Ψήφος αποδήμων: «Ναι» με... αστερίσκους από τον Κουτσούμπα στην πρόταση της κυβέρνησης

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» με... αστερίσκους από τον Κουτσούμπα στην πρόταση της κυβέρνησης

Δεδομένη η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα - Συμφωνία τεσσάρων σημείων με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά - Έναν καλό εκλογικό νόμο για τους ομογενείς ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Βελόπουλος - Με Βαρουφάκη ολοκληρώθηκαν τα ραντεβού

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» με... αστερίσκους από τον Κουτσούμπα στην πρόταση της κυβέρνησης
Σειρά ραντεβού είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αναζητώντας συναινέσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, τη μεγαλύτερη κρισιμότητα είχε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας «on camera», είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Έίχαν προηγηθεί ένα ξεκάθαρο «ναι» στην κυβερνητική πρόταση από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και ένα «όχι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματός του, αφού παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης, πλην όμως, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας:  «Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων και απ’ αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, δηλαδή των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε, είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δε θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο μετανάστης, ο απόδημος να έχει σχέσεις με τη χώρα και να έχει και λόγο, έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν και το εισόδημά του κλπ. Δεύτερο σοβαρό κριτήριο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν από 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δε βρίσκονται στην Ελλάδα. Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Δηλαδή αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων, για να ψηφίζουν. Και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος.
Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε για την ψήφο των αποδήμων στη βουλή. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυριάκο Βελόπουλο και ακολούθησε ο εξής διάλογος, όταν ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο, που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.

- Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»
- Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
- Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;
Κλείσιμο
- Βελόπουλος: Εναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς.
- Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, συναντώντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Τα ραντεβού με Τσίπρα και Γεννηματά

Νωρίτερα, το πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Αν και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των όσων συζητήθηκαν, υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά, την ίδια ώρα που η υπόθεση της Novartis έχει «δυναμιτίσει» το πολιτικό σκηνικό.

Αυτό επιβεβαίωσαν, λίγο ως πολύ, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα», ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα είναι επιλογή πολιτικής, αλλά και θεσμικής εκτροπής, από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» με... αστερίσκους από τον Κουτσούμπα στην πρόταση της κυβέρνησης


Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό «ναι» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» με... αστερίσκους από τον Κουτσούμπα στην πρόταση της κυβέρνησης


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις. 

Στις 16:00 ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 16:45 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο. Τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης θα δει, στις 17:30, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «αστερίσκους» του ΚΚΕ, που μαζί αριθμούν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει, καθώς μόνο οι 22 ψήφοι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετές, για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης