Υπόθεση Novartis: Ανάμεσα σε προανακριτική, εξεταστική και τακτική Δικαιοσύνη

Τέσσερις συνεντεύξεις – απόψεις για την υπόθεση στον Θέμα 104,6

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει τα στοιχεία της δικογραφίας για την σκευωρία Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 

Διαφορετικές είναι οι απόψεις τόσο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί, όσο και για το γεγονός ότι μένει εκτός κάδρου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει γνωστό επέλεξε την οδό της προανακριτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι πιο χρήσιμο θα ήταν να γίνει εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση, ενώ άλλοι ότι ο η Βουλή δεν είναι αρμόδια να εξετάσει την περίπτωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και η υπόθεση πρέπει να γυρίσει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, εξέφρασε την άποψη ότι, πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή και να εξετάσει πρώτα αν είναι αρμόδια εκείνη να επιληφθεί των κατηγοριών ή όχι.

«Η επιτροπή δε μπορεί να μην συγκροτηθεί γιατί από τη στιγμή που εισάγεται πρόταση με βάση το 86 θα γίνει δεκτή αυτή από την ολομέλεια και μετά η Επιτροπή πρέπει, κατά τη γνώμη μου, προδικαστικά τρόπον τινά να αποφασίσει ανάλογα και με το περιεχόμενο που έχει αποφασίσει η ολομέλεια να ελέγξει και έχει δώσει ας το πω στα πρακτικά άρθρα που παραβιάστηκαν, ανάλογα λοιπόν με τις κατηγορίες, εντός εισαγωγικών το βάζω, θα πρέπει να κρίνει αν είναι αρμόδια να επιληφθεί των κατηγοριών ή όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.


Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι της άποψης Βενιζέλου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής γιατί δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των οιονεί κατηγορουμένων στην υπόθεση και άρα η προανακριτική είναι πιο σωστή λύση.

Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο την άποψη του να γίνει εξεταστική για την υπόθεση Νovartis εξέφρασε, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» o βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Όπως εξήγησε, «εάν επιλεγεί η λύση της προανακριτικής επιτροπής, θα συνιστούσα να μην επιλέγει, τότε θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως στη δικαιοσύνη για να κρίνει εκείνη, διότι πρόκειται περί αδικήματος που δεν είναι κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων».

«Πιστεύω ότι αυτό θα αξιολογήσει η προανακριτική. Θα ήταν πιο σώφρον για την κυβερνητική πλειοψηφία σε αυτή τη φάση που χρειάζεται η ωριμότητα των λεγομένων αποδεικτικών στοιχείων να ήταν η εξεταστική. Άλλωστε δρα κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ως κανονική ανακριτική αρχή για να μπορέσει να τεκμηριώσει ή να μην τεκμηριώσει στοιχεία ενοχής» , πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα στηρίξει το κόμμα την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για προανακριτική. «Δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί στη διερεύνηση, θέλουμε να είμαστε απολύτως θετικοί», είπε ο κ. Καστανίδης.

Ανέφερε ακόμα ότι σε αυτή την περίπτωση «θα πρέπει να ερευνηθεί και θα το υποδείξει το Κιναλ αν πρόκειται κατά την άσκηση καθηκόντων ή όχι».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο «Θέμα 104,6», δήλωσε πως δεν μπορεί να μην συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή από τη στιγμή που εισάγεται η πρόταση και ότι είναι η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία.

Τονίζοντας παράλληλα ότι με απλές ενδείξεις και όχι σαφή, ξεκάθαρα στοιχεία δεν θα ήθελαν να μπλέξουν έναν πρώην πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης τόνισε πως: «Πρέπει να δούμε εάν η υπόθεση κινήθηκε από κάποιους μάρτυρες ή εάν αυτοί οι μάρτυρες υποκινήθηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς και πολιτικούς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», έκανε λόγο για μεσοβέζικη λύση και υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Novartis, σχολιάζοντας την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην παραπέμψει τον Αλέξη Τσίπρα σε προανακριτική επιτροπή.

«Όταν υπάρχουν σκιές πρέπει να ερευνώνται όσο ψηλά κι αν είναι κανείς», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει σκευωρία, αλλά δεν θέλει να αδειάσει ξανά τον κ. Σαμαρά.


Κατά τον κ. Κατρούγκαλο υπάρχουν δύο καθαρές λύσεις όπως είπε, ή δεν υπήρξε σκευωρία και αυτή η ιστορία( η τωρινή) είναι σκευωρία για να δημιουργήσουμε σκευωρία β βαθμού ή υπήρχε πράγματι σκευωρία στην οποία δε μπορούσε να είναι εμπλεκόμενος μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά έπρεπε να είναι και ο πρώην πρωθυπουργός όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης , ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, τέλος, ανέπτυξε τον εξής ισχυρισμό: « Εμείς λέμε ότι δεν υπήρχε σκευωρία αλλά σκάνδαλο .Εσείς που λέτε ότι υπάρχει σκευωρία, είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι μόνος του ο κ. Παπαγγελόπουλος του ήρθε επιφοίτηση και πήγε να την κάνει;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr