Αυτό είναι το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» που έθεσε σε λειτουργία το Μαξίμου

Μέσα από την λειτουργία του θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου - Δείτε την παρουσίαση του «ΜΑΖΙ» μέσα από το πρόγραμμα «Επόμενη Ημέρα» που μοιράστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο

Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που βασίζεται στην δημιουργία και λειτουργία του Μηχανισµού Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου ανακοίνωσε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . Σκοπός του όπως εξήγησε είναι η συστηματική συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των Υπουργείων και η έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρµογής του.

Το εγχείρημα αυτό θα στηριχθεί σε έναν μεγάλο βαθμό στο νέο πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ» μέσα από το οποίο θα δρομολογηθεί ο συντονισμός και η καθημερινή παρακολούθηση της πορείας του κυβερνητικού έργου.

Πιο συγκεκριμένα, το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ θα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα / ενέργειες που συνθέτουν το Κυβερνητικό Πρόγραµµα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις. Επίσης, θα προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια Υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς. Ελέγχει τον προγραµµατισµό κάθε δράσης µε βάση τον προγραµµατισµένο χρονοδιάγραµµα και περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε Προγράµµατος. Τέλος υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράµµατος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της 4ετίας.

Δείτε την παρουσίαση του ΜΑΖΙ μέσα από το πρόγραμμα Επόμενη Ημέρα για την υποστήριξη και Παρακολούθηση Κυβερνητικού Έργου



Φάκελοι σε όλους τους υπουργούς

Έναν εξατομικευμένο φάκελο με τις προτεραιότητες για κάθε υπουργείο, αλλά και τις εκκρεμότητες που παραλαμβάνουν από την προηγούμενη κυβέρνηση, έλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, που συνεδρίασε σήμερα  για πρώτη φορά.

Ο φάκελος που παρέλαβε κάθε υπουργός περιλαμβάνει τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό για τον αντίστοιχο τομέα ευθύνης του, με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως εξήγησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της εισήγησής του. Στο φάκελο περιλαμβάνεται επίσης  το πρόγραμμα Δράσης μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και ένα έντυπο για προτάσεις και σκέψεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.



«Η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορετικότητα, εμπειρότεροι και νεώτεροι βρισκόμαστε δίπλα δίπλα στο ίδιο τραπέζι» σημείωσε και ευχαρίστησε τους υπουργούς γιατί αποδεικνύουν «ότι πάνω από τις επαγγελματικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα». «Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο αλλά και με τις εκκρεμότητες και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Μαζί και το πρόγραμμα Δράσης μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και ένα έντυπο για προτάσεις και σκέψεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το στίγμα της νέας κυβέρνησης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς και υφυπουργούς του, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Τεταρτης.

Στο έγγραφο που διανεμήθηκε, με τίτλο «Επόμενη ημέρα: Υποστήριξη και Παρακολούθηση Κυβερνητικού Έργου» περιγράφονται οι βασικές αρχές και η φιλοσοφία διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η λειτουργία υποστήριξης και παρακολούθησης του Κυβερνητικού έργου και τα βασικά μεγέθη του Κυβερνητικού Προγράμματος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι κανόνες λειτουργίας του επιτελικού σχήματος διακυβέρνησης, οι προτεραιότητες για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων και ο σκοπός της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, ανέλαβε δράση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και έκανε την αντίστοιχη παρουσίαση με προβολή pdf.

Σύσταση Προεδρίας της κυβέρνησης που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο

Κομβικό ρόλο στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα έχει η Προεδρία της κυβέρνησης, που θα συσταθεί, με δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «ΜΑΖΙ».

Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, η Προεδρία της κυβέρνησης στόχο έχει τον συντονισμό και την υποστήριξη του έργου των υπουργείων, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Μηχανισμός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Οι βασικές αρχές του μοντέλου διακυβέρνησης

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης δίνει έμφαση στη συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στα υπουργεία και τους γενικούς γραμματείς, αλλά και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, τόσο ως προς τους στόχους και τα αποτελέσματα, όσο και ως προς τα απτά αποτελέσματα που θα έχει το έργο στην κοινωνία.

Με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Γεραπετρίτης, η φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης προσδιορίζεται από τις εξής βασικές αρχές:

  • Συνεχής επικοινωνία µε τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος µέσω ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.
  • Αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
  • Χρήση δεικτών αποτελεσµατικότητας και απτών αποτελεσµάτων στην κοινωνία και την οικονοµία µέσω διεθνών µοντέλων.
  • Επικοινωνία του έργου της κυβέρνησης και απόλυτη διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πλάνου υλοποίησής του.

Το επιτελικό σχήμα διακυβέρνησης θα υπακούει στους εξής κανόνες:

  • Κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.
  • Νοµοθετικός και κανονιστικός προγραμματισμός έτους καθώς και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων.
  • Ετήσια απολογιστική έκθεση νοµοθετικής παραγωγής.
  • Σύνταξη νοµοσχεδίων, κατόπιν εισήγησης αρµόδιων υπουργείων, στη Γ.Γ. Νοµοθετικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.
  • Εκ των υστέρων ανάλυση επίπτωσης πολιτικών µετά την εφαρµογή τους.
  • «Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων»


Καθιερώνονται ασυμβίβαστα για υπουργούς και συγγενείς τους

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η «Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων» η οποία προβλέπει:

  • Τον δραστικό περιορισμό στον αριθμό μετακλητών υπαλλήλων/συμβούλων
  • Την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς.
  • Την απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας για όλο το κυβερνητικό σχήµα, συμπεριλαμβανομένων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.
  • Την απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης µε το Δημόσιο για όλο το κυβερνητικό σχήμα, συμπεριλαμβανομένων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, καθώς και για τους συζύγους και τα προστατευόμενα τέκνα τους.


Η δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης


Συγκροτείται η Προεδρία της Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό:

Την υποστήριξη του έργου των υπουργείων.
Τον συντονισµό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
Την υποστήριξη στο νοµοπαρασκευαστικό έργο.
Ο συντονισµός των υπουργείων οµαδοποιείται σε οµοιογενείς δράσεις.

Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Συντονισµού Κυβερνητικού Έργου, που επικοινωνεί με τις Γ.Γ. Συντονισµού Εσωτερικών Πολιτικών, Γ.Γ. Συντονισµού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Γ.Γ. Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Τα ομοειδή υπουργεία είναι: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άµυνας, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Υγείας.

Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα υπουργεία: Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Τουρισµού-Πολιτισµού και Αθλητισµού, Υποδοµών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιτελική δοµή Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης «ΜΑΖΙ» περιλαμβάνει: Α' Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Β' Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Γραφείο Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Διεύθυνση Αναλύσεων και Διαβούλευσης

Δημιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του.

Κύρια δομικά στοιχεία του είναι:

Αναλυτικό πρόγραμμα µε σαφείς στόχους, δράσεις και έργα.
Κεντρική δοµή υποστήριξης, παρακολούθησης και συντονισµού υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης.
Σύνδεσµος της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανά υπουργείο για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.
Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστηµα Παρακολούθησης (ΜΑΖΙ).
Διαδικασία επικαιροποίησης σε ετήσια βάση από κάθε υπουργείο (το τελευταίο τρίµηνο κάθε έτους).
Το Πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ»

Το ΜΑΖΙ αποτελεί το νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστηµα για τον συντονισµό του κυβερνητικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα/ενέργειες που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις. Προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς και ελέγχει τον προγραμματισμό κάθε δράσης µε βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράμματος και υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράμματος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της τετραετίας.


Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση με ΚΛΙΚ ΕΔΩ


  • Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες ανά υπουργείο

    Στον φάκελο που παρέλαβε κάθε υπουργός, περιλαμβάνεται ο εξαμηνιαίος σχεδιασμός για τον τομέα ευθύνης, με βάση τις 12 κεντρικές στρατηγικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε στρατηγική επιλογή αντιστοιχούν στόχοι, που θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένων ενεργειών. Οι υπουργοί σε πρώτη φάση καλούνται να προχωρήσουν στη διευθέτηση των άμεσων κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ενώ περιλαμβάνονται ενδεικτικά και μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς. 
  • Υπουργείο Οικονομικών

    Στρατηγικές Επιλογές

    Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
    Αξία στην ακίνητη περιουσία
    Διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
    Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους
    Σύγχρονο Κράτος λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

    Στόχοι

    Διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας
    Ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
    Ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων
    Ενίσχυση ρευστότητας
    Διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
    Ενίσχυση του περιβάλλοντος ψηφιακής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας
    Καλύτερες υπηρεσίες με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη
    Μείωση της επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
    Μείωση διοικητικών και φορολογικών βαρών στην ακίνητη περιουσία

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας
    Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων
    Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
    Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
    Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.
    Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
    Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
    Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
    Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
    Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
    Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
    Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).
  • Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
  • Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ  από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
    Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12500 υπαλλήλους
    Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.
    Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ 
    Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.
    Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 
    Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.
    Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.
    Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.
    Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022)
    Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα
    Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ
  • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20% 
    Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020

    Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

    Στρατηγικές Επιλογές
  • Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
    Διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
    Σύγχρονο Κράτος λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

    Στόχοι
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων
    Απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων
    Ενίσχυση ρευστότητας
    Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
    Διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
    Στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
  • Εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού
    Βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.
    Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.
    Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
    Επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.
    Θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες.
    Σχεδιασμός νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
    Διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).
    Δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.
    Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
    Υλοποίηση δράσεων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
    Έγκαιρη ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
    Πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για τις αδειοδοτήσεις.
    Απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με επανεξέταση της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και ολοκλήρωση της νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων.


    Υπουργείο Εξωτερικών

    Στρατηγικές Επιλογές
  • Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο 

    Στόχοι
  • Προώθηση των εθνικών συμφερόντων με ενίσχυση του ρόλου της διπλωματίας
    Ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
  • Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ, με ουσιαστική συμβολή στην θεσμική συζήτηση για την επόμενη ημέρα (Brexit, άμυνα κ.ά.).
    Ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας μας με παραδοσιακούς συμμάχους, και ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας με όρους αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος.
    Επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία.
    Σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
    Περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
    Ενοποίηση των επιμέρους δομών για την εξωστρέφεια σε έναν ενιαίο φορέα (Δημιουργία δομής στο Υπ. Εξωτερικών). 
    Στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ταχεία επιστροφή ΦΠΑ, ωράριο τελωνείων κλπ).

    Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Στρατηγικές Επιλογές

    Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα

    Στόχοι

    Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα
    Καλύτερος έλεγχος συνόρων και διαχείριση του μεταναστευτικού
    Αποτελεσματική πολιτική προστασία

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Μεταφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα Υπουργεία.
    Αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας με: 
    Ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ
    Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας
    Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας “Δέλτα” και της ομάδας “Δίας”
    Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς
    Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο
    Άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς
    Προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.
    Αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερος έλεγχος συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών - χερσαίες και θαλάσσιες - με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX. Λειτουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
    Λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
    Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
    Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Αποτελεσματικός σχεδιασμός, υλοποίηση μέτρων πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης.

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Στρατηγικές Επιλογές
  • Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα

    Στόχοι
  • Εγγύηση της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    • Εξασφάλιση επάρκειας αμυντικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική υπεροχή του αμυντικού εξοπλισμού και στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.
      Θεσμοθέτηση ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοκρατική ιεραρχική εξέλιξη. 
      Στρατιωτική θητεία: Απόκτηση και πιστοποίηση δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες στους νέους για τη συνέχεια της ζωής τους.
      Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Ενθάρρυνση των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα, και υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.

      Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

      Στρατηγικές Επιλογές

      Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων 

      Στόχοι

      Πρωτοβάθμια και  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο
      Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
      Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

      Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

      Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου – Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.
      Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.
      Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.
      Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων 
      Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
      Ενίσχυση ειδικής αγωγής.
      Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.
      Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

      Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

      Στρατηγικές Επιλογές

      Διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
      Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζομένων-επιχειρήσεων
      Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους

      Στόχοι
    • Αντιμετώπιση Δημογραφικού – Στήριξη Οικογένειας
      Βιώσιμο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα 
      Περισσότερες προοπτικές και ασφάλεια για τους εργαζόμενους
      Αύξηση των μισθών ιδιωτικού τομέα με βάση την πραγματική πορεία της οικονομίας
      Μείωση της επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
      Εργαζόμενοι συμμέτοχοι στην επιτυχία των επιχειρήσεων
      Στήριξη των ανέργων και ταχεία επιστροφή τους στην αγορά εργασίας
      Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
      Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία


      Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
    • Ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. 
      Αναδιάρθρωση ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων. Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας.
      Συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. 
      Ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων.
      Διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.
      Κίνητρα για επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζομένους τους.
      Αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΕΔ και αύξηση του προϋπολογισμού κατά € 200 εκ. επιπλέον το χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας με επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής.
      Ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αύξησή του στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας 800.000 συμπολίτες μας.
      Κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.
      Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
      Μετατροπή του ΕΦΚΑ σε μοναδικό φορέα παροχής συντάξεων.
      Εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
      Εφαρμογή των τριών πυλώνων του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

      Υπουργείο Υγείας

      Στρατηγικές Επιλογές

    • Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες

      Στόχοι
    • Ενημέρωση και πρόληψη για όλους
      Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους
      Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας
      Σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου
      Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην υγεία

      Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
    • Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
      Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο
      Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.)
      Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες
      Κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.)
      Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
      Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
      Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
      Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
      Ενίσχυση των νοσοκομείων με: 
      1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα
      2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.
      Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.
      Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
      Εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

      Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

      Στρατηγικές Επιλογές
    • Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
      Αξία στην ακίνητη περιουσία
      Προστασία περιβάλλοντος, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη

      Στόχοι
    • Διασφάλιση της επαρκούς ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας σε εύλογο κόστος 
      Απεξάρτηση από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και μεγαλύτερη αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
      Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση
      Χωροταξική πολιτική που προστατεύει το περιβάλλον, προωθεί τις επενδύσεις και δίνει αξία στην περιουσία μας
      Στήριξη έργων ενεργειακών υποδομών 

      Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
    • Άμεση εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ
      Αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού
      Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης
      Ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτυών φυσικού αερίου
      Επανεκκίνηση της αγοράς ΑΠΕ
      Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. 
      Υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονα συστήματα και τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης.
      Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς 
      Ολοκλήρωση του 45% των κτηματολογικών χαρτών.
      Επικύρωση (ratifying) δασικών και κτηματολογικών χαρτών 

      Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

      Στρατηγικές Επιλογές

      Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
      Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο

      Στόχοι

      Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
      Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας
      Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
      Επέκταση μοντέλου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και σε άλλα μουσεία της χώρας.
      Επέκταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης, λειτουργία πωλητηρίων, αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και προβολής των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και μουσείων.
      Σχεδιασμός και υλοποίηση ενεργειών που θα προβάλουν τις πολιτιστικές αξίες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας.
      Δημιουργία διαδραστικών χαρτών/ημερολογίων και καινοτόμων διαδικτυακών εκστρατειών, με τη συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών φορέων.
      Εισαγωγή νέου πλαισίου για ιδιωτικές πολιτιστικές χορηγίες.
      Εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα.

      Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Στρατηγικές Επιλογές

    Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα
    Σύγχρονο Κράτος λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

    Στόχοι

    Αποτελεσματική και ανεξάρτητη δικαιοσύνη 
    Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα
    Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
Κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ' και νέο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων.
Τροποποιήσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συμπεριλαμβανομένων και των τρομοκρατών.
Θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
Δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από τη λειτουργία των δικαστηρίων.
Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, και ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών.


  • Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
Διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
Υιοθέτηση όλων των συστάσεων της επιτροπής GRECO σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

  • Υπουργείο Εσωτερικών
  • Στρατηγικές Επιλογές
  • Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
    Προστασία περιβάλλοντος, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη
    Σύγχρονο Κράτος λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

    Στόχοι

    Επιτελικό Κράτος
    Δίκαιο εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα
    Αυτοδύναμη και αυτοτελής Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη
    Καλύτερες υπηρεσίες με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές. Δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή. 
    Αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής στους δήμους. Άμεση τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων.
    Μεταφορά ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
    Εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης και κατάρτιση ατομικού πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης
    Ενίσχυση της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς με νέο απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο.

    Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς

  • Ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής για θέσεις ευθύνης.
    Επιλογή Διοικητικών Γραμματέων.
    Ψηφιοποιημένα οργανογράμματα, συνδεδεμένα με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

    Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Στρατηγικές Επιλογές
  • Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
    Αξία στην ακίνητη περιουσία
    Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα
    Σύγχρονο Κράτος λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

    Στόχοι
  • Σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη
    Απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων
    Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα
    Στήριξη έργων υποδομών εθνικής προτεραιότητας

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
  • Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της Διαύγειας ώστε να λειτουργεί ως το κεντρικό αποθετήριο όλων των αποφάσεων όλης της δημόσιας διοίκησης και ως δημόσιο λεξικό προτύπων αποφάσεων. Απόδοση και DOI (digital object identifier) σε όλες τις νέες αναρτήσεις και πληρης διαλειτουργικότητα με ΚΗΜΔΗΣ & ΕΣΗΔΗΣ.
    Δημιουργία ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
    Δημιουργία εσωτερικής εφαρμογής τύπου Διαύγειας με διαβαθμισμένη πρόσβαση για ανάρτηση όλων των αποφάσεων που αφορούν διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες εσωτερικά στη δημόσια διοίκηση σε ηλεκτρονική μορφή
    Δημιουργία μονάδας ώθησης (nudge unit) στους κόλπους της γενικής γραμματείας ψηφιακής διακυβέρνησης με έμφαση στον ανασχεδιασμό διαδικασιών και στην κατάργηση εγγράφων 
    Δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου εγγράφων και σχετικής πύλης/εφαρμογής
    Διεύρυνση εγγράφων και υπηρεσιών που τα ΚΕΠ μπορούν να εξυπηρετήσουν και απλοποίηση διαδικασιών για ζητούμενα έγγραφα
    Ενιαία υπηρεσία αλλαγής πιστοποιημένης ταχυδρομικής διεύθυνσης πολιτών και επιχειρήσεων προς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
    Επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί  το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου.
    Ηλεκτρονική εγγραφή στο Ληξιαρχείο για κάθε γέννηση παιδιού, αυτόματη απόκτηση ΑΜΚΑ, εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και λήψη τυχόν επιδομάτων
    Κανονικοποίηση των βασικών πεδίων που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε όλα κεντρικά μητρώα του ελληνικού δημοσίου με παράλληλη θεσμοθέτηση λεξικών που θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά  από όλα τα μητρώα
    Πλήρης διαλειτουργικότητα Μητρώων και δημιουργία μιας συνολικότερης υποδομής (πχ. Μοντέλο Μάλτας) και καθολική μεταφορά στοιχείων (roll-out) ώστε εν τέλει να υπάρχει μοναδική ταυτοποίηση δεδομένων ανά πολίτη
    Σταδιακή κατάργηση πιστοποιητικών και ηλεκτρονική αναζήτηση των συχνότερα χρησιμοποιούμενων πιστοποιητικών από την δημόσια διοίκηση και όχι από τους πολίτες (Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, ΟΑΕΔ, κλπ)
    Ταυτότητες με "ψηφιακή διάσταση" καθώς οι πολίτες θα τις χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες. Δημιουργία ψηφιακών ταυτοτήτων eIDAS εντός του υφιστάμενου διαγωνισμού.
    Ψηφιοποίηση εγγράφων που παρέχονται σήμερα από τα ΚΕΠ
    Δημοσίευση Εθνικής Στρατηγικής Ανοικτών Δεδομένων
    Υλοποίηση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης μέσω της ενιαίας αρχιτεκτονικής των πληροφοριών που αφορούν πολίτες και επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    Αυτόματη πιστοποιημένη καταχώρηση στοιχείων από πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών σε πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου με βάση προδημοσιευμένα πρότυπα ώστε να μην απαιτείται η συχνή καταχώρηση των ίδιων στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων στα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου χειρωνακτικά
    Αυτόματη αναζήτηση των στοιχείων που απαιτεί η νομοθεσία έτσι ώστε να καταργηθεί η προσκόμιση του εκκαθαριστικού και άλλων δικαιολογητικών που απαιτούνται καθημερινά από επιχειρήσεις και εκδίδονται από πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου
    Ηλεκτρονική Υπεύθυνη δήλωση ή Εξουσιοδότηση
    Συγχρονισμός και επικαιροποίηση όλων των στοιχείων των ασφαλισμένων που υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή
    Ευρύτερη εθνική στρατηγική για το 5G η οποία θα πρέπει να δημοσιευτεί στις αρχές του 2020, διότι εντός του 2020 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του φάσματος


    Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς

    Εθνική πύλη για την κωδικοποίηση και τη μεταρρύθμιση της εθνικής νομοθεσίας 
    Διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος για τη Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
    Ψηφιοποιημένα οργανογράμματα, συνδεδεμένα με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης)


    Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

    Στρατηγικές Επιλογές

  • Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
    Σύγχρονο Κράτος λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

    Στόχοι
  • Βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών
    Στήριξη έργων εθνικής προτεραιότητας
    Καλύτερες υπηρεσίες με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη
     
    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
  • Νέα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσής τους:
    Εισαγωγή «Προτάσεων καινοτομίας» (unsolicited proposals) με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα.
    Ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας για ένταξη των έργων στον εθνικό σχεδιασμό.
    Δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Υποδομών», για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρησή των υποδομών.
    Επίβλεψη Δημοσίων Έργων και από τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα τον τύπο του έργου και την διαθεσιμότητα του δημοσίου.
    Κατοχύρωση της δημόσιας διαβούλευσης και θωράκιση των έργων εθνικής εμβέλειας και δημοσίου συμφέροντος από ανώφελες δικαστικές εμπλοκές.
    Παρατηρητήριο απαλλοτριώσεων
    Έργα εθνικής προτεραιότητας:
    Ολοκλήρωση κεντρικού οδικού δικτύου
    Ολοκλήρωση Ε65 
    Βόρειος Οδικός άξονας Κρήτης 
    Πάτρα-Πύργος
    Ολοκλήρωση οδικών διασυνδέσεων
    Αγρίνιο - Ιονία Οδός
    Δράμα - Εγνατία
    Ε75 – Γιαννιτσά - Έδεσσα – Ε65
    Ιωάννινα – Κακαβιά
    Καρπενήσι - Λαμία
    Δια - περιφερειακό οδικό σύστημα Αττικής
    Ελευσίνα – Υλίκη 
    Επέκταση Αττικής Οδού προς Λ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό
    Υποθαλάσσια Σαλαμίνας
    Ολοκλήρωση έργων Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης
    Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Βεϊκου – Γουδή 
    Προεκτάσεις Μετρό Αθήνας (Περισσός, Κατεχάκη)
    Ολοκλήρωση Μετρό Θεσσαλονίκης
    Επεκτάσεις Μετρό Θεσσαλονίκης
    Σιδηροδρομικά έργα
    Ολοκλήρωση συστημάτων (ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλε-διοίκησης)
    Αναβάθμιση και Συντήρηση εθνικού και προαστιακών δικτύων
    Ρίο – Νέο λιμάνι Πάτρας
    Αναβάθμιση της γραμμής Θεσ/νίκη-Αλεξανδρούπολη (νέα πεδινή χάραξη Θεσ/νίκη–Καβάλα)
    Αναδιάταξη και βιώσιμη χρηματοδότηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών


    Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

    Στρατηγικές Επιλογές

    Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές

    Στόχοι

    Ναυτιλία: Η χώρα μας ακόμα πιο ισχυρή παγκοσμίως
    Ειδική μέριμνα και αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των νησιών

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Κίνητρα για να γίνει η ελληνική σημαία ξανά ελκυστική, πρωτίστως για τους Έλληνες πλοιοκτήτες
    Κίνητρα για την προσαρμογή των πλοίων μας στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα
    Επαρκής στελέχωση των λιμανιών και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.
    Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές που θα παρέχουν προγράμματα σπουδών υψηλής ποιότητας, αλλά και από ανταγωνιστικές ιδιωτικές σχολές.
    Κατάρτιση και εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά.


    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Στρατηγικές Επιλογές

    Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές

    Στόχοι

    Νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα Κ.Α.Π.
    Εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς
    Μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα
    Αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων 

    Υπουργείο Τουρισμού

    Στρατηγικές Επιλογές
    Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές

    Στόχοι

    Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).
    Επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα
    Επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες
    Κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους.
    Εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του "brand name" της χώρας.
    Συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.α.)
    Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου (silver economy)


    Υπουργός Επικρατείας

    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
  • Νόμος για το Επιτελικό Κράτος
    Συνταγματική Αναθεώρηση 


    Υφυπουργός & Γ.Γ. Συντονισμού

    Στρατηγικές Επιλογές

    Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
    Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα
    Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο

    Στόχοι
  • Εγγύηση της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας
    Βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών
    Στήριξη έργων εθνικής προτεραιότητας
    Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας


    Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

    Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων (Κατάργηση ΚΥΣΕΑ)
    Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Υποδομών, Δικτύων και Φυσικών Πόρων
    Διαχείριση και παρακολούθηση των υποδομών από μια ειδική επιτροπή, δίπλα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα έργα να εγκρίνονται από το αρμόδιο πάντα υποσύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου.
    Σχεδιασμός και υλοποίηση ενεργειών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, που θα προβάλουν τις πολιτιστικές αξίες και τα επιτεύγματα της χώρας, με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
    Επιτάχυνση των διαδικασιών για την επένδυση του Ελληνικού:
    Προετοιμασία και έκδοση των 3 βασικών ΚΥΑ.
    Μεταφορά όσων δραστηριοτήτων παραμένουν στον χώρο.
    Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη σύμβαση του καζίνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr