Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα: Ψάχνουν νέο αφήγημα και ποιους θα «καρατομήσουν»  

Αλλάζει στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει τα επιδόματα και μιλάει για ανάπτυξη και μεσαία τάξη - Αλλαγές στο επιτελείο του σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας

Πανικόβλητη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προσπαθεί, εν μέσω σφοδρής κριτικής, αλλά και ανησυχίας για περαιτέρω κατάρρευση στις εθνικές εκλογές, να αλλάξει στρατηγική και προεκλογική ρητορική, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να κάνει και αλλαγές στο επιτελείο του.

Αντιλαμβανόμενη η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μέθοδος των επιδομάτων και των ρουσφετιών σε κάθε κοινωνική ομάδα που περνά από τα υπουργικά γραφεία δεν αποδίδει, ούτε οι περίεργες συμπλεύσεις με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, τον Βασίλη Παϊτέρη και άλλες συμμαχίες βασιζόμενες στην ψηφοθηρία είναι αποτελεσματικές, επιχειρεί να βάλει στη ρητορική της ευρύτερα διακυβεύματα για τη χώρα, κάνοντας ταυτόχρονα και άνοιγμα στη μεσαία τάξη.

Η συνειδητοποίηση των ευθυνών για την εκλογική ήττα είναι μία οδυνηρή διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες έδειξαν να καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα, που οδήγησε στην απώλεια δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είναι σύνθετο και χρειάζεται ανάλυση και ψυχραιμία και όχι αναθέματα, όπως αυτό, που επιμένουν πάντως να λένε κάποια στελέχη περί μη κατανόησης από τους πολίτες των θετικών μέτρων της κυβέρνησης!

Η Κουμουνδούρου λοιπόν αρχίζει να αλλάζει στρατηγική θέτοντας στο προσκήνιο όχι τα «μέτρα για τους πολλούς», όπως ήταν το μότο του πρωθυπουργού στη μάχη για τις ευρωεκλογές, αλλά θέτοντας ως προτεραιότητα και προβάλλοντας «το πρόγραμμα του για την επόμενη 4ετια» - σημείωναν κομματικές πηγές – «με βασικούς άξονες την ενίσχυση της  ανάπτυξης με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών».

Το άνοιγμα ουσιαστικά στη μεσαία τάξη γίνεται με πολιτικούς όρους και όχι με τη μέθοδο των επιδομάτων, όπως επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν στόχος ήταν να προσελκυστούν τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας – τα οποία και εκείνα ανταποκρίθηκαν με συγκράτηση στο εκλογικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μάη.

Η μεσαία τάξη από κοινωνικής άποψης και ο μεσαίος χώρος από πολιτικής οπτικής είναι πλέον στο κέντρο του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρχίζει πλέον να γίνεται κατανοητό ότι από αυτά τα πεδία κρίνονται οι εκλογικές μάχες στην Ελλάδα, κάτι που αγνοούσαν επιδεικτικά όλο το προηγούμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου, όπου και έγινε επίπονη προσπάθεια να μην εκδηλωθούν ανοιχτά όλες οι διαφωνίες και οι κόντρες μεταξύ των στελεχών για τα αίτια της ήττας.

Η στοχοποίηση επιτελικών στελεχών όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Καρτερός, και ο Νίκος Παππάς, είναι δεδομένη, ενώ πολλοί εισηγούνται τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από το προσκήνιο στελέχη, που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Παύλος Πολάκης, ενώ γκρίνιες υπάρχουν και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πετάει διάφορα «αεροπλανικά» τις τελευταίες ημέρες, δείχνοντας ότι δεν έχει καταλάβει καν τι συνέβη την περασμένη Κυριακή. Ήδη στελέχη, όπως ο Νίκος Καρανίκας έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο εδώ και καιρό, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει λύσεις για την ενίσχυση του επιτελείου του με νέα πρόσωπα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr