Βουλή: Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν και πώς - Η διαδικασία

Σε τροχιά εργασιών εισέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή (στις 13:00) η επιτροπή της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τα μέλη της επιτροπής θα εκλέξουν το διακομματικό προεδρείο και θα καθορίσουν τον προγραμματισμό των εργασιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες για την θέση του προέδρου της επιτροπής θα προταθεί ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ) ενώ η θέση του αντιπροέδρου θα καλυφθεί από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του γραμματέα από το ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η επιτροπή θα έχει αρχική προθεσμία ενός μήνα (απο 20.9 εως 20.10) – με προοπτική ολιγοήμερης παράτασης - για να καταθέσει την τελική της πρόταση στην Ολομέλεια ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις

Όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, τα άρθρα που στην προηγούμενη Βουλή ψηφίστηκαν από τουλάχιστον 180 βουλευτές και μπορούν να τροποποιηθούν από την παρούσα με απλή πλειοψηφία είναι:

1. Άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της ΝΔ για το άρθρο 32 του Συντάγματος και την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας θα προβλέπει 3+1 διαδοχικές ψηφοφορίες από την ίδια Βουλή με διαφορετικά πλειοψηφικά όρια.

Με στόχο να αποφεύγεται η πρόωρη διάλυση της Βουλής, η πρόταση της ΝΔ θα ορίζει την υιοθέτηση των διαδικασιών – με μικρές διαφοροποιήσεις –που προβλέπονται από το ισχύον Σύνταγμα και ακολουθούνται απο κάθε Βουλή που προκύπτει μετά από διάλυση της προηγούμενης λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση θα απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι για ανάδειξη προέδρου. Αν διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής θα ακολουθεί νέα ψηφοφορία με το όριο να πέφτει στους 180 και αν η προσπάθεια αποβεί εκ νέου άκαρπη η εκλογή θα μπορεί να επιτευχθεί με 151 βουλευτές από την ίδια Βουλή.

Στην εξαιρετική περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε η απόλυτη πλειοψηφία των 151 τότε θα ισχύει ότι προβλέπει και η ισχύουσα παράγραφος 4 του άρθρου 32 του Συντάγματος: «η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία».

2. Άρθρο 62, για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η «γαλάζια» πρόταση θα προβλέπει ότι η Δικαιοσύνη θα ζητά την άδεια της Βουλής για έρευνα και άσκηση δίωξης στα μέλη της μόνο για υποθέσεις που έχουν σχέση με τα θεσμικά τους καθήκοντα. Υποθέσεις που έχουν να κάνουν με παραβίαση του ΚΟΚ, εξύβριση, συκοφαντία κ.α. θα εκδικάζονται από τον φυσικό δικαστή χωρίς να προηγείται άρση της βουλευτικής ασυλίας.

3. Άρθρο 68, για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές, Επιτροπές.
Η ΝΔ θα επαναφέρει την πρόταση που κατέθεσε και στην προηγούμενη Βουλή για ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας με την παροχή δυνατότητας συγκρότησης δύο εξεταστικών επιτροπών ανα περίοδο εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές αντί 151 που απαιτείται.

4. Άρθρο 86, περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών.
Για το περίφημο άρθρο 86 και την ποινική μεταχείριση μελών της κυβέρνησης η πλειοψηφία θα προτείνει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας που δημιούργησε το προκλητικό καθεστώς με την πρόωρη παραγραφή αδικημάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόταση της πλειοψηφίας θα προβλέπει την υιοθέτηση των χρόνων παραγραφής που ισχύουν στον κοινό Ποινικό Κώδικα, ωστόσο, θα διατηρεί το υπόλοιπο πλαίσιο με την αμελλητί διαβίβαση δικογραφιών στο κοινοβούλιο, την συγκρότηση εξεταστική ή προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή υπουργών σε Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, μέλη της ΝΔ επισημαίνουν ότι θα μελετήσουν με προσοχή ενδεχόμενη βελτιωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό των αδικημάτων που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτών.

5. Άρθρο 96, εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
Στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι η εξομοίωση στρατοδικών και τακτικών δικαστών ως προς τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας που απολαύουν.

6. Άρθρο 101Α, εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών.
Η πρόταση της πλειοψηφίας ορίζει η επιλογή των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών να γίνεται με πλειοψηφία 3/5 από Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και όχι από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής


Εκτός αυτών, η παρούσα Βουλή έχει την δυνατότητα να αναθεωρήσει και άλλα δεκαοκτώ άρθρα αρκεί όμως να συγκεντρώσουν πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών.

Μεταξύ αυτών εντοπίζεται και το άρθρο 54 μέσω του οποίου η ΝΔ θα μπορούσε να διευκολύνει τις διαδικασίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου απαιτείται και η σύμπραξη των 22 βουλευτών της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ η ηγεσία του οποίου όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το πράξει.


Στην επιτροπή θα μετέχουν

απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

1. Βολουδάκης Μανούσος - Κωνσταντίνος

2. Γιαννάκου Μαριέττα (Μαριορή)

3. Δαβάκης Αθανάσιος

4. Δερμεντζόπουλος Χρήστος

5. Καλογιάννης Σταύρος

6. Καρασμάνης Γεώργιος

7. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος

8. Κελέτσης Σταύρος

9. Κώτσηρας Γεώργιος

10. Λαμπρόπουλος Ιωάννης

11. Μακρή Ζωή (Ζέττα)

12. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα)

13. Μπούγας Ιωάννης

14. Οικονόμου Βασίλειος

15. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη

16. Πλεύρης Αθανάσιος

17. Ράπτη Ζωή

18. Ρουσόπουλος Θεόδωρος

19. Στυλιανίδης Ευριπίδης

20. Ταραντίλης Χρήστος

21. Τζαβάρας Κωνσταντίνος

22. Τραγάκης Ιωάννης

23. Υψηλάντης Βασίλειος - Νικόλαος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

24. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

25. Αχτσιόγλου Ευτυχία

26. Βίτσας Δημήτριος

27. Δραγασάκης Ιωάννης

28. Δρίτσας Θεόδωρος

29. Κατρούγκαλος Γεώργιος

30. Λάππας Σπυρίδων

31. Ξανθόπουλος Θεόφιλος

32. Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

33. Παπαηλιού Γεώργιος

34. Ραγκούσης Ιωάννης

35. Τζάκρη Θεοδώρα

36. Τζανακόπουλος Δημήτριος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής:

37. Καμίνης Γεώργιος

38. Λοβέρδος Ανδρέας

39. Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας:

40. Γκιόκας Ιωάννης

41. Δελής Ιωάννης

ΑΔΑ: 01-063Μ

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

42. Χήτας Κωνσταντίνος

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΜέΡΑ25:

43. Αδαμοπούλου Αγγελική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr