Ελληνοτουρκικά και κυπριακή ΑΟΖ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των κομμάτων και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας

Λίγα λεπτά μετά τις 15:30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης, που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ, που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκαλείται- και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ είναι η τρίτη στη φετινή χρονιά. Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου, με κύριο αντικείμενο το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίνεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.

Κουμουτσάκος: Περισσότερο σημειολογική, παρά ουσιαστική η αξία της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ

«Ηταν η τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική. Σημειολογική υπό την έννοια ότι ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συγκαλείται για να συζητήσει ζητήματα που δημιουργεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς δεν φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία "ενημερώθηκαν" οι πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. «Από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει εν όψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών».

Ενδεικτικά, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μια από τις ερωτήσεις από τις οποίες ζήτησε απάντηση: «Αν, βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση που πήρε, είπε πως «η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια».

Λοβέρδος: Και η ανευθυνότητα έχει όρια!

Ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εκπροσωπώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση που συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας και των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν.

Ο κ. Λοβέρδος επιρρίπτει βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει σe ανακοίνωσή του ότι, αν και η κυβέρνηση γνώριζε ότι επίκεται γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, επί επτά μήνες δεν έκανε κάτι, πέρα από το να μελετά τα μέτρα αντιμετώπισης.

Παράλληλα, αναρωτιέται γιατί δεν εξηγήθηκε ποτέ τι συνέβη στο ΚΥΣΕΑ και για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά.

Η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου:

Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει.

Σήμερα ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης.

Δηλαδή επί επτά μήνες τί έκανε;

Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιό λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ;

Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών;

Και ακόμη για ποιό λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις.

Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr