Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα

Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα

Την ίδια ημέρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν για την τουρκική προκλητικότητα, το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» απέπλεε από την Κωνσταντινούπολη για τη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας στην Κύπρο όπου σχεδιάζει να ξεκινήσει τρίμηνες έρευνες στις αρχές Ιουλίου - Σήμερα το τελικό κείμενο των «28» της ΕΕ

Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα
Εκτυλίσσεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για την Ελλάδα. Αρχικά, υπήρξε απογοήτευση σε Λευκωσία και Αθήνα για το προπαρασκευαστικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι αυτό επειδή περιοριζόταν σε απλή καταδίκη των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφραζε, επίσης, την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνοντας τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα Παρασκευή, όμως, αναμένεται να υπάρξει πρόοδος, μετά την σθεναρή πίεση για άμεση εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Ρωσίας για την Κριμαία. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να αποφασιστεί η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η µη περαιτέρω αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συμβουλίου Σύνδεσης (υψηλού επιπέδου) ΕΕ-Τουρκίας και το πάγωμα όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.




Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλέον ακόμα και τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας - ήτοι, «απειλεί» με τη λήψη μέτρων κατά συγκεκριμένων προσώπων ή/και εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελικό κείμενο που υιοθέτησε η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης θα κληθεί να προτείνει συγκεκριµένα, στοχευμένα µέτρα για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων» (σ.σ. «including targeted measures»).









Σε περίπτωση που το τελικό κείμενο των “28” θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω με φράσεις του τύπου «θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην Τουρκία», οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ικανοποιηθούν, όπως σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τίποτα δεν είναι ακόμα δεδομένο. Πραγματοποιείται σκληρή διαπραγμάτευση για κάθε λέξη των Συμπερασμάτων.

Κλείσιμο
Ακόμα και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που βρίσκονταν πολύ κοντά στις θέσεις Λευκωσίας και Αθήνας, μετατοπίστηκαν. Για την ακρίβεια, ρυμουλκήθηκαν από το Βερολίνο, το οποίο δεν επιθυμεί να διαταράξει τις γερμανοτουρκικές εμπορικές σχέσεις. Η Ιρλανδία, αντιθέτως, επέμεινε να υποστηρίζει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα Συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται σε επαφή με την ελληνικής και κυπριακή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, παρά τις εντάσεις δεν έχουν ακόμα ξεγράψει τον Ταγίπ Ενρτογάν, τον οποίο ναι μεν πιέζουν ασφυκτικά, αλλά ταυτόχρονα του χαρίζουν χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ιαπωνία στο τέλος Ιουνίου.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια να διεθνοποιηθεί το ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα εμμένουν στις αναφορές στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου των κρατών-μελών της ΕΕ και ως διέξοδο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Τίποτα, όμως, δεν τελειώνει σήμερα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τις δυο συνόδους του Ιουλίου. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τί θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας ξεκαθάρισε «ότι είμαστε μόνοι μας».




Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα



Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα


Αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί ότι... θα πάρει μέτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης