Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου

Ο Κύπριος πρόεδρος ετοιμάζει ήδη την απαντητική επιστολή στην οποία θα σημειώνει ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες - Τη λύπη του εκφράζει ο ηγέτης του ψευδοκράτους

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου
Έχει ήδη αρχίσει η προεργασία για την ετοιμασία της επιστολής που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα αποστείλει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και στους άλλους αποδέκτες της πρότασης του κ. Ακιντζί για το θέμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.

Σημείωσε πως στόχος είναι με την απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη να δοθεί το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες, που επαναβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη θα επεξηγηθούν ένας προς ένας οι λόγοι απόρριψης της πρότασης του κ. Ακιντζί, είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως σε αυτήν θα γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους ενεργειακούς πόρους, στην ψήφιση της νομοθεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και στο γεγονός ότι η Λευκωσία κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της και έχει κατ’ επανάληψη καλέσει, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση, την Τουρκία σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως ενδεχομένως η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη να μεταφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί, δηλαδή μέσω της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς να του αποστείλουν γραπτώς τις τοποθετήσεις/αναλύσεις που οι ίδιοι έκαναν κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ τους έδωσε αντίγραφα των επιστολών που ο ίδιος έστειλε τον Ιούνιο στον ΓΓ του ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το θέμα της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών πως ο ίδιος διαβίβασε στην κ. Λουτ την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια επίσκεψή της στην Κύπρο, και είπε πως αναμένει νεότερα από αυτήν. Πιθανή επίσκεψη της κ. Λουτ στο νησί τοποθετείται πάντως στις αρχές Αυγούστου.

Εξάλλου ερωτηθείσα για τη στάση της Μόσχας κατά των μέτρων της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, λόγω των ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή εκφράστηκε με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο στην εφημερίδα Izvestia, άλλη κυβερνητική πηγή σημείωσε πως η αντίδραση αυτή είναι αναμενόμενη, νοουμένου ότι η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις και κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εκφράζει τη λύπη του ο Ακιντζί

Τη λύπη του για το γεγονός ότι η πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη πως είναι έκπληκτος από τους λόγους της απόρριψης της πρότασής του που στοχεύει, όπως υποστήριξε, στη μετατροπή του τομέα των υδρογονανθράκων σε πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να καθησυχάσει τις εντάσεις.

Κλείσιμο
"Στο ανακοινωθέν τους υποστήριξαν ότι η πρότασή μας `στοχεύει να εκτρέψει την προσοχή από τον στόχο της λύσης και της ουσίας του Κυπριακού` και `δεν υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού`", ανέφερε.

Είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που επιθυμεί πιο πολύ τη λύση στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν, όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο κόστος από το στάτους κβο. Ανέφερε πως αυτό το απέδειξαν όχι μόνο στα λόγια αλλά και στο δημοψήφισμα του 2004 και στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά το 2017.

Ο λόγος που δεν είχαμε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση δεν είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά η ελληνοκυπριακή, που απορρίπτει την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στη λήψη αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα των υδρογονανθράκων, οι προτάσεις μας αφορούν τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος των δυο κοινοτήτων, ανέφερε, σημειώνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά χειρίζεται μονομερώς αυτό το θέμα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους.

Η συνεργασία στο πλαίσιο μιας κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες θα έχει αντίκτυπο που δεν θα αποτρέψει τη λύση αλλά θα κάνει πιο σύντομη τον δρόμο προς αυτήν, ανέφερε.

Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή ηγεσία προτιμά την πολιτική των εντάσεων από τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για λύση, υποστήριξε.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στάση δεν υπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης