Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»

Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»

Καλείται να καταθέσει και η εισαγγελέας Τσατάνη που είχε καταγγείλει απειλές και παρεμβάσεις από τον Παπαγγελόπουλο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγουν οι «κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες - Ανοίγουν τα στόματα για τα «όργια» της Novartis - Οι καταγγελίες της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς πλησίαζαν εκλογές για «απειλές και πιέσεις» προκειμένου να βγάλει γρήγορα πόρισμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»
Τις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις του παραθεσμικού μηχανισμού «Ρασπούτιν» προκειμένου να στήσει και να εκτελέσει με fast track διαδικασίες τη σκευωρία Novartis αποκαλύπτουν στοιχεία-φωτιά που περιλαμβάνει η επίμαχη δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή.

Μετά τις βαρύτατες καταγγελίες που κατέθεσαν ενόρκως ο κ. Ιωάννης Αγγελής και η κυρία Ελένη Ράικου για τον σκοτεινό και υπόγειο τρόπο δράσης του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και της νυν εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το «Θέμα» δείχνει ότι υπάρχει και τρίτος παράγοντας στην εξίσωση που μιλά για εκτόξευση εκβιασμών προκειμένου να διωχθούν άρον άρον και χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Πρόκειται για το Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου (ΜΚΕ) που συγκρότησε το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), το οποίο μιλά για «εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών» και πιέσεις από την κυρία Τουλουπάκη προκειμένου να επισπευστεί η κατάθεση πορίσματος χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων και ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων.

Το έγγραφο που απεστάλη στις 12/12/2018 προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περιγράφει κατάχρηση εξουσίας από την κυρία Τουλουπάκη προκειμένου οι επιθεωρητές να παραβιάσουν τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες Αγγελή ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς καθοδηγούμενη από τον «Ρασπούτιν» επεδίωκε να ασκήσει «όπως-όπως» διώξεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έως τις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.


Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»



Ειδικότερα, στη 14σέλιδη έκθεση που συνέταξε το Κλιμάκιο του ΣΟΕΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυρία Τουλουπάκη απαίτησε από τους επιθεωρητές να ελέγξουν πλήθος ψηφιακών αρχείων (ξεπερνούν τα 2 terabytes) και εντός 15 ημερών να υποβάλουν πόρισμα έως τις 15 Δεκεμβρίου 2018.

«Με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3424/29.11.2018 έγγραφό της η κυρία εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς προς την πρόεδρο του ΣΟΕΕ έθεσε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή του πορίσματος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι και μόνο για την περιήγηση από το ΜΚΕ του ψηφιακού υλικού 2 terabytes ο τιθέμενος  χρόνος των 15 ημερών είναι εκτός πραγματικότητας», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες του εγγράφου, για να υπογραμμίσουν σε άλλο σημείο: «Επειδή επί του παρόντος δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, ο δε όγκος του ψηφιακού υλικού 2 terabytes από τις πραγματοποιηθείσες εκ της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς κατασχέσεις στην εταιρεία Novartis (Hellas) είναι τεράστιος και απαιτείται χρόνος για την εξέταση του συνόλου για την αξιοποίησή του και επιπρόσθετα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπέλαση και εξέταση του προσκομισθέντος ψηφιακού υλικού (27.000 αρχεία), στο πλαίσιο λήψης μαρτυρικών καταθέσεων, φρονούμε ότι η εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του ΜΚΕ, ειδικής επιθεωρήτριας του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και η εν γένει άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές-μέλη του ΜΚΕ για την άμεση υποβολή πορίσματος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους, το οποίο θα θέσει σε διακινδύνευση όχι μόνο τους υπογράφοντες επιθεωρητές, αλλά ιδίως την αξιοπιστία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περαιτέρω την ίδια την ερευνητική υπόθεση».

Να σημειωθεί ότι το ΣΟΕΕ υπαγόταν στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία έχει καταγγελθεί από τη Ν.Δ. για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το κείμενο-αναφορά συντάχθηκε από τους επικεφαλής του Μεικτού Κλιμακίου και η κυρία Παπασπύρου ήταν αναγκασμένη να το σφραγίσει και να το διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ακόμα κι αν διαφωνούσε με το περιεχόμενό του. Αλλωστε, η ίδια αναφέρει σε άλλο έγγραφο: «Δεν υπογράφω τις εκθέσεις του ΜΚΕ παρά μόνο τις διαβιβάζω στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και τους λοιπούς αποδέκτες προς ενέργεια».

Δεκέμβριος 2018:
Οι μεθοδεύσεις κορυφώνονται

Κλείσιμο
Τα νέα δεδομένα έρχονται να διαψεύσουν όσους αμφισβητούν τις καταθέσεις Ράικου - Αγγελή, καθώς δείχνουν ότι επίσημο ελεγκτικό όργανο είχε προχωρήσει σε παρόμοιες καταγγελίες. Παράλληλα, από το άθροισμα των στοιχείων που ήδη έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή φαίνεται ότι το σύστημα «Ρασπούτιν» φορτσάρει απότομα τον ούτως ή άλλως άγαρμπο μηχανισμό τον Δεκέμβριο του 2018. Να σημειωθεί ότι εκείνες τις ημέρες το πολιτικό σκηνικό μύριζε μπαρούτι. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι αποφάσισε να φέρει εσπευσμένα τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο (ψηφίστηκε στις 25/1/2019) παραβιάζοντας το deal με τον τότε εταίρο του Πάνο Καμμένο για κύρωση του κειμένου μετά τις ευρωεκλογές. Ο  αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. απείλησε ότι θα ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και η κυβέρνηση έψαχνε εναγωνίως τρόπους διαφυγής από την πολιτική κρίση. Ισως η υπόθεση Novartis να αποτελούσε και πάλι μια διέξοδο αν δεν «στράβωναν» οι μεθοδεύσεις από την παραίτηση του κ. Αγγελή (19/1/2019) και τις δημόσιες καταγγελίες του κ. Νίκου Μανιαδάκη (3/1/2019) ότι τους ασκήθηκαν απειλές και πιέσεις προκειμένου να καταθέσουν εις βάρος πολιτικών προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι η σκευωρία Novartis είχε ενεργοποιηθεί περίπου έναν χρόνο πριν, στις 5/2/2018, μία ημέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για το Μακεδονικό. Τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και κάλεσε «το πολιτικό σύστημα να κάνει την αυτοκάθαρσή του». Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε διώξεις δηλώνοντας: «Εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Την επομένη ο φάκελος διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο αι ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε Προανακριτική για τους 10 πολιτικούς του αντιπάλους με σαθρά, όπως αποδείχθηκε, στοιχεία, «κουκουλοφόρους»-μάρτυρες και fake video.





Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»



Ράικου και Αγγελής στέλνουν «Ρασπούτιν» σε Προανακριτική

Σε κάθε περίπτωση, τα σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας που περιγράφουν τις φαιδρές μεθοδεύσεις του μηχανισμού «Ρασπούτιν» οδήγησαν την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή για την τέλεση 4 βαρύτατων αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα ελεγχθεί για τα αδικήματα: 1) της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, 2) πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, 3) ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, 4) ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της άμεσης επιστροφής του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση των χειρισμών Παπαγγελόπουλου από τον φυσικό δικαστή απομακρύνεται. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επιτελείο της Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένο να κρατήσει την υπόθεση στη Βουλή ώστε τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους και να καλέσουν πλήθος μαρτύρων. Σύμφωνα δε με το κείμενο της πρότασης, το ερευνητικό πεδίο της Προανακριτικής δεν θα περιοριστεί στη Novartis, αλλά θα αναζητηθούν παραθεσμικές παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις. Αλλωστε, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί ετοιμάζονται να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία από τις απειλές και τις πιέσεις που τους ασκούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.  


Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»



Για την ώρα, πάντως, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στηρίζεται κυρίως στην κατάθεση του κ. Αγγελή που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το «Θέμα» και τις δύο καταθέσεις της κυρίας Ράικου.
Η πρώην εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς στην ουσία ξεμπλόκαρε και τις διαδικασίες παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς τον κατονόμασε ως «Ρασπούτιν». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν γνωστός για τις «ρασπουτινικές μεθοδεύσεις», ενώ και σε άλλο σημείο αποκαλύπτει ότι «ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επαιρόμενος για το πόσο καλά σχεδίαζε και μεθόδευε καταστάσεις που παγίδευαν οποιονδήποτε στεκόταν εμπόδιο στις θελήσεις του αυτάρεσκα αυτοαποκαλούταν ‘‘Ρασπούτιν’’ λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘‘Οσοι με ξέρουν καλά έτσι με λένε’’... Ολοι οι συνάδελφοι δικαστές ξέρουν ότι ‘‘Ρασπούτιν’’ είναι ο Παπαγγελόπουλος».  

Παράλληλα, η κυρία Ράικου εμπλέκει στον «ρασπουτινικό μηχανισμό» τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου (η ίδια το διαψεύδει) περιγράφοντάς την ως προπομπό των μεθοδεύσεων του κ. Παπαγγελόπουλου.
 «Αρχές Μαρτίου (2017) με επισκέφθηκε και πάλι η προαναφερόμενη δημοσιογράφος και πάλι για τον ίδιο λόγο. Και αυτή τη φορά αυτό που την ενδιέφερε ήταν τι έχω κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η κυρία Παπαδάκου ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους Παναγιώτη Πικραμμένο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Αυτή (σ.σ.: η κυρία Παπαδάκου) εκνευρίστηκε και μου είπε: ‘‘Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;’’», υποστηρίζει η κυρία Ράικου, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Εκείνη (σ.σ.: η κυρία Παπαδάκου) άρχισε να μου λέει ότι για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπάρχει  βίντεο που τον δείχνει να τα παίρνει πεντακάθαρα, και μάλιστα το είχαν δει και η ίδια και ο αναπληρωτής υπουργός».


Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»


Τελικά, σύμφωνα πάντα με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, αν και προέτρεψε την κυρία Παπαδάκου να της προσκομίσει τα στοιχεία, η δεύτερη «δεν εμφανίστηκε ξανά φοβούμενη προφανώς μήπως της πάρω κατάθεση, που ήταν στις προθέσεις μου. Επιπλέον, δεν προσκομίστηκε ποτέ και τίποτα από κανέναν». Προσθέτει όμως ότι λίγο αργότερα της τηλεφώνησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι δυο τους είχαν έναν εκρηκτικό και άκρως αποκαλυπτικό διάλογο: «Λίγες ημέρες αργότερα μου τηλεφωνεί και πάλι στο τηλέφωνο του γραφείου ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τη φωνή του οποίου αναγνωρίζω, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύψος: ‘‘Ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή;’’. Του απάντησα: ‘‘Υπουργέ, εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν’’.

Αυτός τότε μου είπε με θυμό: ‘‘Εχεις και παραέχεις. Στείλε τη και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι’’.

 Οταν δε του είπα: ‘‘Δεν είμαι αυτής της σχολής’’, μου απάντησε: ‘‘Κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου’’ και πριν προλάβω να πω τίποτα διακόπηκε η σύνδεση».



Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» απο τον «Ρασπούτιν»

Καλείται να καταθέσει και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη που είχε καταγγείλει απειλές και παρεμβάσεις στο έργο της από τον κ. Παπαγγελόπουλο n Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγουν οι «κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες ώστε να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση


Απρόβλεπτες διαστάσεις που ενδεχομένως να στοιχειοθετούν ακόμη και το αδίκημα της σύστασης συμμορίας προσλαμβάνει η έρευνα για την καταγγελλόμενη «σκευωρία της Novartis», την ώρα που τρίτη εισαγγελική λειτουργός, μετά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και την τέως εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, περνάει τις επόμενες ημέρες την πόρτα της Εισαγγελίας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου για να καταθέσει σχετικά με τη δράση του περιβόητου «Ρασπούτιν». Πρόκειται για την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, η οποία θα κληθεί και αυτή να καταθέσει για τις απειλές και τις παρεμβάσεις που είχε καταγγείλει ότι δέχτηκε στο έργο της από τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τελεί πλέον υπό ασφυκτικό εισαγγελικό και κοινοβουλευτικό κλοιό, με τον φάκελο που έχει σχηματιστεί για εκείνον να βαραίνει συνεχώς. Μετά τον κ. Αγγελή και την κυρία Ράικου και άλλα πρόσωπα από τον εισαγγελικό κλάδο ετοιμάζονται να προσέλθουν και να καταθέσουν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι διενεργούν την ποινική έρευνα για το ζοφερό παρασκήνιο των χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Στον κατάλογο των μαρτύρων που συντάσσουν οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί μεταξύ των πρώτων ονομάτων είναι αυτό της τέως εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει σημεία και τέρατα για τη δράση του «Ρασπούτιν» την τελευταία τετραετία. Η κυρία Τσατάνη που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο είχε καταγγείλει τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ότι δέχτηκε αφόρητες πιέσεις αλλά και απειλές από τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς δικογραφία που αφορούσε τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Και μπορεί τότε οι καταγγελίες της κυρίας Τσατάνη να απαξιώθηκαν -ήταν η εποχή της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ-, πλην όμως το περιεχόμενο της αναφοράς της προς την κυρία Κουτζαμάνη θα διερευνηθεί τώρα ενδελεχώς δεδομένης της βαρύτητάς τους. Η προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα εισαγγελέας είχε αναφερθεί σε δύο τηλεφωνήματα που είχε δεχτεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο κατά τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, διατυπώθηκαν εκ μέρους του απειλές και ειπώθηκαν εκφράσεις προς εκφοβισμό της. «Σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος μού συνέστησε», περιγράφει η κυρία Τσατάνη, «να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι παράνομα στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά, δε, τόνισε ότι “έχω στα χέρια μου ένα απόστημα που θα σκάσει εις βάρος μου και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου”».

Η κατάθεση της κυρίας Τσατάνη θεωρείται εξόχως σημαντική, δεδομένου ότι η ίδια είχε αναφέρει στη Βουλή ότι έχει στα χέρια της αποδεικτικά στοιχεία για όσα λέει και επιφυλάσσεται να τα καταθέσει στα αρμόδια όργανα. «Είμαι όρθια γιατί είμαι καθαρή. Δεν φοβάμαι παρά τον άγριο πόλεμο που έχω δεχτεί», είχε αναφέρει η ίδια όταν κατήγγειλε το απίστευτο σκηνικό των απειλών αλλά και των πειθαρχικών διώξεων που υπέστη, επειδή όχι μόνο δεν επέστρεψε τη δικογραφία για την υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και την αρχειοθέτησε κιόλας κρίνοντας ότι αυτό έπρεπε να πράξει ελλείψει στοιχείων. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει αρνηθεί με επιστολή του όσα του καταλογίζει η τέως εισαγγελέας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος απλώς είχε εκφράσει τη νομική του άποψη πως η δικογραφία Βγενόπουλου πρέπει να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα της κυρίας Τσατάνη έγινε ευρέως γνωστό τον Οκτώβριο του 2016, όταν στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία σε κείμενό της στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι της εισαγγελέως (και) γιατί αρχειοθέτησε τη δικογραφία για τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Στο μικροσκόπιο ο ρόλος δημοσιογράφων και εκδοτών

Δεν είναι όμως μόνο η κυρία Τσατάνη που έχει καταγγείλει παρεμβάσεις και απειλές και θα κληθεί να καταθέσει γι’ αυτές στον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», είναι και άλλα πρόσωπα (και) από τον εισαγγελικό κλάδο τα οποία ξεσκονίζουν τα συρτάρια τους ώστε να ανασύρουν στοιχεία και έγγραφα για να χτυπήσουν στη συνέχεια την πόρτα των κυρίων Σοφουλάκη και Ζαχαρή.

Σκευωρία Novartis: Ποια στοιχεία δείχνουν «σύσταση συμμορίας» από τον «Ρασπούτιν»
Η Γεωργία Τσατάνη που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο είχε καταγγείλει τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δέχτηκε αφόρητες πιέσεις αλλά και απειλές από τον κ. Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση προκειμένου να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς δικογραφία που αφορούσε τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο



Εν τω μεταξύ, το πεδίο της έρευνας την οποία διενεργούν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου διευρύνεται και εστιάζει ακόμη και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Τύπος σε αυτή την υπόθεση, και συγκεκριμένα εκδότες και δημοσιογράφοι. Ο πρώτος που έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο δημοσιογραφικό έντυπο ήταν ο κ. Αγγελής, ο οποίος στις δύο εμπιστευτικές αναφορές του τον περασμένο Ιανουάριο στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε καταγγείλει ότι ο «Ρασπούτιν» κατέστρωσε το «σκοτεινό σενάριο» σε βάρος του διοχετεύοντάς το αρχικά σε συγκεκριμένη εφημερίδα, ελεγχόμενη από αυτόν, και από εκεί μεταφέρθηκε σε άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites. Εξάλλου, ο κ. Αγγελής είχε επισημάνει ότι ο «Ρασπούτιν» «έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις και μυστικών υπηρεσιών».
Σε άλλο δε σημείο της αναφοράς του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει αναφορά σε «μη διερεύνηση κρίσιμων πληροφοριών, που έστω και παράτυπα δόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές (πχ. πληροφορίες για νομιμοποίηση χρήματος από συγκεκριμένο εκδότη) ή μη διερεύνηση συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών».

Αλλά και η κυρία Ράικου στην κατάθεσή της στον κ. Σοφουλάκη αναφέρεται στον ρόλο που διαδραμάτισαν συγκεκριμένες εφημερίδες, όπως και μια δημοσιογράφος που την επισκέφτηκε στο γραφείο της δύο φορές όταν ακόμη ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ερευνούσε την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η δημοσιογράφος τη ρωτούσε «με επιθετικό ύφος» τι κάνει με την υπόθεση και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτή. Οταν η εισαγγελέας τής είπε ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία, η δημοσιογράφος τής απάντησε: «Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;». Μετά τις επισκέψεις της δημοσιογράφου, ακολουθούσαν, σύμφωνα με την κυρία Ράικου, τηλεφωνήματα του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος «με επιτακτικό ύφος» τής έλεγε: «Ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή;».

Εισαγγελικές πηγές έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» ότι θα κληθούν στον Αρειο Πάγο παραπάνω από έξι πρόσωπα, εκδότες, στελέχη και δημοσιογράφοι, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για δημοσιεύματα που έχουν καταγγελθεί ως υπαγορευμένα από πολιτικό κυβερνητικό, τότε, πρόσωπο. Το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών ελέγχεται καθώς πολλά από αυτά καταγγέλθηκαν ότι βοηθούσαν τον παραθεσμικό μηχανισμό που φαίνεται ότι είχε στηθεί με στόχο τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό εισαγγελέων που είχαν αναλάβει κρίσιμες υποθέσεις.

Παράλληλες έρευνες

Η ποινική έρευνα στον Αρειο Πάγο είναι ανοιχτή προς κάθε κατεύθυνση, σημείωναν εισαγγελικοί κύκλοι διαβεβαιώνοντας ότι αυτή θα διεξάγεται παράλληλα με την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Μάλιστα, τόσο η εξεταστική επιτροπή της Βουλής όσο και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν το ήδη βαρύ κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο και σε άλλα αδικήματα, όπως αυτό της παράβασης του Συντάγματος ως προς τις διατάξεις που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την απονομή της.

Η παράβαση του Συντάγματος, εφόσον βέβαια στοιχειοθετηθεί τέτοια κατηγορία, ανάγεται στο ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα (Υ30/2015), είχε αναλάβει καθήκοντα τήρησης των συνταγματικών διατάξεων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.

Ηδη ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να παραπεμφθεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τέσσερα αδικήματα, τα οποία είναι: ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόσκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και, τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει ως προς τον τρόπο που μπορούν να καταθέσουν τόσο στη Βουλή όσο και στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ως προς το ζήτημα της κατάθεσής τους στη Βουλή, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, εφόσον κληθούν, θα καταθέσουν με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης σε άλλον χώρο με αλλοιωμένα στοιχεία (φωνή και εικόνα). Μάλιστα, η Βουλή έχει τη δυνατότητα, όπως ανέφεραν εισαγγελικές πηγές, ακόμη και να ζητήσει να βγουν από το καθεστώς προστασίας οι συγκεκριμένοι μάρτυρες και να αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Τις ίδιες δυνατότητες ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες έχουν και οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διενεργούν την ποινική έρευνα για την υπόθεση. Μπορούν, δηλαδή, και εκείνοι να άρουν το καθεστώς προστασίας τους, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, όπως και να καλέσουν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, ανεξαρτήτως ιδιότητας, που προκύπτει από τις καταθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα ή πρόκειται να έχουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης