Πάιατ: Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ πιο στενές από ποτέ

Ο Αμερικανός  πρέσβης  αναφέρθηκε στη χρήση των λιμανιών  Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης μετά από πολλά χρόνια από τα αμερικανικά στρατεύματα- Τόνισε ότι οι κοινές ασκήσεις βελτιώνουν την ετοιμότητα των στρατευμάτων - Εξήρε τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ΝΑ Μεσογείου

Ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του στο 7o συνέδριο Exposec- Defence World τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πιο στενές από ποτέ και ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγαστή συνεργασία που έχουν.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Ο στρατηγικός διάλογος έχει αναδείξει τη δύναμη αυτής της διμερούς σχέσης και έχει επιβεβαιώσει την κοινή μας δέσμευση στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου, όπως επισήμανε ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας πως κατά την επίσκεψη του κ. Αποστολάκη τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, θα ανανεωθεί η αμυντική συνεργασία των δύο χώρων. «Αυτό θα γίνει για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και για να αναπτυχθεί η ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις γρήγορες αλλαγές που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και στις προκλήσεις του μέλλοντος», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από τα αμερικανικά στρατεύματα. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως, λόγω της θέσης του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του, προσθέτοντας πως έχει τρομερές δυνατότητες, τόσο λόγω των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων που υπάρχουν στην περιοχή.

«Έχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση του που προχωράει», είπε.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη



«Οι κοινές ασκήσεις βελτιώνουν την ετοιμότητα των δύο στρατευμάτων»

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις ολοένα και πιο συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως βελτιώνουν την ετοιμότητα και την συνεργασία των δύο στρατευμάτων. Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι, όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ, ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε να παραμείνουν σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε, ακόμα, το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ακαδημαϊκό, καινοτομικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο κρατών στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων έχει σημαντική επιρροή στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής.

Αναφορικά με το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστήμιων, ο κ. Πάιατ δήλωσε: «Με επισκέψεις μου στα Τεχνολογικά Πάρκα της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης έχω διαπιστώσει πως συμβαίνουν πολλά περισσότερα σε αυτό τον τομέα από όσο οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν».

Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ είπε: «Θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη βαρύτητα που οι ΗΠΑ δίνουν στη συμμαχία με την Ελλάδα και τις δυνατότητες των Ελλήνων συμμάχων μας, και το γεγονός πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα δυναμώνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατηγικό στοίχημα που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr