Συνταγματική συναίνεση προτείνει ο κ. Σαμαράς

Σε μία κίνηση με πολιτική αλλά και εσωκομματική στόχευση προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας την Πέμπτη τη συγκρότηση της επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Σε μία κίνηση με πολιτική αλλά και εσωκομματική στόχευση προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας την Πέμπτη τη συγκρότηση της επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2013 –απαιτείται παρέλευση πενταετίας από την προηγούμενη- ο κ. Σαμαράς θέλησε να δηλώσει εμπράκτως ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει και να συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε μία σειρά διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αποσείει έτσι εκ των προτέρων την ευθύνη και προλαβαίνει την κατηγορία ότι «αρνείται την συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός».

Και αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να απορρίπτει το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής που συνεπάγεται το μνημόνιο και να υποστηρίζει ότι συναίνεση στα δημοσιονομικά χωρίς αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει.

Εν κατακλείδι θέλει να δείξει ότι δεν λέει «όχι σε όλα στην κυβέρνηση» αλλά μόνο στην πολιτική του μνημονίου που είναι αδιέξοδη και επιτείνει την ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό θέλει να τονίσει ότι όχι απλώς συμφωνεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά υπερθεματίζει προτείνοντας μείζονες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν αλλαγή του συνταγματικού χάρτη.

Μέσα από την επιτροπή ο κ. Σαμαράς θα φέρει ξανά στην επικαιρότητα προτάσεις της ΝΔ όπως η αλλαγή του καθεστώτος του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Επίσης θα ζητήσει να τεθεί σε επίπεδο συνταγματικής πρόβλεψης η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και των εκλογικών περιφερειών έτσι ώστε να αναστείλει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση μίας παραλλαγής του γερμανικού συστήματος.

Παράλληλα με την πολιτική στόχευση με την σύσταση της Επιτροπής ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Καταρχήν ξαναδίνει προβεβλημένο ρόλο σε συμβολικό επίπεδο στον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε δείξει ότι κινείται σε αυτόνομη γραμμή επιδιώκοντας τα δικά του οφέλη με απώτερο στόχο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακολούθως στην επιτροπή συμμετέχουν προβεβλημένα στελέχη και εκπροσωπούνται όλες οι διαφορετικές τάσεις του κόμματος από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο μέχρι τον φίλο του κ. Γιώργου Σουφλιά πρώην βουλευτή Θανάση Κατσιγιάννη.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Σταύρος Δήμας, ο εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κ. Καραμανλής” Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης Αναστάσιος Νεράντζης, ο επικεφαλής της Γραμματείας Προγράμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου Προκόπης Παυλόπουλος, και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Δημ. Σταμάτης.

Πάντως κομματικοί παρατηρητές σχολίαζαν με χιούμορ: «το ότι ο κ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος της Επιτροπής είναι εγγύηση ότι η σημασία της θα παραμείνει στο συμβολικό επίπεδο και θυμίζουν ότι ως πρόεδρος του Συνεδρίου δεν κατάφερε να διοργανώσει ούτε το σύνολο των προσυνεδριακών διαδικασιών». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr