Διαγνωστικά κέντρα: Με 30 εκατ. ευρώ από τα... σφραγίσματα των παιδιών ψάχνει λύση το υπουργείο Υγείας

Διαγνωστικά κέντρα: Με 30 εκατ. ευρώ από τα... σφραγίσματα των παιδιών ψάχνει λύση το υπουργείο Υγείας

Τα χρήματα της πρότασης Ξανθού για την αύξηση της κλειστής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων προέρχονται από το κονδύλι της πολυδιαφημισμένης από την κυβέρνηση οδοντιατρικής κάλυψης των Ελληνόπουλων

Διαγνωστικά κέντρα: Με 30 εκατ. ευρώ από τα... σφραγίσματα των παιδιών ψάχνει λύση το υπουργείο Υγείας
Η άμεση τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ η "κλειστή" δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού, είναι η νέα πρόταση του υπουργού Υγείας που θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων -μία κρίσιμη συνεδρίαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους καθώς έχουν προηγηθεί δύο άκαρπες συναντήσεις με την ηγεσία της Αριστοτέλους και άλλη μία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, και σήμερα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Δεν θα εξυπηρετούν ούτε τους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ούτε και όσους ζητούν να πληρώσουν τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι ιδιωτικοί φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) βρίσκονται σε απεργία επ´ αόριστον από την περασμένη Δευτέρα ενώ είχε προηγηθεί τριήμερο προειδοποιητικό "λουκέτο" πριν από τις ευρωεκλογές, με βασικό αίτημα τη «διαγραφή» του clawback του β´ εξαμήνου του 2018, ύψους 55 εκατ. ευρώ για τον κλάδο.

Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), μετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Στους ιδιωτικούς φορείς της ΠΦΥ διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ήταν 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο, στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, συγκεκριμένα τώρα καλούνται να καταβάλλουν τα 55 εκατ. ευρώ του β´ εξαμήνου του 2018.

Η προηγούμενη πρόταση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ προς το Συντονιστικό όργανο του κλάδου ήταν να γίνει ανακατανομή του ποσού του clawback στους παρόχους, η οποία δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι απέρριψαν την πρόταση έχοντας προηγουμένως συμφωνήσει ότι...διαφωνούν για την επιβάρυνση που θα καλούνταν να αναλάβουν αναλόγως με τη θέση της επιχείρησης τους και τον τζίρο τους. Μία αναδιανομή των 55 εκατ. Ευρώ πιθανόν να "ανακούφιζε" οικονομικά τα μικρότερα και τα μεσαία ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να επιβάρυνε τα μεγαλύτερα.

Η χθεσινή πρόταση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, ότι θα εγκρίνει την τροποποίηση, και συγκεκριμένα την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ, του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2019, είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη με βάση τον «πήχυ» που διαμόρφωνε το αίτημα του κλάδου για μη καταβολή των 55 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων και πιθανόν διαφωνιών στους εκπροσώπους του κλάδου καθώς το ποσό που τους προτείνεται από το υπουργείο Υγείας είναι περίπου το μισό του ποσού που ήταν η βάση του αιτήματος τους και των κινητοποιήσεών τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που «πρόσφερε» ο υπουργός Υγείας προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που αμαυρώνουν το «τέλειο» προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για τις επιτυχίες στον χώρο της υγείας, προέρχονται από το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ που ειχε προϋπολογιστεί και εγκριθεί για την οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών ηλικίας 6 εως 12 χρόνων στη χώρα, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Το συνολικό κονδύλι ήταν 40 εκατ. ευρω, η δε σχετική δράση είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας με θριαμβευτικό ύφος αρκετές φορές πριν νομοθετηθεί τελικά τον περασμένο Μάρτιο. Ο φιλόδοξος στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ήταν να καλυφθούν 800.000 παιδιά μέσα στο 2019 για οδοντιατρικές εργασίες. Η υπουργική απόφαση για την οδοντιατρική κάλυψη δεν εκδόθηκε ποτέ, και το ποσό των 40 εκατ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα το μόνο κονδύλι που μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα η διοικηση του Οργανισμού για να κλείσει «τρύπες» και «μέτωπα» - μάλιστα λέγεται πως στο τραπέζι των συζητήσεων στον ΕΟΠΥΥ ακούστηκε πως ειναι καλύτερα να διατεθούν παρά να τα βρουν οι επόμενοι...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης