Ψήφος αποδήμων: Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το προσχέδιο

Ψήφος αποδήμων: Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το προσχέδιο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι το προσχέδιο θα παραδοθεί την Παρασκευή – Θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές στις οποίες δομήθηκε η διακομματική συμφωνία -Μετά την αναθεώρηση θα κατατεθεί και το σχέδιο νόμου

Ψήφος αποδήμων: Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το προσχέδιο
Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στον πρόεδρό της, Ευριπίδη Στυλιανίδη θα παραδοθεί το προσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το προσχέδιο θα στηρίζεται στους κανόνες και στις αρχέρς, πάνω στις οποίες δομήθηκε η διακομματική συμφωνία.

Η παράδοση του προσχεδίου θα επιτρέψει στα μέλη της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση να ενημερωθούν, να αξιολογήσουν αλλά και να προετοιμαστούν, ενόψει της συζήτησης του άρθρου 54 την ερχόμενη Τετάρτη, όπως και να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για τη ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση. Η πρόταση, διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, θα είναι «αρκετά ευρύχωρη» ώστε να επιτρέψει στον κοινό νομοθέτη να θέσει ζητήματα. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, η κυβέρνηση θα καταθέσει και σχέδιο νόμου.

Τι προβλέπει η συμφωνία της διακομματικής

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο επικρατείας το οποίο θα είναι διευρυμένο και θα φθάνει στους 15 από 12, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εθνικό θέμα, για το οποίο η Βουλή θα αισθάνεται υπερήφανη.

«Με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε 45 χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό», σημείωσε.

Θετική στάση από τους βουλευτές των κομμάτων

«Για μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. «Όσο ευρύτερη είναι η διάταξη στο άρθρο 54 τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια δίνει στο νομοθέτη» επισήμανε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Μας επιτρέπει να συναντήσουμε μια άλλη Ελλάδα την οποία είχαμε ξεχάσει», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι «φαίνεται να μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί 10ετίες». Για την ανάγκη να υπάρξει προσεκτικά διατυπωμένη ερμηνευτική προσθήκη έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ. «Ο νόμος θα κριθεί για αντισυνταγματικότητα στους περιορισμούς και πρέπει η εισαγωγή τους να καλύπτει τις επιλογές του νομοθέτη», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Εκ του περισσού θα τεθεί ρητή συνταγματική ρύθμιση στη διάταξη 54.1 και 51.4 ώστε να προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση στον κοινό νομοθέτη για να θέσει τα ζητήματα του εκλογικού δικαιώματος», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης