Casus belli για την ΝΔ η τοποθέτηση δικαστών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Casus belli για την ΝΔ η τοποθέτηση δικαστών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Προαγωγές στη Δικαιοσύνη και υπηρεσιακή κυβέρνηση στις εκκρεμότητες της απερχόμενης κυβέρνησης

Casus belli για την ΝΔ η τοποθέτηση δικαστών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου
Ναι μεν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάτω από το βάρος της πολιτικής ήττας και της μεγάλης ποσοστιαίας διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία κατά τις Ευρωεκλογές, εξήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διεξαγωγή εθνικών-βουλευτικών εκλογών μετά την ερχόμενη Κυριακή (β΄ γύρος εκλογών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού), αλλά την ίδια στιγμή παραμένουν ανοικτά δύο καυτά θέματα.

Το πρώτο είναι οι προαγωγές στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης και ειδικά στον Άρειο Πάγο (πρόεδρος και εισαγγελέας) και το δεύτερο είναι εάν θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές με την παρούσα Κυβέρνηση ή με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα ακρόαση των προεπιλεγέντων υποψήφιων αντιπροέδρων του Άρειου Πάγου από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, λόγω της επικείμενης προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την πλευρά της Βουλής για την κάλυψη των κενών θέσεων του προέδρου του Αρείου Πάγου, του Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα ανακύψουν την 30η Ιουνίου 2019, λόγω συνταξιοδότησης του Βασίλη Πέππα (προέδρου ΑΠ), της Ξένης Δημητρίου (εισαγγελέως ΑΠ) και 3 αντιπροέδρων του ΣτΕ.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η απερχόμενη Κυβέρνηση αρκετά πρόωρα ξεκίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία για τις νέες επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Από την Κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου οι προεπιλεγέντες δικαστές πέρασαν μεν από ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, πριν τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης (εκτός των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου), αλλά το υπουργικό συμβούλιο δεν προχώρησε προ των Ευρωεκλογών στις επιλογές των δικαστών που θα καλύψουν τις κενές θέσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν μετά την 1η Ιουλίου 2019.

Την ίδια στιγμή, νομικοί υποστηρίζουν ότι μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, δεν μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιλογές δικαστών προς κάλυψη κενών θέσεων του μέλλοντος και να δεσμεύσει με τον τρόπο αυτό την όποια κυβέρνηση προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Μάλιστα, τόνιζαν ότι η εσπευσμένη επιλογή δικαστών, κατά την προεκλογική περίοδο, μεταφέρει το πρόβλημα στους ίδιους τους επιλεγέντες δικαστές. Και αυτό γιατί κάτω από τις συγκεκριμένες πολιτικές, μετεκλογικές αλλά ταυτόχρονα και προεκλογικές συγκυρίες, οι επιλεγέντες δικαστές θα ταυτίσουν απόλυτα εφόρου ζωής με το σημερινό κυβερνών κόμμα.

Εξάλλου, κύκλοι της ΝΔ με αφορμή πληροφορίες περί επικείμενων αλλαγών στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, τόνιζαν ότι ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι σε 6 μέρες θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. «Επομένως είναι αυτονόητο ότι για λόγους στοιχειώδους πολιτικής ηθικής δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό, σε περίπτωση κατά την οποία η Κυβέρνηση στο πλαίσιο πανικού που βρίσκεται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, προχωρήσει στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για την τοποθέτηση δικαστών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, όπως και σε αντιπροέδρους του ΣτΕ, τότε η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι άμεση με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο, ενώ θα εξετάσει τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για την άμεση ανατροπή των επιλεγέντων.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Την ίδια στιγμή στο ίδιο πνεύμα έχει κινήθηκε και η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου αναφέρει:

«Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου.

Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου.

Στρατηγική ήττα είναι να μη μπορείς να ελέγξεις τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές. Ούτε την εκλογή του επόμενου ΠτΔ. Ούτε την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Υποχρέωση της Δημοκρατικής Παράταξης που εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής είναι να μετατρέψει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δική της στρατηγική νίκη. Πρώτον, για το μέλλον του τόπου, για τον προγραμματικό προσανατολισμό της χώρας, για την προστασία του Συντάγματος και την αναβάθμιση των θεσμών. Και, δεύτερον, για την έκφραση της ίδιας της ιστορικής Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς ευτελείς απόπειρες εισοδισμού».

Υπηρεσιακή κυβέρνηση ή όχι

Το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα είναι εάν θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση ή όχι.

Το Μαξίμου χθες διαβεβαίωνε ότι θα πάει η χώρα σε εκλογές χωρίς να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρά μόνο με υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις άλλαζε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς έχει στην εποπτεία του ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας που είναι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ο έλεγχος νομιμότητας των υποψηφίων βουλευτών για τη συμμέτοχη τους στα ψηφοδέλτια, κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να επικαλεστεί κάποιο σημαντικό λόγο («προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» όπως προβλέπει το άρθρο 41 του Συντάγματος) για τη προσφυγή στις κάλπες, έτσι ώστε να προχωρήσει ο ίδιος στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, αλλάζοντας μόνο τον υπουργό Εσωτερικών με πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Κατά το παρελθόν ως εθνικοί λόγοι είχαν επικαλεστεί, το Κυπριακό, οι έντονες σχέσεις με την Τουρκία και το Αιγαίο, κ.λπ.

Αντίθετα, εάν ο πρωθυπουργός δεν επικαλεστεί κάποιο σοβαρό λόγο, τότε -αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαντλήσει τα περιθώρια των διερευνητικών εντολών- θα ανατεθεί στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή στην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: η σειρά προβλέπεται από το άρθρο 37 του Συντάγματος) ο σχηματισμός υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει τις βουλευτικές εκλογές.

Η συνταγματική διατύπωση με τη χρησιμοποίηση του διαζευκτικού «ή» δίνει την δυνατότητα επιλογής μεταξύ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, ωστόσο καθορίζει την σειρά επιλογής του προέδρου κατά δικαστήριο.

Παράλληλα, όμως τίθεται ζήτημα αρχαιότητας, δηλαδή αρχαιότητας παραμονής στο βαθμό του προέδρου μεταξύ των επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Χρονικά. μεταξύ των πρόεδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου αρχαιότερος στο βαθμό του προέδρου είναι ο Βασίλειος Πέππας (Άρειος Πάγος) σε σχέση με την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (ΣτΕ). Όμως, ο κ. Πέππας συνταξιοδοτείται την 30η Ιουνίου 2019 και κατά συνέπεια τίθεται εκτός του διαλόγου.

Παράλληλα, μεταξύ των προέδρων του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκης Θεοτοκάτου, αρχαιοτέρα στο βαθμό του προέδρου είναι η δεύτερη.

Τέλος, και εάν ακόμη το κυβερνών κόμμα, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, προχωρήσει στην οριστική επιλογή του νέου προσώπου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν αλλάζει κάτι στο ζήτημα της δυνατότητας επιλογής υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς παραμένουν εν δυναμεί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί οι κυρίες Θεοτοκάτου και Σακελλαροπούλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης