Τραβάνε το «σκοινί» οι Τούρκοι - Μιλάνε για πέντε νησιά που εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα

Τραβάνε το «σκοινί» οι Τούρκοι - Μιλάνε για πέντε νησιά που εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα

Τα πεντε αυτά νησιά στα οποία αναφέρονται είναι η Γαύδος, το Γαϊδουρονήσι, το Κουφονήσι, ο Δίας και οι Διονυσάδες - Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει και νέο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο - Την ίδια ώρα Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος στέλνουν μήνυμα ενότητας και στρατηγικής συνεργασίας στην Μεσόγειο

Τραβάνε το «σκοινί» οι Τούρκοι - Μιλάνε για πέντε νησιά που εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα
Κύκλοι του τουρκικού κατεστημένου ασκούν στον Ταγίπ Ερντογάν κριτική για «την υποχωρητική στάση του έναντι της Ελλάδος»! Φτάνουν στο σημείο, μάλιστα, να υποστηρίζουν ότι με την συμπεριφορά του αυτή έχει οδηγήσει «σε αποδοχή τετελεσμένων εις βάρος της Τουρκίας». Πρόκειται για πρώην αξιωματικούς και διπλωμάτες, οι οποίοι όλο και αυξάνουν τις πιέσεις, με στόχο να προκληθεί θερμό επεισοδίο με την Ελλάδα για το μοίρασμα των κοιτασμάτων του Αιγαίου.

Αυτοί βρίσκονται πίσω και από το τελευταίο προκλητικό δημοσιεύμα, στο οποίο αναφέρεται πως «Η Τουρκία έχει χάσει 92.000 τ.χλμ από την υφαλοκρηπίδα της και την κυριαρχία της επι συγκεκριμένων νησιών λόγω της επιστολής που κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2019». Είναι οι ίδιοι κύκλοι, που από τον περασμένο Απρίλιο υποστήριζαν μέσω δημοσιευμάτων και δημοσίων παρεμβάσεων ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα πέντε νησιά και η Τουρκία το έχει αποδεχθεί. Τα πεντε αυτά νησιά, που σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του τουρκικού ΥΕΘΑ Ουμίτ Γιαλίμ εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα είναι: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δίας και Διονυσάδες.

Υπό αυτο το κλίμα, πολλαπλά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν από την Αθήνα προς την Τουρκία, αναφορικά με τις παραβιάσεις και τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να θέσει κόκκινες γραμμές, αποτρέποντας ένα θερμό επεισόδιο, αλλά και διατηρώντας τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, δήλωσε ότι «την ώρα που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές συνιστούν τελικά μέτρα κατεδάφισης της εμπιστοσύνης και ως τέτοια τα βλέπουμε». Χαρακτήρισε «παράνομες» τις εξορύξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας πως η συμπεριφορά αυτή πλέον έχει καταστεί αντιληπτή από όλους τους συμμάχους διεθνώς.

Παράλληλα, μήνυμα ενότητας και στρατηγικής συνεργασίας στην Μεσόγειο έστειλαν από την Αθήνα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, παρουσία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, πλήρης στήριξη των Ελληνικών και Κυπριακών θέσεων για τα ενεργειακά και επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος συμφωνήθηκαν στην χθεσινή πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη των τριών χωρών. Σε δηλώσεις του ο Κώστας Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Δεν πρόκειται», τόνισε «για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».


Η Άγκυρα, ορμώμενη και από την πολιτική απομόνωση, στην οποία έχει περιέλθει-κατά πολλούς αυτοεξοριστεί- συνέχισε και χθες τις προκλήσεις. Τα δύο τουρκικά πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλο ένα πλοίο αυτόν το μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής, η Άγκυρα έχει αποστείλει δύο πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», αλλά και ένα ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτικό των προθέσεών της είναι ότι έχει επενδύσει πάνω από ένα δις δολάρια για τα πλωτά γεωτρύπανα της, συνεχίζοντας να πιέζει ασφυκτικά την Κύπρο από βορρά και νότο.

«Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στις έρευνες από τα τέλη του Αυγούστου», σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ. Με ανάρτηση του στο Twitter, μάλιστα, χαρακτήρισε το πλοίο Γιαβούζ ως «το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες».

Μεταξύ άλλων, ο Ντονμέζ πραγματοποίησε και επίσκεψη στα Κατεχόμενα για συνομιλίες με την κατοχική ηγεσία, ενώ στη συνέχεια μετέβη για επιθεώρηση στο γεωτρύπανο, που σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας. Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια. Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι «η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος». «Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Παράλληλα, φαίνεται να βρίσκεται μία κοινή γραμμή και μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον στη Συρία. Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συστήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» για τον συντονισμό και τη διαχείριση της ζώνης ασφαλείας που σχεδιάζεται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μια ημέρα μετά τις νέες τουρκικές απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον των Σύρων Κούρδων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης