Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα

Την ανάγκη για ενιαία πολιτική στην χορήσηση ασύλου στην ΕΕ επισήμανε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον  Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε και παράλληλα επισήμανε ότι «θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας στις ξένες επενδύσεις»

«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών Ολλανδίας και Ελλάδας στη Χάγη.







«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.

"Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις" σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η Ολλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: (Η Ολλανδία) Είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της.

Θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.

Στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Μιλήσαμε για την ανάγκη μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σέγκεν είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί Ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στον Ολλανδό ομόλογό του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα: «Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της Ελληνικής και της Ολλανδικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος είναι «ο αγροτοδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».

Η Ευρώπη να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη

Η Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε πει μεταξύ άλλων: 
«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χαγη.



«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε:



«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε κανάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.



«Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr