Μητσοτάκης - Μακρόν: Το «ταμείο» της συνάντησης και επόμενος σταθμός Βερολίνο

Στο τρίπτυχο  επενδύσεις-ασφάλεια-σταθερότητα επενδύει στον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών του επαφών ο πρωθυπουργός - Πρώτος στόχος να επανασυστήσει την Ελλάδα  ως χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε 

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ήταν εμφανές και από τα εθιμοτυπικά στιγμιότυπα και από τις κοινές δηλώσεις, αλλά και από τις κυβερνητικές διαρροές που ακολούθησαν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Εξάλλου, αυτό ήταν και το αναμενόμενο.


Η επίσκεψη αυτή δεν συνοδευόταν από μία λίστα ελληνικών αιτημάτων, την οποία όφειλε να αποδεχθεί ή να απορρίψει ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει την τακτική επιλογή να πραγματοποιήσει τον παρθενικό κύκλο επαφών του, αφήνοντας στην άκρη το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς, είχε συνείδηση πως το ζήτημα αυτό συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου κατά πάσα πιθανότητα θα εισέπραττε άμεση ή έμμεση άρνηση από τους συνομιλητές του, ειδικά από την Άγκελα Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει στη συνέχεια. Αποφεύγοντας δεξιοτεχνικά μια πολιτική ήττα, άφησε το ζήτημα αυτό για αργότερα. Αντιθέτως, ως άμεσο στόχο έθεσε να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ολλανδό πρωθυπουργό αφ’ ενός για την πρόθεση της κυβέρνησής του να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αφ’ ετέρου να προωθήσει άμεσα μία δέσμη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.


Θέλοντας, λοιπόν, να επανασυστήσει την Ελλάδα στους «μεγάλους» της Ευρωζώνης και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να θέσει αιτήματα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μακρόν εστίασε στο τρίπτυχο: επενδύσεις-ασφάλεια-σταθερότητα. Στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αποφασισμένος να βρεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου, με τον οποίο τον ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα τον χωρίζουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ενισχύσει περαιτέρω τις παραδοσιακά πολύ καλές διμερείς σχέσεις και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε στον συνομιλητή του το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα το νομοθετικό έργο που έχει δρομολογήσει και θα δρομολογήσει προσεχώς η νέα ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις.

Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στόχους της περιοδείας: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Μία ακόμα σημαντική πτυχή της συνάντησης ήταν η επαναβεβαίωση, από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή ατζέντα του προέδρου Μακρόν. Ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή πολιτική και άλλα κρίσιμα ζητήματα ανανέωσαν την συμμαχική σχέση των δύο χωρών. Εξάλλου, η Γαλλία έχει στρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα της στην Ελλάδα και στην Κύπρο και για ενεργειακούς και για γεωπολιτικούς λόγους.

Το μενού της συνάντησης είχε και εθνικά θέματα. Εξάλλου, υπάρχει και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο η Γαλλία αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο. Επιπλέον, η γαλλική Total ενεργοποιείται στις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να αναζητά ένα κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου με την Γαλλία, με στόχο την άσκηση μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πίεσης προς την Τουρκία. Για το σκοπό αυτό, στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετείχε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι η χώρα μας είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, άρα θα πρέπει να έχει λόγο στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη-αστραπή στη Γαλλία, μεταβαίνει σήμερα πρωί-πρωί στο Μάτι, μεταβαίνοντας στο οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι πρωθυπουργός «πανταχού παρών», ότι δεν αφήνει να χαθεί πολύτιμος χρόνος κι ότι εστιάζει παράλληλα και στα εξωτερικά, αλλά και στα εσωτερικά μέτωπα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr