Κοινό ανακοινωθέν: Ελλάδα και ΗΠΑ επιθυμούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους

Κοινό ανακοινωθέν: Ελλάδα και ΗΠΑ επιθυμούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους

Διαβάστε ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν - Με τη συνάντηση Δένδια-Πομπέο εγκαινιάστηκε ο δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των δύο χωρών

Κοινό ανακοινωθέν: Ελλάδα και ΗΠΑ επιθυμούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διεξήγαγαν τον δεύτερο διμερή Στρατηγικό Διάλογο στην Αθήνα την 7η Οκτωβρίου 2019, τον οποίο εγκαινίασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ χθες Δευτέρα. Στις συνομιλίες υπήρξε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από διάφορες υπηρεσίες, κατά το κείμενο.

Ο Στρατηγικός Διάλογος, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, αποτελεί «χειροπιαστή απόδειξη της εντατικής και εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο κρατών» και «υπογραμμίζει πόσο δυνατή είναι η διμερής σχέση», επιβεβαιώνοντας την «αμοιβαία επιθυμία των ΗΠΑ και της Ελλάδας να βαθύνουν τη συνεργασία τους» σε διάφορα πεδία, όπως στην Περιφερειακή Συνεργασία , στην Άμυνα και Ασφάλεια, στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις, στην Ενέργεια και στις Σχέσεις μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών.

Διαβάστε ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν:

Το ευρύ φάσμα της συνεργασίας που διέπει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τέθηκε επί τάπητος στον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την έναρξη του οποίου εγκαινίασαν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Με εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες, ο δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος καταδεικνύει, όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν , «την εντατική και εποικοδομητική δέσμευση των δύο χωρών» τονίζεται «η δύναμη των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να εμβαθύνουν σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς».

Περιφερειακή συνεργασία

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινές απόψεις για την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές σημείωσαν το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στα ευρωπαϊκά και διατλαντικά θεσμικά όργανα. Επιπλέον, αναγνώρισαν ότι οι καλές σχέσεις γειτονίας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι καθοριστικές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επισημαίνεται ότι οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια κουλτούρα συμβιβασμού και συμφιλίωσης, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και τονίστηκε η σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη. Σημειώνοντας τη σημασία που έχει η ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, οι δύο πλευρές σημείωσαν τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, καταγράφηκε το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για τα θέματα της Μαύρης Θάλασσας.

Αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, οι κυβερνήσεις συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για μια γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχής που έχει επανεμφανιστεί δυναμικά στη διεθνή σκηνή και ως εκ τούτου παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες στον οικονομικό και στον ενεργειακό τομέα. Η Ελληνική πλευρά ανέλυσε το πως οι τριμερείς της συμπράξεις στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της περιοχής και σημείωσαν με ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που εντείνουν την ένταση, καθώς και την κακοήθη επιρροή στην περιοχή. Συνεχίζοντας, οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήριας αρχής στις σχέσεις καλής γειτονίας. Για αυτό τον σκοπό, εξέφρασαν την προσήλωση τους στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής τους συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες), το οποίο δρομολογήθηκε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, δεδομένου ότι αυτή η εταιρική σχέση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την στήριξη τους για την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά-Νότου της Ευρώπης.

Άμυνα και Ασφάλεια

Όπως υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Υπογράμμισαν επίσης την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Για το σκοπό αυτό, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέχισε να εκπληρώνει την νατοϊκή δέσμευση για αμυντικές δαπάνες της τάξης του 2% του ΑΕΠ και ενθάρρυναν τη χώρα μας να κατανείμει τουλάχιστον το 20% των αμυντικών της δαπανών σε πρωταρχικής σημασίας εξοπλισμό.

Αναφορικά με την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, σημειώνεται ότι «αντικατοπτρίζει τη περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο εθνών και της περιφερειακής σταθερότητας. Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν τον πρόσφατο αυξημένο ρυθμό των διμερών ασκήσεων και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να εξελίσσουν την πολύπλευρη αμυντική τους σχέση προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας».

Ενέργεια

Με βασικό ζητούμενο την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν ότι ο στόχος της ενεργειακής διαφοροποίησης εξακολουθεί να αποτελεί κοινή προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκαν οι πρώτες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και εκφράστηκε η ετοιμότητα για τη στήριξη μελλοντικών έργων υποδομής που θα ενισχύσουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και προμηθειών και στην επέκταση της περιφερειακής διασυνδετικότητας. Ένα σχέδιο στο οποίο άλλωστε εντάσσεται και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφορικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνεται ότι «οι ελληνικές και αμερικανικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την πρόοδο του αγωγού Trans-Adriatic (TAP) και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας να αναζητήσει ευκαιρίες για την περαιτέρω διεύρυνση των ενεργειακών δικτύων με τους γείτονές της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ότι η ανακάλυψη και μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί να συμβάλει ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση της ενέργειας. Συνεχίζοντας, οι δύο πλευρές σημείωσαν τα αποτελέσματα του διαλόγου 3+1 για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τη διερεύνηση ευκαιριών για την παροχή στήριξης στα ενεργειακά σχέδια και την ενθάρρυνση των απαραίτητων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο σκέλος της ενεργειακής ατζέντας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει την ενεργειακή της υποδομή. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ρόλο του φυσικού αέριου ως ένα καύσιμο που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση δυνητικών ενεργειακών πόρων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρότησαν την κοινοβουλευτική έγκριση για τα δικαιώματα εξερεύνησης σε δύο θαλασσότεμαχια της Κρήτης, σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει και μια αμερικανική ενεργειακή εταιρεία».

Εμπόριο και Επενδύσεις

Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη δυναμική που παρουσιάζεται για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο, με έναν διευρυνόμενο ρόλο ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο στην περιοχή και επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα της για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις σε διάφορους τομείς και, ειδικότερα, για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω δύο νέων κέντρων καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα που δρομολογήθηκαν από εταιρείες των ΗΠΑ».

Όπως σημειώθηκε, οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν τον Στρατηγικό Διάλογο για να συζητήσουν συγκεκριμένους τομείς που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας για την ενίσχυση της προστασίας και της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, καθώς αναπτύσσει μια διαδικασία ελέγχου των επενδύσεων και μηχανισμούς για την κρίσιμη υποδομή της. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης για να προωθήσουν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της ομάδας εργασίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις, οι δύο πλευρές προτίθενται να συνεχίσουν τη συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η πληροφορική, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και οι υποδομές.

Η ομάδα εργασίας σκοπεύει επίσης να αντιμετωπίσει τις εμπορικές προκλήσεις, να συζητήσει τις ευκαιρίες δημόσιων διαγωνισμών στην Ελλάδα, καθώς και να διερευνήσει τρόπους για να καταστήσει τις ελληνικές εταιρείες ενήμερες σχετικά με ευκαιρίες στην αγορά των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων και των λιμανιών, όπως στην Ελευσίνα και στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις των αμερικανικών εταιρειών των ΗΠΑ να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σημείωσαν επίσης με χαρά το ενδιαφέρον που εξέφρασαν δύο εταιρείες των ΗΠΑ για τις άδειες καζίνο στο πλαίσιο της επένδυσης που θα γίνει στον πρώην αερολιμένα του Ελληνικού.

Σχέσεις μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών

Οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν ότι η περαιτέρω ενίσχυση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της διμερούς σχέσης. Αναγνώρισαν κοινά επιτεύγματα από το Στρατηγικό Διάλογο του 2018 που αύξησαν την αμοιβαία κατανόηση και οδήγησαν σε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των μουσείων, καθώς και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ξανάρχισε να συμβάλει στο πρόγραμμα Fulbright και ενθάρρυναν τις συνεχιζόμενες μελλοντικές συνεισφορές σε αυτό το βασικό πρόγραμμα.

Οι δύο κυβερνήσεις προσδιόρισαν περαιτέρω τομείς εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού για συμμετοχή των ΗΠΑ στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του 2021 και την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμημένη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών μουσείων και να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία διευκολύνοντας την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Επιστημών και Τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα προτίθεται να αξιοποιήσει την επιτυχημένη προηγούμενη συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, διασφαλίζοντας την κύρωση της Ανανέωσης του Μνημονίου Συμφωνίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του 2016.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο καταγράφηκε πρόοδο είναι η συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Μνημείων του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή αρχείων. Μάλιστα οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη πρόθεσή τους να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την ανάκτηση προσωπικών αντικειμένων που ανήκουν σε Εβραίους πρόσφυγες από το ναυάγιο της Αθήνας του 1946.

Τέλος, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με το πλαίσιο εφαρμογής των διμερών συμφωνιών τους και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, με στόχο τον εντοπισμό περαιτέρω τομέων εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας.

Το κοινό ανακοινωθέν στα αγγλικά:

Joint Statement Regarding the Second United States-Greece Strategic Dialogue 2019

Monday, 07 October 2019

The Governments of Greece and the United States held the second Greece-United States Strategic Dialogue in Athens, Greece, on October 7, 2019. Greek Minister of Foreign Affairs Nikos Dendias and U.S. Secretary of State Michael R. Pompeo launched the Strategic Dialogue, which included high-level interagency representation from both countries.
The Strategic Dialogue is a testament to the two countries’ intensive and constructive engagement, and highlights the strength of the bilateral relationship, confirming the mutual desire of the United States and Greece to deepen cooperation in the areas described below.

Regional Cooperation

Greece and the United States shared views on the Eastern Mediterranean, Black Sea, and the Western Balkans, noting their common vision for a peaceful and prosperous region. They reiterated their resolve to support the integration of the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions, according to the choice of their peoples. They acknowledged that good neighborly relations and peaceful settlement of disputes are key to attaining this goal. Accordingly, the two governments confirm their intent to support the rule of law and democratic institutions in the region. They also committed to promote a culture of compromise and reconciliation. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the entry into force of the Prespes Agreement, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith. They discussed their efforts to strengthen regional integration and noted Greece’s relevant initiatives to this end. They also noted their shared interest in Black Sea issues.

Both governments shared views on the reemergence of the Eastern Mediterranean as a dynamic and geopolitically critical region, with important opportunities in the economic and energy sectors. Greece discussed its trilateral partnerships in the Eastern Mediterranean, which can help anchor regional stability and security.  Greece and the United States, stressing the need to respect the territorial integrity of the countries of the region, noted with concern unlawful and provocative actions that raise tensions in the region, as well as malign influence being exercised in the area.  The two governments underlined the importance of respect for international law and the peaceful resolution of differences as a guiding principle to good neighborly relations.  They also dedicated themselves to enhancing their close cooperation, using all appropriate means at their disposal, in order to safeguard stability and security in the wider region.

The two sides have reiterated their desire to continue and strengthen their cooperation in various sectors in the framework of the 3+1 format (Greece, Cyprus, Israel, and the United States), which was launched in Jerusalem in March 2019, as this partnership can contribute to the promotion of peace, stability, security and prosperity in the Eastern Mediterranean and the wider region.  The United States supports Greece joining the Three Seas Initiative and related efforts to strengthen Europe’s North-South interconnectivity.

Defense and Security

Greece and the United States reaffirmed their desire to further enhance their strategic defense and security partnership, which greatly contributes to the security of both nations. They also underlined their desire to further enhance their cooperation towards promoting stability and prosperity in the Eastern Mediterranean, as well as address common security concerns in the broader region. Towards this goal, both sides intend to assist each other in maintaining strong, capable, and interoperable militaries.The United States expressed appreciation that Greece has continued to meet the 2014 Wales Summit pledge made by all Allies to spend at least 2 percent of GDP on defense, and encouraged Greece to work toward allocating 20 percent of defense spending on major equipment. The recent Greece-U.S. agreement to amend the Annex of the Mutual Defense Cooperation Agreement reflects the further enhancement and expansion of our defense cooperation to the benefit of both nations and to regional stability.The two governments welcomed the recent increased tempo of bilateral exercises and affirmed their desire to continue to evolve their multifaceted defense relationship in order to better meet the needs of both countries and to more effectively address regional and global security challenges.
Law Enforcementand Counterterrorism
The two governments highlighted significant results of their extensive cooperation on law enforcement and counterterrorism since the first U.S.-Greece Strategic Dialogue in 2018, including the seizure of more than five tons of Captagon pills, the largest seizure of Captagon pills on record.They noted progress achieved in enhancing information exchange and border security, including signing a Memorandum of Cooperation regarding the implementation of the Hellenic Passenger Name Record Legislation. They also recognized the important progress in the implementation of the 2016 Joint Statement on Greece’s participation in the Visa Waiver Program that allowed the U.S. Department of Homeland Security to restore the full validity of the Electronic System for Travel Authorization (ESTA) issued to Greek citizens traveling to the U.S. for business or pleasure for stays up to 90 days. The two governments confirmed their intent to increase cyber security cooperation, to further enhance border security cooperation, and to strengthen their counter terrorism cooperation according to international standards.

Trade and Investment

The United States welcomes recent positive developments in Greece’s economy and the momentum for a sustainable growth path. The United States considers Greece an important economic partner, with an expanding role as an energy, transport, and commercial hub in the region, and reaffirms its support of Greece’s efforts to improve its investment climate to spur economic growth. Greece welcomes U.S. interest in investment in various fields and, more particularly, in innovation and start-ups, including through two new centers for innovation in northern Greece launched by U.S. companies. The two sides used the strategic dialogue to discuss specific areas related to Greece's continued efforts in strengthening intellectual property rights protection and enforcement. The United States will work with Greece as it develops an investment screening process and mechanisms for its critical infrastructure.  The two countries will also work together to advance women’s economic empowerment internally and globally. Through the Trade and Investment working group, the two sides intend to continue cooperation in key sectors, such as energy, IT, tourism, space, entertainment, and infrastructure.  The working group also intends to address trade challenges, discuss public tender opportunities in Greece and measures for dealing with the practice of “clawbacks” in the healthcare sector, as well as explore ways to make Greek companies aware of opportunities into the U.S. market.The United States welcomes Greece’s initiative to privatize key infrastructure, including shipyards and ports such as at Elefsina and Alexandroupoli. The two governments welcomed the recent decisions of U.S. corporations to invest in Greece. They also noted with pleasure the interest shown by two U.S. companies for the casino licenses as part of the former Hellinikon airfield investment.

Energy

Greece and the United States discussed their expanding energy cooperation, reiterating that diversification constitutes a common priority. They highlighted the first imports of U.S. LNG to Greece and expressed their readiness to support future energy infrastructure projects designed to diversify energy routes and supplies and expand regional connectivity, to include the planned FSRU Terminal in Alexandroupoli. The Greek and U.S. governments acknowledged the potential of the proposed EastMed gas pipeline to contribute to the energy security and diversification of energy sources and routes in the Eastern Mediterranean.  They also discussed the progress of the Trans-Adriatic Pipeline (TAP) and the Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), as well as Greece’s intention to explore opportunities for further expanding energy networks with its neighbors in S.E. Europe, thus contributing to regional energy security and South-North interconnectivity. Greece and the United States acknowledged that the discovery and future exploitation of significant hydrocarbon fields in the Eastern Mediterranean are of vital importance for the stability of the region and can actively contribute to the EU’s energy diversification strategy.  They noted the results of the 3+1 dialogue on energy cooperation among Greece, Cyprus, Israel, and the United States and their plans to pursue it, with a view to support regional cooperation in the Eastern Mediterranean, explore opportunities to provide support to energy projects, and encourage necessary investments from the private sector.  The United States welcomed Greece’s efforts to privatize energy infrastructure.  The two sides also discussed renewables and the important role of natural gas as a bridge fuel to a greener future. The two governments expressed their support for the exploration and exploitation of potential energy resources in the Greek maritime zones, and the United States applauded Greece’s parliamentary approval of exploration rights in two blocks off Crete for a joint venture that includes a U.S. energy company.

People-to-People Ties

The governments recognized that further enhancing the historic people-to-people ties between the two countries will remain an indispensable part of the bilateral relationship. They recognized joint achievements since the 2018 Strategic Dialogue that have increased mutual understanding and resulted in strengthened cooperation between museums, as well as creation of new student exchange and English language programs.  The United States expressed appreciation to the Greek government for resuming its contribution to the Fulbright Program and encouraged continued future contributions to this key binational exchange program. The two governments identified further areas of educational, cultural, and scientific cooperation, including planning for U.S.programming to support Greece’s commemoration of the 2021 Bicentennial and the presence of the United States as the honored country at the Thessaloniki International Book Fair the same year.They plan to support the continuing enhancement of relationships between Greek and U.S. museums and foster greater cooperation on science and technology by facilitating Greek participation in the International Science and Engineering Fair in the United States. They confirmed that Greece intends to build on successful previous cultural heritage cooperation by securing ratification of the 2016 Renewal of the Memorandum of Understanding for the Protection of Cultural Heritage. They acknowledged the progress made on cooperation between the U.S. Holocaust Memorial Museum and the Greek government on sharing archives and confirmed the intention to intensify cooperation, including in a joint effort to retrieve personal items belonging to Jewish refugees from the 1946 Athina shipwreck for inclusion in the U.S. Holocaust Memorial Museum’s permanent collection.The two sides continued the discussions of the implementation framework of their bilateral agreements and the Sustainable Development Goals, UN Agenda 2030, aiming to identify further areas of educational, cultural, and scientific cooperation. The governments also affirmed their desire to expand cooperation to share educational best practices, support professional development in contemporary culture and creative sectors, expand English language learning opportunities, and further increase student exchange.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης