Καλά τα λες, Πρόεδρε!

Καλά τα λες, Πρόεδρε!

Ο ισχυρός ανήρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησε πως για να ξεπεραστεί η κρίση θα πρέπει να συνδράμουν περισσότερο οι έχοντες

Καλά τα λες, Πρόεδρε!
Πόσες και πόσες φορές -και προ ημερών, μάλιστα- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δεν έχει δώσει το δικό του στίγμα για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, χρησιμοποιώντας τη φράση “να πληρώσουν οι έχοντες”;

Σήμερα, Τρίτη, ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της χώρας βρήκε έναν σύμμαχο στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, η εμπλοκή του οποίου στα οικονομικά της χώρας, παραπέμπει, προφανώς, την κοινή γνώμη σε μέτρα, φόρους, περικοπές...

Κλείσιμο
Ο λόγος για τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για συναντήσεις με την πολιτικούς παράγοντες αλλά και για να μιλήσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπούλιας επισήμανε στο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ ότι η κρίση χτυπάει ειδικά τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μία λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Παπούλιας ζήτησε επίσης από τον κ. Στρος Καν να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις και στην ΕΕ, εκτιμώντας χαρακτηριστικά πως η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια.

«Βασικό μέλημά μας θα πρέπει να είναι κατ' αρχήν να μην πλήττουμε βαρύτατα τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, για τις οποίες είναι και επαχθές» απάντησε στον Πρόεδρο ο κ. Στρος Καν. Και συνέχισε: «Αναπόφευκτα, θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η κοινωνία, άρα, σίγουρα, ως ένα βαθμό θα επηρεαστούν και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

«Από την άλλη, όμως, μας ενδιαφέρει η είσπραξη των φόρων και άρα τα πλουσιότερα και πλέον εύρωστα οικονομικά στρώματα είναι εκείνα που περιμένουμε να συμμετάσχουν και να συμβάλουν περισσότερο» προσέθεσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, δηλώνοντας «φίλος της Ελλάδας» και τονίζοντας ότι βασικός στόχος του ΔΝΤ είναι να βοηθά τα μέλη του, κάτι όμως που, όπως παραδέχθηκε, δεν γίνεται πάντα αντιληπτό, καθώς το Ταμείο παρεμβαίνει όταν υπάρχουν δυσκολίες.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησε με τον κ. Παπούλια ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή, αλλά επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν η πιο ευάλωτη, γι' αυτό χτυπήθηκε πρώτη».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολούθησε η συνάντηση του κ. Στρος Καν με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αντρών.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, απούσα από την ομιλία του κ. Στρος Καν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα είναι -μετά τους βουλευτές του ΚΚΕ- και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ επισπεύσθηκε (αλλαγές ξενοδοχείων, πτήσεων κλπ), με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν σήμερα, Τρίτη, οι επαφές του με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης