Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Τα πιθανά μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Τα πιθανά μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» στο Σίμπιου της Ρουμανίας - Σε επόμενο στάδιο θα μπορούσαν να εξεταστούν κυρώσεις σε πρόσωπα και προενταξιακά κονδύλια αναφέρουν 

Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Τα πιθανά μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας
Στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας δήλωναν σήμερα στο Σίμπιου της Ρουμανίας ελληνικές διπλωματικές πηγές. Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι στη σημερινή σύνοδο η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στα αντίμεττρα που θα λάβει η ΕΕ: «Αυτό είναι το επόμενο βήμα να εξεταστούν τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, "ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία", επισημαίνουν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι "έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί". Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά "το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα".

"Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι", ανέφερε χαρακτηριστικά ελληνική διπλωματική πηγή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, "τόνισε πολύ τη σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018 και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει άρα τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αξιοπιστία της ΕΕ και να τηρήσει τα συμπέρασμα που έβγαλε".

"Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής νέες πήγες θα προέλθουν από την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορεί η ΕΕ να την προστατέψει δεν μπορεί να έχει σημαντικό και αξιόπιστο ρολό στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής", είπε ο Α.Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις με διπλωματικές πηγές.

"Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσοι και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς ανταπόκριση από την Τουρκία", αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός "έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μήνυμα προς την Τουρκία προκείμενου να τερματίσει άμεσα την προσπάθεια της για γεώτρηση".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης