Πανηγυρική «φιέστα» Τσίπρα στο Ζάππειο για την διανομή του €1,1 δισ. από το υπερπλεόνασμα

Να αντιστρέψει το κλίμα, μετά τις αποκαλύψεις για τις διακοπές στη θαλαμηγό και τον Πολάκη, επιχειρεί ο πρωθυπουργός - Το υπερπλεόνασμα φόρων από το τρίτο μνημόνιο θα γίνει «παροχές» λίγο πριν τις εκλογές

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα και να θέσει την συζήτηση εκεί που προκρίνει ως προνομιακό πεδίο για τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνει «πανηγυρική φιέστα» στο Ζάππειο σήμερα το απόγευμα.

Στις 19:00 θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το νέο οικονομικό πακέτο, που εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει μέτρα και μόνιμου χαρακτήρα.  Ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο. 



Η επιχείρηση της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα  μετά τις αποκαλύψεις για τις διακοπές του στη θαλαμηγό Παναγόπουλου, αλλά και την επίθεση Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που έφερε την πρόταση μομφής από την ΝΔ, είναι φανερή. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως ανακοινώνοντας παροχές από το 1,1 δισ. ευρώ του υπερπλεονάσματος θα «σβήσει» όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και το κλίμα θα γυρίσει υπέρ του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει έδαφος εν όψει εκλογών. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο πρωθυπουργός επιλέγει να προχωρήσει στις ανακοινώσεις για τις παροχές, ακριβώς μία ημέρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να τις χρησιμοποιήσουν ως -μοναδικό- επιχείρημα.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός που επέβαλε στη χώρα το τρίτο μνημόνιο και εκτόξευσε το δημόσιο χρέος, αν και ήταν εκείνος που επέβαλλε την πιο σκληρή λιτότητα και υπέρογκους φόρους, επιχειρεί να πείσει τους Έλληνες πως τα πράγματα «πάνε καλά», με το να τους μοιράσει «παροχές».

Η αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος του 2019 είχε απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σάββατο, με τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύσκεψη με τους δανειστές, να επισημοποιεί το πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων.

Δραγασάκης και Τσακαλώτος ενώ αποχωρούν από την σύσκεψη στο Μαξίμου, νωρίτερα σήμερα



Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, με δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021. Παράλληλα, επιδιώκει να ανακοινώσει:

- Καταβολή επιδόματος τύπου «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους, με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ.

- Μετάταξη ορισμένων ειδών διατροφής από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μεσαίο συντελεστή 13%, με δημοσιονομικό κόστος 350-400 εκατ. ευρώ.

- Επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, με δημοσιονομικό κόστος 2,3 εκατ. ευρώ.

- Μικρές διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στο τραπέζι είχαν πέσει το προηγούμενο διάστημα επίσης εισηγήσεις για μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά.

Το μέτρο αυτό, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά), είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

Η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου κατά την χθεσινή παρουσία της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» πάντως, επιχείρησε να πείσει πως το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των 120 δόσεων η κυβέρνηση το προετοίμαζε για πολύ καιρό και δεν είναι μια προεκλογική παροχή, ενώ επιχείρησε να απαντήσει σε κάθε σχετικό ερώτημα.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr