «αγρανάπαυση» ή να μην συμμετέχει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως είναι η θέση άλλων κινήσεων αυτής της πρωτοβουλίας. Και αυτό ήταν κάτι που το είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή. Η προσπάθεια, όμως, της συσπείρωσης και της ανάδειξης των πολιτικών θέσεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς δεν σταματάει, θα πρέπει να συνεχιστεί.

Η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα με οργανωτική δομή και συλλογικές διαδικασίες, με τις εμπειρίες και με το ιστορικό αξιακό φορτίο της ανανεωτικής αριστεράς, φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και στη νέα εποχή για τον προοδευτικό χώρο. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και προφανώς στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου. Άλλωστε, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από έναν χώρο που πίστεψε από τους πρώτους στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε συμμετέχοντας ενεργά σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρωεκλογές.

Η σημερινή περίοδος είναι περίοδος επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Ενόψει των Ευρωεκλογών, προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς. Η οικονομική κρίση, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πιέσεων από τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η συντηρητική διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα δυνάμεις της δεξιάς έχει οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος και στην ενίσχυση του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ακροδεξιά ατζέντα ενισχύοντας ακόμη περισσότερο αυτή την τάση. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας, λειτουργίας του κράτους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στις 4 Μαρτίου η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich Ebert Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, όπου παρουσιάστηκε η Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Ευημερία και την Ισότητα.

Για να βγει όμως η χώρα από την κρίση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Πρωτίστως είναι αναγκαία η ανάδειξη μίας προοδευτικής ατζέντας, δράσεων και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες μεταξύ των όμορων δυνάμεων πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς - δεξιάς και προόδου - συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

Η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή προοδευτικές λύσεις σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, έστω κι αν αποτελούσε ένα μικρό βήμα για το διαχωρισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, και πρωτίστως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία.

Το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας μπορεί να επιτευχθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα με το στοίχημα να είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Οι πολιτικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν ότι η προεκλογική συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές πρέπει να διασφαλίζουν τον πολιτικό πλουραλισμό με όρους σεβασμού στην πολιτική αυτονομία και το προγραμματικό περιεχόμενο.

Κι είναι, πράγματι, θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μία προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Στόχος είναι η συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων, η ΔΗΜΑΡ ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και κυρίως το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμερίζοντας άλλα όχι σβήνοντας, τις διαφορές μας για το παρελθόν, για κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και τις υπαρκτές μας διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων.

Η συνεργασία αυτή θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Οι πολιτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ θα εκφράζονται με αυθεντικό τρόπο, μέσω της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί την βάση αυτής της συνεργασίας. Θα υπάρξει, επίσης, κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος και προφανώς η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας τις συλλογικές της αποφάσεις και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές, προχωράει στην προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας για μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, ικανή να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που θα ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου.

Στόχος μας είναι η προώθηση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Για να ηττηθούν οι αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές. Σταθερά επιδιώκουμε να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων για την σύγκλιση ευρύτατων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας, ώστε να επηρεαστούν αποφασιστικά οι πολιτικές. Γιατί μόνο τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό για την κοινωνία.

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας.

Η ΔΗΜΑΡ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παίρνει τολμηρές αποφάσεις.

Θα συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ και σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε αυτή την ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.”

Στην αρχή της συνεδρίασης ομοφώνως διαπιστώθηκε το αυτονόητο, ότι “Μετά και το 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31/03/2019), είναι αυτονόητο ότι όσα μέλη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ήταν σύνεδροι στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ενός άλλου κόμματους, δεν αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματος είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και ενεργοποίησή του υπέρ άλλου κόμματος. Τα αντίστοιχα εξάλλου προβλέπονται και στο καταστατικό του ΚΙΝΑΛ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης