H αλήθεια για την 7ήμερη εργασία και η κόντρα Μαξίμου – Πειραιώς

H αλήθεια για την 7ήμερη εργασία και η κόντρα Μαξίμου – Πειραιώς

Ποιος έκανε τη «γκάφα» με τα εργασιακά; Το Μαξίμου που κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ή η Αχτσιόγλου που υπέγραψε για την «Παπαστράτος»

H αλήθεια για την 7ήμερη εργασία και η κόντρα Μαξίμου – Πειραιώς
Σε νέα μάχη χαρακωμάτων επιδόθηκε το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποδίδοντας θέσεις για τα εργασιακά θέματα που, όπως επιμένουν από την Πειραιώς, δεν είπε ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν είχαν σβήσει ακόμη τα τηλεοπτικά φώτα από την κάλυψη της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον προβλεπόμενο και το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι πρότεινε την «κατάργηση του οκτάωρου» και «καθιέρωση της επταήμερης εργασίας».

«Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για σκόπιμη και τερατώδη διαστρέβλωση όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης», αντέτεινε αμέσως η Πειραιώς διαψεύδοντας με κάθε κατηγορηματικότητα ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για «επταήμερη εργασία».

Και περνώντας στην αντεπίθεση, το νεοδημοκρατικό επιτελείο μίλησε για «γκάφα» του Μαξίμου, καθώς η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν σε «επταήμερη λειτουργία» επιχείρησης, κάτι που έχει ήδη γίνει πράξη από την εταιρία «Παπαστράτος» στην οποία υπεγράφη επιχειρησιακή σύμβαση που επικύρωσε με την υπογραφή της η νυν υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας της, η Πειραιώς παρέπεμπε στην αυθεντική δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη διακαναλική είχε πει επί λέξει τα ακόλουθα:

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εξηγούσαν ότι είναι προφανές πως όταν κάποιος λέει «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο», προφανώς εννοεί ότι η επιχείρηση πάει από πενθήμερο σε επταήμερο λειτουργίας της ίδιας.

Διότι, σημείωναν, η πραγματική και όχι η fake φράση του κ. Μητσοτάκη λέει "όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζομένους (...) να πάει από πενθήμερο σε επταημέρο». Δεν λέει «όταν οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την επιχείρηση να πάνε από πενθήμερο σε επταημέρο».




Κλείσιμο
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης για εργασιακά




Το μοντέλο της Παπαστράτος και η υπογραφή της Αχτσιόγλου

Άκρως χαρακτηριστική περίπτωση για την εφαρμογή ενός τέτοιου «μοντέλου» θεωρούν στην ΝΔ την επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στην εταιρία Παπαστράτος και προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι «πολύ καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου που την ενέκρινε», διότι με την συμφωνία αυτή, την οποία ανέφερε ως θετικό παράδειγμα συλλογικών συμβάσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.

Εξηγούν ειδικότερα ότι η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Παπαστράτος, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση «μας επιστρέφει στον 18ο αιώνα», προβλέπει λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερες μέρες ανάπαυσης για τους εργαζόμενους χωρίς να μειώνονται οι μισθοί.

Βασίζεται συγκεκριμένα σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο. Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών.

Επισημαίνουν, ως εκ τούτου, ότι το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της που συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%.

Με αυτή την αφορμή, αξιωματούχοι της Πειραιώς εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «όταν μιλάει για τα εργασιακά, λίγη ντροπή δεν βλάπτει», διότι η σημερινή κυβέρνησης είναι εκείνη που κατέστησε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυρίαρχες στην Ελλάδα, έφερε στη μισθούς χαμηλότερους και από το επίδομα ανεργίας αφού ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 322 ευρώ και έκανε τη χώρα αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στις μειώσεις των μισθών.

Παρά ταύτα, ωστόσο, το Μαξίμου δεν το… έβαλε κάτω και επέμεινε να υποστηρίζει το περιεχόμενο της αρχικής ανακοίνωσής του και με ανταπάντηση που εξέδωσε αργότερα μετά την αντίδραση της Πειραιώς.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε», ανέφερε η νεότερη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, δίνοντας ένα σαφές δείγμα για τον τρόπο που οδηγούμαστε στις κάλπες της 26ης Μαΐου, δηλαδή με την ανταλλαγή επικρίσεων για γκάφες» καθώς και προπαγανδιστικών ισχυρισμών για τις θέσεις και τις προθέσεις του άλλου, ακόμη και όταν αυτές είναι στην πραγματικότητα διαφορετικές…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης